Članice i članovi organizacionog odbora Povorke ponosa 2009. skreću pažnju javnosti da se, baš kao i prošle godine u ovo vreme, zahuktava atmosfera mržnje prema LGBT zajednici.

U sklopu toga se aktiviraju oprobani instrumenti za širenje lažnih informacija. Tako je 10. maja 2010. godine, preko internet stranice belgradepride.blog.rs plasirana dezinformacija da će se ovogodišnja Povorka ponosa održati 19. septembra 2010. godine, u organizaciji samozvanog LGBT forum Srbija.

Da podsetimo, radi se o internet stranici koja je pokrenuta prošle godine u vreme kada je organizacija Povorke ponosa zakazana za 20. septembar 2009. godine ušla u najdelikatniju fazu.

Sadržaj sajta je bio potpuno identičan sa sadržajem zvaničnog sajta Povorke ponosa belgradepride.rs, kako bi se izazvala zabuna da se radi o zvaničnom izvoru informacija.

Nekoliko dana pre održavanja Povorke preko pomenutog lažnog sajta je plasirana tendenciozna dezinformacija da će skup početi sa paljenjem državne zastave Republike Srbije. Time su određeni konzervativni centri moći želeli da dodatno zaoštre atmosferu i pojačaju pretnje ekstremno-desničarskih grupacija, što je na kraju i dovelo do kapitulacije državnih organa u vidu zabrane održavanja Povorke ponosa na zakazanoj lokaciji na Platou kod Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Fantomska organizacija LGBT forum Srbija je i u jučerašnjoj “objavi datuma” ponovo najavila paljenje zastave, čime se zapravo pokušava ponoviti prošlogodišnji scenario.

Organizacije, pojedinke i pojedinci koji su učestvovali u organizaciji Povorke ponosa 2009. obaveštavaju javnost da za sada nije određen nijedan datum za održavanje skupa za ljudska prava LGBT osoba u Srbiji, iz jednostavnog razloga što nadležni organi Republike Srbije nisu ispunili nijedno od obećanja da će obezbediti drugačiju klimu i preduslove, nakon svih tragičnih događaja prošle godine.

Takođe, biće preduzete sve pravne mere da spomenuti sajt ukine, a da njegovi za sada anonimni autori odgovaraju za nekoliko krivičnih dela – od povreda autorskih prava, preko izlaganja pretnjama organizatora prošlogodišnje Povorke ponosa objavljivanjem ličnih podataka, pa do izazivanja opšte opasnosti za građanke i građane plasiranjem lažnih informacija.

Na žalost, ono čemu svedočimo ovih dana, kada se obeležava 65 godina pobede nad fašizmom, jeste da sudovi oslobađaju odgovornosti one koji su pretili smrću novinarima koji su se usudili da ukažu na nesposobnost države da se obračuna sa klerofašističkim grupama.

Najveća sportska manifestacija u zemlji, fudbalska utakmica Partizana i Crvene zvezde, postala je poprište masovne homofobične ikonografije, sa kojeg se ponovo najavljuje “vruće leto” iščekivanja linča celog jednog dela populacije. Uz to, stižu i vesti o prebijanjima stranaca po Beogradu.

Šta se u međuvremenu desilo sa inicijativom javnog tužioca od 15. oktobra 2009. godine za zabranom pojedinih huliganskih grupa koje i dalje nesmetano deluju, kače svoje transparente po stadionima i halama, prete nasiljem, a čiji lideri su i dalje na slobodi uprkos brojnim dokazima o kriminalnom ponašanju?

Koliko godina treba da prođe da Predsednik Republike Srbije, Vlada Republike Srbije, Premijer Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije skupe hrabrost da bezrezervno i konkretno obezbede ostvarivanje prava jedne marginalizovane, diskriminisane i stigmatizovane društvene grupe na javno okupljanje i demonstriranje političkog stava?

Ovim saopštenjem pozivamo medije da u narednom periodu veoma pažljivo plasiraju informacije koje se tiču Povorke ponosa, jer smo svi bili svedoci da kakvog zla može doći kada se ukrste novinarski senzacionalizam i državni kukavičluk.

Na ulicama Beograda niko više ne sme izgubiti život samo zato što misli, izgleda ili razgovara drugačije. Istovremeno, nikada nećemo prihvatiti pritisak na LGBT zajednicu da odustane od nastojanja da se konačno održi Povorka ponosa, već i ovom prilikom ispostavljamo zahtev zakonodavnim, izvršnim i sudskim instancama Republike Srbije da konačno počnu da rade ono za šta građanke i građani plaćaju porez.

Vreme je za ravnopravnost!

 
Belgrade Pride, 11.05.2010.

Peščanik.net, 11.05.2010.