čovek sedi na kanti za smeće
Foto: Predrag Trokicić

Da li je iko iskreno začuđen što je veliki jagodinski zagovornik porodičnih vrednosti trenutno optužen za ozbiljne seksualne prestupe, uključujući i one prema maloletnim licima? Čak i ako se ove optužbe pokažu kao netačne, nije nikakva tajna kako se ovaj političar odnosio prema ženama i čime se sve hvalio. Čak iako njegove „bunga-bunga“ žurke nisu zaista bile poput onih Berluskonijevih, spremnost domaćina da ih upravo tako nazove, pa makar i u šali, govori sama za sebe.

O kakvim je onda „porodičnim vrednostima“ ovde reč? Svakako ne o promovisanju solidarnosti, ljubavi i nesebičnosti, niti o međusobnom pomaganju i uvažavanju, već o patrijarhalnoj samovolji, rigidnoj hijerarhiji i pravu oca porodice da odlučuje o sudbinama drugih u skladu sa sopstvenim hirovima. Tretirajući svoj grad kao porodicu, ovaj političar je samo proširio domen sopstvene moći i dominacije nad drugima. Zato nas optužbe i ne čude – naravno da se ovako shvaćene porodične vrednosti nikada nisu ni ticale prava najslabijih, već njihovog potčinjavanja.

Treba li se čuditi tome što je drugi slavni zaštitnik porodičnih vrednosti, onaj iz Čačka, odbio da osudi jagodinskog kolegu, iako mu je, formalno gledano, politički protivnik? Ovo je bila dobra prilika ne samo da se zada još jedan udarac režimu protiv kojeg se ovaj opozicioni političar navodno bori, već i da se pokaže kako porodične vrednosti, na čijem je zastupanju izgradio celu političku karijeru, nisu samo floskula ekstremne desnice i izgovor za mržnju prema drugima i drugačijima, već da mogu biti i pozitivna vizija koja u sebe uključuje i brigu za bezbednost, jednakost i ravnopravnost žena. Međutim, ta prilika je propuštena. Umesto toga, ovaj veliki borac za porodične vrednosti odlučio je da se hrabro suprotstavi – zakonu o istopolnim partnerstvima.

Kakva je to vizija porodičnih vrednosti za koju su istopolna partnerstva veća pretnja od masovnog seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja žena i devojčica? Odgovor već znamo, ista ona koju promoviše i domaćin iz Jagodine – vizija rigidne hijerarhije na čijem čelu stoji neprikosnovena očinska figura. Pokorite se pater familiasu, kaže nam ova vizija, a on će vas, od sve svoje dobrote, možda i nagraditi.

Treba li se čuditi tome što je ovaj isti opozicioni političar prekršio opozicioni dogovor da se na pregovorima sa režimom učestvuje isključivo uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta, i pristao da se pokori pater familiasu u zamenu za neizvesne privilegije? Ne, naravno, ovako izgledaju te porodične vrednosti u praksi – poljubi prsten, prihvati omertu i dobićeš svoje mesto za stolom.

Ako se svemu ovome ne treba čuditi, onda se svakako treba čuditi ministarki za ljudska prava, koja tako elokventno govori o rodnoj ravnopravnosti, ali o slučaju jagodinskog domaćina odbija da prozbori i reč? Ili liberalnoj opozicionoj političarki, navodnoj evroentuzijastkinji i autorki slogana #MameSuZakon, koja se spremno odazvala pozivu pater familiasa da „bez šefovanja stranaca“ malo prodivane iza zatvorenih vrata?

Ne treba, naravno, jer su svi ovi akteri, bez obzira na svoje proklamovane ideološke stavove, u suštini prihvatili istu matricu države kao mafijaške porodice, u kojoj pater familias suvereno deli nagrade i kazne. Možda su na tviteru mame zakon, ali u naprednjačkoj Srbiji, zakon je samo tata.

Peščanik.net, 30.04.2021.

FEMINIZAM
PALMA