Foto: Peščanik
Foto: Peščanik

Želja pojedinih srpskih političara i intelektualaca da u srpske ratove uvuku i Rusiju ima dugu istoriju, ali se njen politički izraz zasigurno najbolje ogleda u odluci Savezne skupštine SRJ od 12. aprila 1999. godine da u jeku NATO bombardovanja pristupi Savezu Rusije i Belorusije. Zvanično objašnjenje sa srpske strane zašto se tadašnje rusko rukovodstvo na tu jednostranu odluku nije obaziralo bili smo u prilici da čujemo dvadeset godina kasnije, prilikom poslednjeg susreta srpskog i ruskog predsednika. Srbija „ne bi bila bombardovana 1999. godine da je tada na vlasti u Rusiji bio Putin“, rekao je srpski predsednik stojeći pored svog domaćina Vladimira Putina.

Ne znamo šta je ruski predsednik pomislio kada je čuo šta gost iz Srbije izjavljuje. Možda mu je kroz glavu prošla misao da pored sebe ima krajnje sumanutog sagovornika koji smatra da je njemu, predsedniku Rusije, od sopstvene zemlje i njenih interesa važnija Srbija. Ali to, međutim, nije toliko ni bitno. Važno je da u Srbiji postoji istrajna želja da se i Rusija upetlja u svaku srpsku ratnu nepriliku. Ako propada Srbija, neka propadne i bratska Rusija – osnovna je misao vodilja ovdašnje rusofilije.

Oko dolaska Putina na mesto prvog čoveka Rusije 1999. uveliko se ispreda i mistično geopolitičko predanje među pojedincima u SPC. „Kosovo i Metohija nikad nisu bili samo srpsko pitanje. Štaviše, oni nikada, osim možda 1389. godine, nisu bili toliko globalno pitanje kao što su to od 1999. Ako se prisetimo da je upravo u vreme bombardovanja i zbog bombardovanja došlo do promene na vrhu Ruske Federacije i da je to označilo radikalnu promenu odnosa u svetu, shvatamo da nikakvog rešenja pitanja Kosova i Metohije ne može biti a da se njim ne bavi politički vrh sveta. Taj vrh, sa svoje strane, nikakav mir neće doneti… ako nije svestan duboke duhovne prirode Kosova i Metohije. Nema sumnje da će svaki dogovor o KiM koji prenebregne duhovnu dimenziju… doneti dodatno stradanje“, rekao je za božićno izdanje lista Kurir 2019. episkop pakračko-slavonski smireno prorokujući nemirnu budućnost i Putina kao zatočnika Kosovskog zaveta.

U knjizi Pavla Raka „Nacionalistička internacionala“ (Forum pisaca, 2002) zabeležene su poruke srpske ratne propagande devedesetih o Rusiji. Tada je, naime, nebrojeno puta od strane srpskih propagandista ponavljano da je Rusija sledeća na meti zapadnih zemalja, baš kao što je to bila Srbija. I da se Rusiji crno piše ako se ne otrgne od zapadnog uticaja i vlasti Borisa Jeljcina i ne prihvati neko novo nacionalističko rukovodstvo koje će je uspešno pripremiti za konačni obračun sa Zapadom. „Mi se nadamo da će ruski narod uspeti da zbaci jaram Jeljcina, i tada će Rusija imati vernog saveznika – Srbiju“, poručivao je ruskoj publici devedesetih Vojislav Šešelj. Smernice srpske ratne propagande bile su ove: Srbija vodi rat protiv Zapada, a taj rat je zapravo i ruski. U tom smislu, Srbija je, na neki način, ratna prethodnica još uvek neodlučne Rusije. Ali ako Rusija dobije nacionalističko i antizapadno rukovodstvo, može računati na srpsko savezništvo.

Uverenje nosilaca pravoslavnih i panslovenskih sentimenata da je carska Rusija u Prvi svetki rat ušla isključivo zbog Srbije, više puta je ponovljeno proteklih godina na raznim srpsko-ruskim svečanostima povodom obeležavanja stogodišnjice od početka tog rata, na otvaranju spomenika caru Nikolaju II u Beogradu, ali i na izložbi o dinastiji Romanov. Ipak, takva se ocena nije odnosila na istoriju; bila je to poruka upućena sadašnjem naraštaju da će Rusija i sada uraditi sve što Srbija zahteva, naročito u vezi sa Kosovom. Otuda i Vučićevo podgrevanje bajate radikalske ratne propagande prilikom susreta sa Putinom. Čini se da je Rusija za vreme Putinove vladavine dobila upravo onakvo rukovodstvo kakvo je Miloševićevoj Srbiji bilo potrebno devedesetih za izazivanje ratne kataklizme svetskih razmera. Međutim, simbolika stare puške iz 19. veka koju je Vučić dobio od Putina na dar uspešno dekonstruiše istrajnu ovdašnju imaginaciju o vernom ruskom zaštitniku kao realno neupotrebljivu. Ali i opasnu za rukovanje.

Peščanik.net, 09.12.2019.

KOSOVO