opalo jesenje lišće

Foto: Peščanik

U školi № 20 u selu Taježni u Krasnojarskom kraju, neko od učenika 10. A razreda je tokom velikog odmora na tabli kredom napisao „Putin – lopov“. Dogodilo se to 12. novembra, a sledećeg dana je nastavnica istorije i poznavanja društva Jevdokija Kovaljova pokušala da učenicima objasni veličinu nepočinstva koje su počinili. „Naš predsednik, kome je razred 10A juče naneo groznu uvredu kada je na tabli napisao podlu klevetu, zbog koje bi u sovjetsko vreme sledilo streljanje, šalje vam veliki pozdrav“, obratila se ona učenicima glasom koji je zvonio od ushićenja i pokazala im naslovnu stranicu „Angorske pravde“ s vidno istaknutim naslovom „Pozdrav od predsednika“. A njenu prekornu, pomalo preteću i u isto vreme srceparatelnu tvrdnju je opovrgla jedna učenica rekavši da predsednikov pozdrav nije upućen njima već obližnjem mestu Bogučansk. Članak koji im ona pokazuje odnosi se na pobedu mesnog administrativnog odeljenja zaduženog za razvoj Bogučanskog reona na konkursu za dodelu sredstava iz takozvanog Predsednikovog donatorskog fonda. „Šta je on za nas, za stanovnike sela Taježni učinio“, upitala je svog pedagoga ova elokventna i očigledno dobro obaveštena učenica 10. razreda. Nastavnica se nije dala zbuniti i odgovorila joj je asimetrično, sasvim u duhu i stilu Vladimira Putina: „Ako hoćeš da staneš na moje mesto, a ti završi pedagoški fakultet, napuni 60 godina, pa se javi za reč.“

Pošto je ovu naprednu tinejdžerku argumentovano spakovala i stavila na svoje mesto, Jevdokija Kovaljova je nastavila svoje izlaganje po već ustaljenom pedagoškom planu i programu: „Treba da mi budete zahvalni zato što ovu gnusnu provokaciju nisam prijavila nadležnima. Policija bi vrlo brzo ustanovila ko je to napisao. A tome ko je na tabli našarao tu glupost savetujem sledeće: neka na parčetu papira svojom rukom napiše to isto, stavi papir u koverat i pošalje poštom. I adresu ću vam reći: Moskva, Kremlj, administracija predsednika. Naš predsednik – ako niste znali – ima obezbeđenje. Njega čuvaju i već će se naći ljudi koji će hitno doleteti u naš kraj da razjasne šta se to ovde događa, da ustanove kako se desilo da neko od đaka odjednom optuži našeg predsednika da je lopov i naravno da utvrde ko je to napisao. I uostalo gde su dokazi? Ima li neko od vas dokaze za tu tvrdnju?“ Ali budući da nijedan učenik ni učenica 10. A razreda škole № 20 u selu Taježni nije završio/la pedagoški fakultet, niti ima 60 godina, niko od prisutnih đaka se nije javio za reč. Tako je ostala tajna imaju li oni konkretne dokaze o tome da je Putin lopov ili je ova tvrdnja za njih prosto opštepoznata činjenica, takozvani truizam, banalna istina koju je suvišno, pa čak i neumesno dokazivati.

Čim je snimak ove plodotvorne rasprave dospeo na internet, na školskim i univerzitetskim tablama raznih gradova Rusije osvanuo je natpis „Putin – lopov“. To jest, dogodio se svojevrsni spontani flešmob. Akciji su se priključili učenici grada Gusinoozersk u Burjatiji, đaci u Krasnodaru, kao i studenti Univerziteta Lobačevski u Nižnjem Novgorodu i moskovskog geološko-istraživačkog tehnikuma.

