Fotografije čitateljki, Iva Kežić
Fotografije čitateljki, Iva Kežić

U svom članku Toma Piketić i druge bajke Mijat Lakićević ismeva tezu Thomasa Pikettya o porastu nejednakosti, kao i njegov predlog o preraspodeli bogatstva. Lakićević formuliše kontratezu:

“Najveći problem, kao što je poznato, ne samo u Srbiji nego i u celoj Evropi, danas je nezaposlenost. Drugim rečima – razvoj. Nema novih radnih mesta, nema plata ni boljeg života – ni na televiziji, a kamoli u realnom životu – bez razvoja.”

U ismevanju preraspodele bogatstva, Lakićević uzima Pikettyev predlog za porez na bogatstvo, pravi proste računice dodeljujući po par stotina ili hiljada evra raznim milionima (siromašnih) ljudi, te zaključuje, na osnovu kineske poslovice (bolje siromaha naučiti da peca ribu nego mu dati ribu), da je preraspodela bogatstva utopijska i beskorisna.

Osnovna logička greška u ovoj ideološki obojenoj analizi je pretpostavka da su nejednakost i progres odvojeni i nezavisni fenomeni, drugim rečima – da preraspodela bogatstva ni na koji način ne bi uticala na zaposlenost. Međutim, mnogobrojne analize poslednje (još uvek aktuelne) ekonomske krize ukazuju da su nejednakost i apsurdna koncentracija bogatstva u finansijskom i rentijerskom sektoru bitni uzroci krize.

Ukratko: Kad mase ljudi (birajte: 99% ili tzv. srednja klasa) nemaju para, one ne kupuju. Kad se ne kupuje, onda se ne proizvodi. Kad se ne proizvodi, nema radnih mesta (za te iste mase). Kad nema radnih mesta, ima još manje para za kupovinu, i tako u krug.

Drugim rečima, osnovna Lakićevićeva greška je u pretpostavci da se put tih stotina ili hiljada evra koje on deli siromašnima završava u njihovim rukama. Kao što znamo, to nije tačno. Siromašni niti jedu evre niti ih kriju u slamaricama. Oni kupuju. To što oni kupuju, neko proizvodi. A taj neko je zaposlen i prima platu, kojom opet kupuje. Znaju oni, g. Lakićeviću, da pecaju ribu, ali nemaju ni štap, ni najlon, ni udicu. Preraspodela tome služi!

Ekonomska istorija potvrđuje: najveći ekonomski rast (npr. Amerike) vremenski koincidira sa najšire raspodeljenom kupovnom moći srednje klase.

Ovo je vrlo ozbiljna greška. U pitanju su osnove tržišne ekonomije. Pitajući se kako je moguće da renomirani ekonomski novinar napravi takav previd, mogu samo da zaključim da je u pitanju ideološka zaslepljenost.

Peščanik.net, 18.05.2015.

Srodni linkovi:

Rastislav Dinić – Ribarčeta san

Mijat Lakićević – Toma Piketić i druge bajke

THOMAS PIKETTY NA PEŠČANIKU

RASPRAVA O NEOLIBERALIZMU