Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Umesto na testiranje, predsednik SNS-a je otišao u Niš. Bio je vidno ljut što je postao sumnjiv. Lično je odneo respiratore, njegova briga nadmašuje strah koji mu muti razum.

Evo, Nišlije moje, ja donesoh respiratore dovezao sam ih sa sobom, o svom trošku, da vidite koliko mi je stalo do zdravih, a naročito bolesnih. Ne pitajte me kako sam ih nabavio, kako sam ih dobio, to ne znam ni sam. Moj brat Si Đinping je nešto dao, javlja mi se i ujutru i uveče, pita imam li asepsol, alkohol i sapun, ali ne može ni on sve. I moj brat Andrej radi nešto.

Kupujemo i na belo i na crno, nosimo keš u koferima, ne pitajte me kako i gde. Kad se sve završi, sve ću vam reći. Ali, verovatno neću, to je moja muka i sa njom ću se izboriti, kao i uvek sam. Održaću danas popodne kratak seminar sa ovdašnjim lekarima da im objasnim kako se ovo koristi, gde se šta meće, kako se intubira a kako rastubira. Šta je ventilacija a šta inhalacija, to svi moraju da znaju.

Na kraju ću morati da kažem šta su sve činili i govorili moji neprijatelji, a to znači neprijatelji Srbije. Mene su optužili da neću da se testiram. Ko kaže da neću? Hoću, ali kad zaista nešto osetim. Sada ne osećam ništa, ni prema sebi ni prema drugima. Baš me briga šta vi mislite. Neću da se testiram! Objasniću lekarima kad to bude neophodno. Tajkuni i N1 žele da me izoluju, odvoje od bolesti i da tako korona pobedi. Ako pobedi mene pobediće sve. Nijedan moj kontakt nije bio sumnjiv, svi su bili javni. Neka se prvo testiraju oni koje sam slučajno dodirnuo. Ako se neko zarazio od mene, njegova stvar. Ali ja sam negativan, u svakom pogledu, evo, neka provere, kad im kažem. Jel tako Darija? Jel tako Kone?

Aha, oni nisu ovde. Da su ovde oni bi vam rekli. Drže distancu od mene, a i ja od njih, svako je sa svakim na distanci. Bio sam kod Orbana, pa šta? Jel vama sumnjiv jedan Viktor? Pozdravljali smo se rukama i nogama, samo smo se jednom zagrlili. Suvi poljubac. Ko bi odoleo? Bio sam u Novom Pazaru. Odneo sam respiratore i tamo. Bilo je dirljivo kako su me dočekali. Da sam vodio Anu, bilo bi još bolje. Ali nju sam ostavio da grdi starce, oni su naša najveća opasnost. Volim ih toliko da ne mogu da ih vidim. I oni hoće da izlaze… Traže od mene ljudska prava! Ljudska prava mogu da traže ljudi, a ne bivši ljudi. Babe i dede, molim vas, traže da ih po pravima izjednačim sa kučićima. Da vam kažem, a i sami znate da to nije moguće. Psi su naša budućnost naša braća ovde otvaraju restorane brze pseće hrane, to je naša šansa. Danas ljubimac, vode ga u šetnju, sutra postaje piletina u k. restoranu. Šta biste vi, pitam ove iz N1 najradije pojeli u Pekingu? Prase, dabome. E, što se čudite!

A ovi starci i babe, trudim se da te spodobe ne čujem. Eno, moj Anđelko ima tri hektara prostora u Jajincima, pa mu malo. Ona profesorka, kako se zvaše, Srbijanka Turajlić, ignoriše mene, nego piše pismo lekarima. Kao ja sam flipnuo, fijuknuo, pa ne mogu da joj odgovorim. Traži da izađe na slobodu, dilema joj je, kaže, da li će umreti od korone ili od nekretanja. Pa da vam kažem, mene ne interesuje sudbina pojedinca, neka svako umre kako mu dođe. Mene zanima smrt svih staraca. Hoću da kažem, njihov život.