I dok se u školama i obrazovnim institucijama širom Rusije rasplamsava sadržajna diskusija na temu „Who is Mister Putin / Ko je g-din Putin“,1 izgleda da se van granica naše zemlje po tom pitanju bliži trenutak opšteg konsenzusa. Evropski sud za ljudska prava je svojom presudom ustanovio da su mnogobrojna hapšenja i presude ruskih sudova izrečene protiv Alekseja Navaljnog imale za cilj gušenje političkih sloboda i naložio Rusiji da na ime odštete Navaljnom isplati 63 hiljade evra. Budući da je ovaj isti sud političke motive u delovanju ruskih vlasti poslednji put uočio prilikom trodnevnog boravka Gusinskog u moskovskom zatvoru Butirka, a što se, uzgred, dogodilo pre punih 17 godina, oštrini čula sudija Evropskog suda bi se dalo mnogo toga zameriti. Ali to je – priznajmo – sasvim druga tema i zato obratimo pažnju i fiksirajmo se na to što je sada bitno: Evropski sud za ljudska prava je ovom presudom ustanovio da su u savremenoj Rusiji na snazi političke represije. To jest, imajući u vidu vertikalu vlasti koju je stavljajući sebe na njen vrh sam izgradio i učvrstio, presuda Evropskog suda označava da u Kremlju danas stoluje diktator, da je njegovo puno ime i prezime Vladimir Vladimirovič Putin i da je zapravo on taj „vrhovni davitelj“ političkih sloboda u Rusiji.

A pre dve nedelje, tačnije 13. novembra 2018. u Singapuru, svetu je obznanjena još jedna Putinova karakterna osobina. On je tih dana doputovao u Singapur radi učešća na 33. samitu Asocijacija nacija jugoistočne Azije (ASEAN) i godišnjem sastanku istočnoazijskih zemalja (EAS). I pošto je po svom običaju na dogovoreni bilateralni sastanak sa singapurskim premijerom Li Sjenlungom Putin naravno kasnio, ovaj je, nasuprot mnogim svetskim liderima uključujući papu i britansku kraljicu koji su ga poslušno čekali, taj sastanak hladnokrvno otkazao. Dakle, Li Sjenlung je elegantno, mirno i bez suvišne buke koja obično prati ovakve događaje svima pokazao da je ruski predsednik jedan običan prostak.

Tih dana su i organizatori redovnog ekonomskog foruma u Davosu zamolili trojicu Putinovih omiljenih oligarha – Olega Deripasku, Viktora Vekselberga i Andreja Kostina – da svojim prisustvom ne zagađuju ovogodišnji davoski forum. Ova molba organizatora je Dmitrija Medvedeva i Anatolija Čubaisa jako uvredila, te su izjavili da u tom slučaju niko iz Rusije neće učestvovati. Najavljeno odsustvo Rusije na ovogodišnjem forumu u Davosu je bez sumnje veoma značajno. Jer poruka organizatora nije upućena trojici navedenih oligarha. Ona je upućena lično onome koji već gotovo dve decenije vredno radi na učvršćivanju jednog lopovskog režima par excellence. Putin je zapravo taj kome su organizatori davoskog foruma ukratko objasnili da on više nije samo lopov već i izopštenik.

I umalo da zaboravim. U pomentoj „diskusiji“ koja se ovih dana širi unutar otadžbinskog obrazovnog sistema, u pomoć ruskim đacima i studentima žure da priteknu i američki senatori koji su već spremili projekat novih sankcija protiv Rusije. Kako nam na svom sajtu saopštava senator Lindzi Grejem, u prvoj tački novog paketa sankcija biće izložen svojevrsni finansijski izveštaj o strukturi i stanju aktive Vladimira Putina. Tako će ruski đaci i studenti dobiti i dokazni materijal za svoje parole.

Period procvata i blagostanja Putinovog režima je završen. Nastupa jesen, a događaji unutar Rusije i van njenih granica kao opalo lišće ogoljavaju svu nakaznost tvorevine koju je Putin gotovo 20 godina svojeručno stvarao. Dok sam završavao ovaj članak setio sam se naslova Markesovog romana „Jesen patrijarha“. I odmah sam se nasmejao: Putin – patrijarh? Kako čovek tako sitne i pohlepne duše, sklone lopovluku i prostaklucima može biti bilo čiji patrijarh?

Kasparov.ru, 16.11.2018.

Prevod s ruskog Haim Moreno

Peščanik.net, 27.11.2018.


________________

  1. Aluzija na novinarsko pitanje sa ekonomskog foruma u Davosu 2000, u doba kada Putin još uvek nije bio opštepoznat. Valerij Balajan je 2015. snimio dokumentarni film pod istim nazivom u ćiriličnoj transkripciji „Хуизмистерпутин“.