Dizajn: Peščanik

Dizajn: Peščanik

Kompletno idiotsko saopštenje SNS-a da je Nataša Jeremić vođa narkomafije u Srbiji podsetilo me je na 2000. godinu kada je ekipa iz ove iste koalicije koja je sada na vlasti kandidata opozicije za predsednika SRJ optužila da je švaler. Svašta je prosečan glasač u Srbiji mogao tada da pomisli za Vojislava Koštunicu, da ga poveže sa raznoraznim aferama, ali je ovaj očajnički argument (plasiran u Politici, ako se ne varam) delovao groteskno.

Preljuba, međutim, nije kriminalizovana u Srbiji, pa Koštunica nije privođen, niti su se zvanični organi oglašavali tim povodom. Organizovanje kriminalne grupe, međutim, jeste pa bi trebalo očekivati da se tužilaštvo zainteresuje i istraži kakva je uloga supruge Vuka Jeremića u sprečavanju dr Stefanovića da lično iskoreni kriminal u Srbiji. Ili bar kakvim to saznanjima raspolažu autori sočinjenija. Jer svi znamo da naprednjaci vole da istragu prepuste nadležnim organima, ma koliko dugo ona trajala i ma koliko izostajali bilo kakvi rezultati. Bar kada su nepočinstva u koja su oni umešani u pitanju.

Na tužilaštvo ne bi trebalo da utiče pojašnjenje koje su naprednjaci i branioci njihovog lika i delovanja širili po društvenim mrežama. Objašnjenje u najkraćem glasi – ne znamo mi da li je ona stvarno vođa mafije, to nek utvrde nadležni, ali kad Jeremić može da kaže da je Andrej Vučić kriminalac, evo sad nek vidi kako je to kad neko kaže da je njegova žena kriminalac. “Izvinjenje”, odnosno bedni pamflet patetičnog naslova “U ime pristojne i normalne Srbije, u lično ime, izvinjavam se svim građanima”, koje je uputio Vučić “svim građanima” ne treba, takođe, da zavara tužilaštvo. Ova providna igra ne abolira Natašu Jeremić, koja se u njemu i ne pominje. Jasno je da se Vučić, glavni fantom iz pres službe SNS-a, oglasio kako bi ponovio da je njegova porodica “glavna meta” i da “neće dozvoliti” napade na brata, sina, porodicu, njega lično. Tek u petom pasusu pominje se stavljanje u uvredljivi kontekst “članova porodice dosovskog kandidata”.

Priznajem, slabo pratim kampanju Vuka Jeremića, na naslovnim stranicama tabloida sam zapazio da je izdajnik i kriminalac, ali nisam pročitao njegov uradak na temu Andreja Vučića, nisam video kakve je argumente izneo. Naleteo sam, s druge strane, na prilično jak protivargument. U predstavljanju na RTS-u, kandidat Aleksandar Vučić je obznanio da njegov brat nikada nije kupio Franš, niti će ga ikada kupiti i da (da pojednostavim) njegov brat nema nikakve veze sa bilo čim za šta ga bilo ko optužuje. Složićete se da je ovim, uz nalaz o falsifikovanoj ličnoj karti, Andrej Vučić oslobođen sumnji za bilo šta u (modernoj) istoriji i u budućnosti.

A Nataša Jeremić nek skupi dokaze da nije vođa mafije. I zašto samo ona. Možda supruga Saše Jankovića obilazi javna preduzeća po Srbiji i određuje šta će i u kojoj količini da kupe od pojedinih firmi. Posle se šalterski radnici u tim preduzećima pitaju šta će im čekići i klešta, koje su zadužili jer su rukovodioci njihovih firmi morali da ih kupe po spisku supruge Saše Jankovića, od firme u vlasništvu sestrične pašenoga Dude Ivkovića.

Sve će to istražiti nadležni organi, bez pritiska. Jer u Srbiji se zna šta je čija uloga. Pa i šta je uloga idiotskih saopštenja. Svi i sve, ako do sada niste shvatili, imaju samo jednu ulogu – da obezbede rejting, rejting ima ulogu da obezbedi glasove, oni da obezbede pobedu, a pobeda da obezbedi moć u rukama Aleksandra Vučića. “Voleo bih da građani svojim izlaskom na birališta omoguće lideru Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću da ima neometanu mogućnost da sam odlučuje o tome kako želi da Srbija izgleda”, plastično je to predstavio dr Stefanović. To je onaj dr Stefanović koji nas obaveštava kada policija reši neko krivično delo, uhapsi osumnjičene, otkrije drogu (one stvari od kojih rejting ide gore). A kada nam posle branioci lika i delovanja objašnjavaju da ministar nema veze sa delovanjem policije, to ne treba povezivati sa onim od čega rejting raste. To je preventivno, da ne pomislimo da bi ministar mogao da ima veze sa nedelovanjem policije u Savamali.

Autor je novinar iz Beograda i saradnik Transparentnosti Srbija.

Peščanik.net, 21.03.2017.

IZBORI I PROTESTI 2017.

The following two tabs change content below.
Zlatko Minić, novinar zarobljen u telu mašinskog inženjera. Novinarstvom počeo da se bavi na Radio Indexu, najduže se zadržao u Beti, gde je dužio resor borbe protiv korupcije. To ga je kao predstavnika novinarskih udruženja odvelo u Odbor Agencije za borbu protiv korupcije 2009, a potom u Transparentnost Srbija. Voli sve što vole mašinci koji se bave novinarstvom u organizacijama civilnog društva: javna preduzeća, izborne kampanje, posebno funkcionerske, transparentnost lokalne samouprave. Analizirao brojne propise i (loše) prakse, učestvovao u izradi više antikorupcijskih (loše primenjenih) akata, radio kao konsultant, trener. Koautor nekoliko knjiga i publikacija o temama koje su zanimljive samo grupi ljudi koje sve lično poznaje: „Rečnik korupcije“ (sa prof. Č. Čupićem), „Politički uticaj na javna preduzeća i medije“ (sa N. Nenadićem), „Funkcionerska kampanja kao vid zloupotrebe javnih resursa“ (sa N. Nenadićem) i „Pod lupom – prva petoletka“ (sa N. Nenadićem, izbor tekstova sa stranice Pod lupom na sajtu Transparentnost Srbija, čiji je urednik).

Latest posts by Zlatko Minić (see all)