Mene su upozorili da se sprema nekakva pobuna seniora, kao organizuju se da nasilno izađu, vežu me štrangama i privedu. Dal u Lazu u meku sobu, dal u Infektivnu, to će da vide. Ne možemo da otkrijemo ko je na čelu pobune. Taman budemo na tragu, a taj umre. Pomreće čitava pobuna dok in ne pustim. A znate kad ću da ih pustim? Nikad!

Za mene se šire glasovi da sam sadista. Da sam zaista to što kažu, ja bih uživao u mukama zatočenih. Verujte, ne stignem da uživam dovoljno, smišljam nove muke. Šta je ti iz N1, što me gledaš? Jel te neko poslao ovamo da mi do kraja istanjiš nerve?

Imam plan kako da pobedim sve: koronu, tajkune, opoziciju. A ovde sam danas lično doneo respiratore. Na crno, šta mi možete? Opozicioni lekari traže da idem na sajam. Ne dam Nestorovića, kad god mi padne tonus, on mi ga podigne. Evo, malo sam postao konfuzan od brige za vas. A za penzionere, jesam li rekao nešto? Nema mrdanja do kraja, a kraj je blizu. Ukinuću vanredno stanje da nešto krene u državi, ali zatvoriću sve ako krene po zlu.

Evo, zove me Si. Zdravo brate i čelični druže. Da, imaš poluzagrljaj i ti od mene. Evo me u Nišu. U Niiišu. Kako da ti objasnim, Niš, nisi čuo? E jebi ga. Doneo sam neke ventilacione uređaje i lično ih ugrađujem. Da, i tebi. I tebi burazeru. Pozdravi Jao Minga i Mao Cedunga kad ih vidiš. Hvala ti brate kao bratu. Izvini, žurim, zove me Lukašenko.

Ima li pitanja?

Evo ja…

Ajde ti iz N1.

Kad vas odvode na testiranje?

Peščanik.net, 11.04.2020.

KORONA VIRUS

The following two tabs change content below.
Ljubodrag Stojadinović (1947, Niš), gde se školovao do velike mature u gimnaziji „Svetozar Marković“. Studirao u Skoplju, i magistrirao na Institutu za sociološka i političko pravna istraživanja, odsek za masovne komunikacije i informisanje u globalnom društvu (Univerzitet Kiril i Metodi 1987). Završio visoke vojne škole i službovao u mnogim garnizonima bivše Jugoslavije, kao profesionalni oficir. Zbog javnog sukoba sa političkim i vojnim vrhom tadašnjeg oblika Jugoslavije, i radikalskim liderima i zbog delikta mišljenja – odlukom vojnodisciplinskog suda od 1. marta 1995. kažnjen gubitkom službe u činu pukovnika. Bio je komentator i urednik u Narodnoj Armiji, Ošišanom ježu, Glasu javnosti, NIN-u i Politici. Objavljivao priče i književne eseje u Beogradskom književnom časopisu, Poljima i Gradini. Dobitnik više novinarskih nagrada, i nagrada za književno stvaralaštvo, i učesnik u više književnih projekata. Nosilac je najvišeg srpskog odlikovanja za satiru, Zlatni jež. Zastupljen u više domaćih i stranih antologija kratkih i satiričnih priča. Prevođen na više jezika. Objavio: Klavir pun čvaraka, Nojev izbor, Više od igre (zbirke satiričnih priča); Muzej starih cokula (zbirka vojničkih priča); Film, Krivolak i Lakši oblik smrti (romani); Između mita i Haga, Život posle kraja, General sunce (publicističke knjige); Jana na Zvezdari (priče za decu); Masovno komuniciranje, izvori i recipijenti dezinformacije u globalnom sistemu (zbirka tekstova o komunikacijama). Zastupljen u Enciklopediji Niša, tom za kulturu (književnost). Za Peščanik piše od 2016. godine.

Latest posts by Ljubodrag Stojadinović (see all)