Ikonica Telegrama

Foto: TNW

Davne 356. godine pre nove ere Herostrat je spalio Artemidin hram u Efesu i danas, 2.374 godine posle tog događaja njegovo ime se još uvek pamti. A Hersifrona i njegovog sina Metagena, tvoraca ovog čuda antičke arhitekture, a tim pre Peonija i Demetrija koji su njihovo delo nastavili i završili, danas se retko ko seća. Recimo, ko od vaših prijatelja ili poznanika zna imena ovih neprevaziđenih velikana delimično zaslužnih za slavu čitave antičke civilizacije? Ali za Herostrata mnogi znaju.

Aleksandar Aleksandrovič Žarov je čvrsto odlučio da prevaziđe Herostrata. I nije da nije uspeo. Za šest godina službe na čelu Roskomnadzora, Žarov je stigao da blokira više od dva miliona ruskojezičnih internet sajtova. U ruskoj mreži su se van dostupa našli Ежедневный журнал, Kasparov.ru, Grani.ru i nekoliko ruskojezičnih društvenih mreža. Ali trijumfalni pohod našeg Herostrata-Žarova po ruskom internetu je najednom bio prekinut. Na put mu je stao Pavel Durov – tačnije njegovo čedo Telegram. Nakon inicijative poslanice Irine Jarovaje i stupanja na snagu čuvenog zakona po njoj nazvanog zakon Jarovaje, još jedna kandidatkinja za zvanje najuspešnijeg ruskog Herostrata s dugim imenom Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije (FSB) je od Telegrama zatražila uvid u prepisku njegovih korisnika, uključujući i spiskove njihovih imena, prezimena i brojeva telefona. A Pavel Durov, suosnivač i suvlasnik Telegrama je znatiželjnim čekistima ljubazno objasnio prvo, da je čitati tuđa pisma nepristojno i drugo, da bavljenje tom vrstom posla protivureči čl. 23 Ustava Ruske Federacije.

I tada je Žarov pomislio da je njegov čas slave najzad kucnuo. Evo ga – zaključio je on – biće to moj Artemidin hram! Glavni načelnik Roskomnadzora se iz istih stopa okomio na čedo Durova i počeo besomučno da ga ganja po čitavom internetu. Tokom prve sedmice je blokirao 18 miliona IP adresa, rasturio nekoliko internet platnih platformi, onemogućio online registraciju putnika u avio saobraćaju, srušio masu komercijalnih, a onda i univerzitetskih sajtova, među kojima i one koji opslužuju naučne biblioteke širom Rusije. Toliko se jadan razmahao da je u jednom trenutku zabranio dostup čak i svom rođenom sajtu Roskomnadzora. A rezultat? Za to vreme je broj novih posetilaca omraženog Telegrama sa 139,9 miliona porastao na 159,9 miliona potencijalnih korisnika. Tada je na Roskomnadzor iz pravca Kremlja zapirio studeni dah straha i zabrinutosti. Peskov i ostali činovnici su primetili da Telegram širom sveta ima (nekako) suviše mnogo registrovanih korisnika i da će tehnički biti veoma teško, možda čak nemoguće zgnječiti ga.

I Žarov se uspaničio. Shvatio je da mu slava Herostrata naglo izmiče, a umesto nje mu se iz ogledala glupavo smeši njuška prvog Toptigina iz basne Saltikova-Ščedrina, medveda koga je lav poslao u šumu da sredi dušmane, a ovaj je, preteći sveopštim krvoprolićem „tek jednog sićušnog čižka progutao“. No Aleksandar Aleksandrovič se ipak nekako sabrao i odlučno rešio da se nikako ne predaje. Ubrzo se ispostavilo da Roskomnadzor planira da za nabavku najsavremenije opreme za sistematsko istrebljivanje svega što na internetu mrda i diše u 2019. godini potroši ni manje ni više nego 20 milijardi rubalja.

Pretpostavljam da među čitaocima ovog članka ima i onih koji 20 milijardi rubalja nikada nisu držali u svojim rukama. Zato ću se potruditi da im metodom poređenja ovu sumu malo približim. Kao što svi znamo, desilo se da Rusija na svojoj teritoriji poseduje Bajkalsko jezero, najveći prirodni rezervoar slatke vode na planeti, čarobno mesto koje samo po sebi predstavlja jedinstven ekološki sistem u kome (i oko koga) obitava unikatna flora i fauna. I da bi se ovo neprocenjivo čudo prirode sačuvalo od propasti, u planu je da se iz federalnog budžeta tokom 2019. godine potroši suma od 2 milijarde i 368 miliona rubalja, to jest blizu deset puta manje od onoga što je predviđeno za ubistvo Telegrama. Ili, recimo, za čitavu filmsku industriju i prateću prikazivačku mrežu Rusije država planira da u 2019. godini potroši 7,3 milijarde rubalja. A za sprečavanje njenih građana da slobodno komuniciraju na virtualnoj platformi koja im odgovara – 20 milijardi…

„Pravni“ osnov za realizaciju ove čekističke akcije biće zakon koji je prošle nedelje predložen za razmatranje i usvajanje poslanicima državne Dume, a sve u okviru šireg projekta Klišasa i deputata Lugovoja, plana za odsecanje ruskog interneta od globalne mreže. (Ne, nije vam se učinilo, istog onog Lugovoja kojeg je London 2006. osumnjičio za trovanje Litvinjenka radioaktivnim polonijumom).

Svi narodi su tokom istorije imali svoje stvaraoce i svoje herostrate, no sudeći po sačuvanim spomenicima antičke kulture u drevnim vremenima je bilo mnogo više ovih prvih nego drugih. A koncentracija herostrata u ruskoj vlasti i njihova očigledna brojčana nadmoć nad stvaraocima tera nas na ozbiljna razmišljanja o tome kako li će savremena Rusija izgledati u očima naših potomaka.

Ежедневный журнал, 19.12.2018.

Prevod s ruskog Haim Moreno

Peščanik.net, 25.12.2018.