Foto Peščanik

Foto Peščanik

U nevino naslovljenom „Pozivu građanima Sombora da izađu na predsedničke izbore“, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović (SNS) pozvala je sugrađane da glasaju za određenog kandidata – čelnika njene stranke Aleksandra Vučića. Ovaj retko drastičan primer zloupotrebe javnih resursa za potrebe vođenja izborne kampanje i povrede člana 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, zaslužuje da se na njega skrene pažnja iz još jednog razloga. Naime, ova retko iskrena gradonačelnica je u obrazloženju svog poziva na antologijski način obelodanila kako iza fasade zakona i procedura, vladavine prava i privrženosti evropskim vrednostima – sistem odlučivanja o infrastrukturnim projektima i trošenju javnih sredstava počiva na načelu trgovine političkim uticajem.

Gradonačelnica se u ovom pozivu nije pozvala na ideološke ili kvazi-ideološke razloge, pa čak ni na „političku stabilnost“ koju kao ključan argument u svoju korist ističe kandidat koga je promovisala, već na čisti pragmatizam:

„To je dan kada bi mi, građani Sombora, trebalo da pokažemo duh zajedništva i jedinstva i podržimo predsedničkog kandidata kome i statističke prognoze daju najveće šanse za pobedu – Aleksandra Vučića. A zašto mi Somborci treba da damo glas upravo Aleksandru Vučiću? Najjednostavnije objašnjenje bi moglo da glasi ovako: ukoliko Sombor masovno glasa za predsedničkog kandidata vladajuće koalicije, ne rasipajući glasove na one predsedničke kandidate koji nemaju ni minimum realnih šansi da dobiju podršku Srbije za pobedu na predstojećim izborima za predsednika države – Sombor i Somborci bi imali ogroman glasački ulog koji bi nosioce najviših državnih funkcija u Srbiji na svojevrstan način obavezao da se „oduže“ Somborcima i našem gradu na ukazanom poverenju. Svi mi koji volimo ovaj grad želimo da Sombor posle višedecenijskih pokušaja i napora svih gradskih garnitura vlasti, konačno dobije priključenje na auto put, prekategorizaciju graničnog prelaza Bački Breg, bescarinsku zonu na Dunavu, revitalizovanu putnu infrastrukturu i druge velike i važne projekte od kojih zavisi pokretanje zamajca bržeg, jačeg i boljeg privrednog i ekonomskog oporavka našeg grada i podizanje životnog standarda.“

Transparentnost Srbija je, inače, na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavila nalaze monitoringa funkcionerske kampanje. Između ostalog smo ukazali na to da u ovoj kampanji nisu zabeležni slučajevi korišćenja sajtova ministarstava za političku promociju, za razliku od ranijih godina. Međutim, sasvim je moguće da je pored Sombora, bilo i drugih slučajeva u kojima su se takve informacije javljale na sajtovima drugih organa vlasti.

Autor je programski direktor Transparentnosti Srbija.

Transparentnost Srbija, 30.03.2017.

Peščanik.net, 30.03.2017.

IZBORI I PROTESTI 2017.