Dragan Marković Palma uložiće tri hiljade opštinskih evra u stvaranje jagodinske rase. Opština je usvojila blagosloveni predlog gradonačelnika i odlučila da vremešnijem bračnom paru koji se prvi venča a koji se nada porodu dodeli pomenutu svotu iz gradske kase. Predlagač koji se raščuo kao protivnik istopolne ljubavi i koji je uveren da u njegovoj opštini takvih nemilih slučajeva i nema, pokazao je na delu koliko ceni ljubav koja vodi produženju vrste: premija će pripasti paru koji ove godine prvi bude stao na ludi kamen, s tim što  barem jedan učesnik mora biti stariji od trideset osam godina. Ako je dosad mladež imala prednost, sad je i ta mala nepravda ispravljena.

Ali.

Da ne bi sad sredovečnici iz cele Srbije, iz lažne države Kosovo i  iz inostranstva zapucali u Jagodinu da se tamo venčaju i domognu novca, opština ima lukave klauzule koje pokazuju da joj je teorija krvi i tla na prvom mestu. Barem jedan laureat mora da je rođen u Svetozarevu (tako se mislim zvala Jagodina pre trideset osam propisanih godina) i mora da je živeo u Svetozarevu/Jagodini najmanje deset godina.

Da bi se mogli u potpunosti posvetiti podmlatku koji opština punonadežno čeka laureati tj. bračni drugovi tj. budući roditelji ne smeju imati decu iz vanbračnih zajednica i ne smeju imati ma i najkraći vanbračni staž, što će strogo kontrolisati Gradski centar za socijalni rad i šefovi mesnih kancelarija Gradske uprave. Da su palmomladenci ravnopravni očituje se u tome što će odmah nakon venčanja opštinska nagrada biti podeljena na ravne časti, ženik i nevesta treba da se što pre i što prilježnije prihvate bračne dužnosti i da se klone zađevica koje bi mogle dovesti do razvoda, ali su dužni i da paze na zdravlje, svak svoje i onog drugoga*, jer član ne znam koji opštinske odluke veli: “Ukoliko dođe do prestanka bračne zajednice pre isteka pet godina i ne bude potomstva, supružnici su dužni da vrate dobijeni novac sa kamatom, a od vraćanja su izuzeti supružnici koji iz zdravstvenih razloga ne mogu imati potomstvo ili u slučaju smrti jednoga”.

Smeš kao dobitnik premije da umreš bez plaćanja kamate i bez vraćanja glavnice, ali ne smeš ako si se venčao sa jagodinskom opštinom iz nje da se seliš zato što “zaključeni brak mora trajati najmanje pet godina i u tom periodu supružnici moraju imati istu adresu stanovanja”. Tako je! Da bi snage Gradskog centra za socijalni rad i šefovi mesnih kancelarija Gradske uprave mogli da nadziru ogledno opštinsko dobro, ono mora biti ne samo u katastru opštine nego ima da bude na jednoj te istoj adresi: ako Opština i Gradonačelnik veruju u tebe i u izabranicu/izabranika srca tvojega, veruj i ti u opštinu i nemoj imati nikakve pundravce da zbog posla, promene klime ili nečeg još bezveznijeg napustiš Jagodinu niti adresu zavedenu kao mesto začeća i kao ambijent u kojem prinova treba da se razvija do polaska u predškolsku ustanovu.

&

Zašto mi je ovo zapelo za oko? Najpre zato što i sam uživam da izmišljam pravna akta (neka sam objavio u “Vremenu”, jedan ili dva u “Peščaniku”, u Služb. glasniku ne poznajem nikog), ali me je g. Palma nadmašio. Premiju pominjem i zato je gradonačelnik ispravno shvatio da Vlada u Beogradu kreativno i krajnje proizvoljno arči novac zajednice, pa je rešio da svoj san o čistoj jagodinskoj rasi sprovede u stvarnost.

Pa šta to radi Vlada, kako šta, znate i bez mene: šalje u penziju pobednike Devis kupa, makar neki od njih bili milioneri i imali dvadeset tri godine, deli specijalne penzije estradnim umetnicima i poslenicima takozvane kulture, sa milion dolara pokriva brljotinu našeg prekomorskog konzulata, šalje dvadeset hiljada dolara iseljeniku optuženom za zlostavljanje dece, daje dva miliona evra za izgradnju škole u drugoj državi; dok je u modi bilo Kosovo nijedna svota nije bila prevelika da se tamo pošalje i potroši… Idemo dalje, zar ne daje država silne pare od sebe odvojenoj crkvi, kojoj oprašta i porez (iako jedan građanin malo malo pa uzvikne da je vera hobi), zar ne ugađa Miloševićevim marionetama dajući im plate, kabinete, šefove kabineta, sekretare, savetnike?…

Zašto onda neki feudalac ne bi sproveo svoj zamysel: kad opština ojača davaće sve više premija parovima poteklim iz Jagodine i vezanim baš tim stimulacijama još više za Jagodinu: uslov za buduće dobitnike biće da nisu u krvnom srodstvu sa prethodnim laureatima i kad za dvadeset godina deca iz dotiranih brakova stasaju za venčanje njima će zbog prečistog pedigrea biti uručene još veće premije, a kamate za neispunjavanje uslova biće još više od kamata koje u slučaju podbačaja, selidbe ili razvoda vise nad glavama dvoje prvovenčanih.

O kojima će TV Jagodina uskoro da nas izvesti.

*ISPRAVKA: Shodno Zakonu o javnom informisanju i shodno zakonima logičkog mišljenja objavljujem (priznajem) da sam pogrešno protumačio jedan član odluke gradske skupštine: nije neophodno da nagrađeni supružnici brinu ne znam koliko o zdravlju, naprotiv, ako se jedno od njih razboli i štaviše umre opština neće od udovca/udovice tražiti da vrati glavnicu i kamatu. Ako se i oboje razbole te umru, njihovi pravni naslednici takođe neće morati da opštini nadoknade promašenu investiciju: sa stanovišta vraćke smrt je prihvatljivija od živovanja koje ne donosi plod.

Peščanik.net, 24.01.2011.

PALMA