Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

Usložnjava se problem u vezi sa bivšim ministrom Željkom Sertićem, kome Agencija za borbu protiv korupcije brani da istovremeno bude vršilac dužnosti direktora Razvojne agencije Srbije (RAS) i član Upravnog odbora Kineske banke.

Nije više samo pitanje da li on može istovremeno da obavlja dve funkcije, već da li je Željko Sertić zapravo Željko Sertić i ako nije, ko je na čelu Razvojne agencije Srbije. Da nije Sertić izgubio ličnu kartu? I ako nijedan Sertić nije na čelu RAS-a, zašto je vlada zaboravila da postoji ova agencija zbog čijeg osnivanja je koliko prošle jeseni ukinula dve druge agencije – Agenciju za strana ulaganja i promociju izvoza i Nacionalnu agenciju za regionalni razvoj.

Sertić, naime, tvrdi da mu je istekao šestomesečni mandat na koji je postavljen u RAS-u i da više na važi odluka Agencije za borbu protiv korupcije da ne može da sedi na dve fotelje. To sa istekom mandata je tačno, imenovan je 11. oktobra na šest meseci, ali niti je Vlada u međuvremenu postavila novog v.d. direktora, niti je raspisala konkurs za direktora. Ovo drugo ne treba da nas čudi jer je iskustvo sa Zakonom o javnim preduzećima pokazalo da je Vladi i 12 meseci malo da raspiše konkurs.

Međutim, na sajtu RAS-a izvesni Željko Sertić, čija fotografija neobično podseća na fotografiju bivšeg ministra, i dalje direktoruje, u v.d. stanju. Što ne mora da znači ništa, jer se možda bivši ministar još 11. aprila spakovao i preselio u Kinesku banku, ali sajt od tada, zbog praznika na primer, nije ažuriran. Ili u RAS-u nisu primetili da je v.d. direktora otišao.

S druge strane, čudi Vladina nezainteresovanost i za Sertića, koji je uz medijsku pompu inaugurisan kao v.d. direktor, i za Razvojnu agenciju. Vlada je, prema podacima na svom sajtu, imala jednu sednicu posle 11. aprila (13. aprila), ali se nije dosetila da na njoj postavi novog v.d-a. Ili bar to nije objavila. A nećemo valjda sad, dok rešavamo pitanje Sertićevog identiteta, da otvaramo i pitanje transparentnosti rada Vlade.

Neko bi se možda naivno zaleteo, pa zaključio da je Sertić ovim manevrom sa istekom mandata v.d. direktora samo pokušao da izbegne obavezu koju mu nameće Agencija za borbu protiv korupcije – da se odluči za jednu od dve funkcije. Odnosno, da će de fakto nastaviti da rukovodi Razvojnom agencijom, kao i mnoštvo direktora javnih preduzeća kojima je (nekima baš u vreme dok je Sertić bio ministar privrede) istekao mandat, ali su ostajali na funkcijama, mesecima i godinama duže nego što zakon dozvoljava. Taj zaključak je neodrživ, ne samo zbog toga što bi implicirao da je Sertić, daleko bilo, prevarant, već i zbog toga što takav naivni pokušaj izvlačenja iz strogog paragrafskog zagrljaja Agencije za borbu protiv korupcije nije moguć. Naime, ako Sertić ne mora da traži saglasnost da obavlja drugi posao ili delatnost (po članu 31. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije), ili drugu funkciju (po članu 28) jer mu je prestala funkcija v.d. direktora, morao bi da traži saglasnost da zasnuje radni odnos ili poslovnu saradnju po prestanku funkcije (po članu 38). O čemu će opet odlučivati Agencija za borbu protiv korupcije.

Autor je novinar iz Beograda i saradnik Transparentnosti Srbija.

Peščanik.net, 20.04.2017.


The following two tabs change content below.
Zlatko Minić, novinar zarobljen u telu mašinskog inženjera. Novinarstvom počeo da se bavi na Radio Indexu, najduže se zadržao u Beti, gde je dužio resor borbe protiv korupcije. To ga je kao predstavnika novinarskih udruženja odvelo u Odbor Agencije za borbu protiv korupcije 2009, a potom u Transparentnost Srbija. Voli sve što vole mašinci koji se bave novinarstvom u organizacijama civilnog društva: javna preduzeća, izborne kampanje, posebno funkcionerske, transparentnost lokalne samouprave. Analizirao brojne propise i (loše) prakse, učestvovao u izradi više antikorupcijskih (loše primenjenih) akata, radio kao konsultant, trener. Koautor nekoliko knjiga i publikacija o temama koje su zanimljive samo grupi ljudi koje sve lično poznaje: „Rečnik korupcije“ (sa prof. Č. Čupićem), „Politički uticaj na javna preduzeća i medije“ (sa N. Nenadićem), „Funkcionerska kampanja kao vid zloupotrebe javnih resursa“ (sa N. Nenadićem) i „Pod lupom – prva petoletka“ (sa N. Nenadićem, izbor tekstova sa stranice Pod lupom na sajtu Transparentnost Srbija, čiji je urednik).

Latest posts by Zlatko Minić (see all)