Banksy

Banksy

Imamo sve što smo nekad imali.

Imali smo „Pauk“, imamo „Borik“.
Imali smo Ivicu Dačića, imamo Ivicu Dačića.
Imali smo Ivana Markovića, imamo Olivera Dulića.
Imali smo Nikolu Šainovića, imamo Žarka Obradovića.
Imali smo Nenada Čanka i Vuka Draškovića, imamo Andreja Nikolaidisa i Sretena Ugričića.
Imali smo Otpor, imamo Forum pisaca.
Samo (još) nemamo Zakon protiv terorizma.

A imali smo predlog. Iskoristimo ga! Otporaši, iz svih grana i sa svih nivoa današnje državne vlasti, iskoristite vaše političko iskustvo i pravno znanje, preuzmite najbolji na svetu Miloševićev Zakon protiv terorizma! Ugradite u zakon žandarski entuzijazam ministra policije, jer „nije u skladu sa evropskim standardima“ da se druga generacija terorista goni „vansistemski“. Vivat civitas denuntiationis, ili tako nekako, ali svakako: Živela policijska država!

Građanine, pokaži da poznaješ policijsku državu, ispolji svoju kulturu (bezbedOnosnu) i reši ovaj test:

1. Najviši svetski i evropski pravni standardi

(1) Srbija će prema ___________________ uskoro dobiti jedan od najboljih antiterorističkih zakona na svetu. Zakon je, obrazlaže ____________, nužan jer se agresija na našu zemlju započeta NATO bombardovanjem nastavlja pokušajima rušenja našeg pravnog poretka. ____________ je zato obećao/la da će zlo zvano terorizam biti pobeđeno dobrim zakonom i uz pomoć kvalitetnih, stručnih, vrednih i patriotski opredeljenih pripadnika policije, tužilaštva i sudija.

Zaokružite tačan odgovor:
(a) ministarki pravde Snežani Malović……..ministarka……..Ministarka
(b) državnom sekretaru Slobodanu Homenu……..državni sekretar……..Homen
(c) ministru policije Ivici Dačiću……..ministar……..Dačić

A šta smo ono imali? Imali smo:

„Srbija će prema ministru pravde Dragoljubu Jankoviću uskoro dobiti jedan od najboljih antiterorističkih zakona na svetu. Zakon je, obrazlaže ministar, nužan jer se agresija na našu zemlju započeta NATO bombardovanjem nastavlja pokušajima rušenja našeg pravnog poretka. Ministar je zato obećao da će zlo zvano terorizam biti pobeđeno dobrim zakonom i uz pomoć kvalitetnih, stručnih, vrednih i patriotski opredeljenih pripadnika policije, tužilaštva i sudija.“ (Izvor: Priprema drakonskog antiterorističkog zakona u Srbiji, Roksanda Ninčić, AIM; datum: 16.06.2000.) Inače, bez obzira koji ste odgovor zaokružili, priznaje vam se kao tačan!

(2) ______________ je potvrdio/la da je donošenje antiterorističkog zakona usporeno zbog „____________________“.

Zaokružite tačan odgovor:
(a) Nata Mesarović …….. „nepotpunog sastava Visokog saveta sudstva“.
(b) Slavica Đukić-Dejanović …….. „zbog odlaska na slavu velikog broja narodnih poslanika“.
(c) Predrag Marković …….. „potrebe poštovanja procedure“.

Imali smo:

Nikola Šainović je potvrdio da je donošenje antiterorističkog zakona usporeno zbog „proširenja delikata“. (Izvor: Republika br. 245; datum: 15.06.2000.) Ali, ionako je svaki vaš odgovor tačan.

2. Pojam „teroriste“ i „terorističke organizacije“

(1) „Tu je reč o pripadnicima _______________ i terorističkim odredima ___________“, izjavio je ____________.

Zaokružite tačan odgovor:
(a) LGBT populacije …….. Nikolaidisa i Ugričića …….. Dačić.
(b) JSO …….. „Naši 1389“ …….. Čedomir Jovanović.
(c) tzv. građana …….. Otpora …….. Dačić.

Imali smo:

„Tu je reč o pripadnicima tzv. opozicionih stranaka i teroristickim odredima Otpora“, izjavio je Ivan Marković. (Izvor: B92; datum: 19.05.2000.) Svaki odgovor izuzev onog pod b) priznaje vam se kao tačan.

(2) „Imamo razne primere iz skorašnje krivično-pravne prakse da je i crtanje simbola __________ na zidu jedne javne zgrade bilo dovoljno da se donese rešenje o sprovođenju istrage za jedno vrlo ozbiljno krivično delo“, kaže _______________.

Zaokružite tačan odgovor:
(a) biblioteke …….. ministar prosvete i nauke.
(b) pesnice …….. Ivica Dačić.
(c) LGBT …….. portparolka organizacije „Naši“.

Imali smo:

„Imamo razne primere iz skorašnje krivično-pravne prakse da je i crtanje simbola pesnice na zidu jedne javne zgrade bilo dovoljno da se donese rešenje o sprovođenju istrage za jedno vrlo ozbiljno krivično delo“, kaže Nebojša Samardžić iz ANEM-a. (Izvor: B-2 92; datum: 28.06.2000.) Svaki odgovor je tačan.

3. Teroristički akt i njegove posledice

(1) Prvi scenario atentata je, prema ____________ rečima, predviđao snajperski napad unutar _______________, sa mogućnošću upotrebe ručnog bacača, drugi – postavljanje eksploziva u šaht, ali se zbog nemogućnosti kamuflaže od tog scenarija odustalo, treći – postavljanje eksploziva u ukradenom vozilu na liniji očekivanog kretanja _____________ i četvrti – pokušaj upada u ____________ deset dobro uvežbanih i naoružanih ljudi, rekao je _______.

Zaokružite tačan odgovor:
(a) Dačićevim ….. dvorane „Borik“ ….. predsednika ….. gradilište ….. Dačić.
(b) Dodikovim ….. rezidencije ….. patrijarha ….. sengrup ….. Dodik.
(c) Boletovim ….. biblioteke ….. Ugričića ….. službene prostorije činovnika Vlade ….. Bole.

Imali smo:

Prvi scenario atentata je, prema Matićevim rečima, predviđao snajperski napad unutar rezidencije predsednika Miloševića, sa mogućnošću upotrebe ručnog bacača, drugi – postavljanje eksploziva u šaht, ali se zbog nemogućnosti kamuflaže od tog scenarija odustalo, treći – postavljanje eksploziva u ukradenom vozilu na liniji očekivanog kretanja predsednika i četvrti – pokušaj upada u rezidenciju deset dobro uvežbanih i naoružanih ljudi, rekao je Goran Matić. (izvor: Vreme br. 465; datum: 04.12.1999.)

(2) Prema rečima _______________, uhapšeni su bili članovi „10. diverzantskog odreda RS, koji je počinio zločine u ____________“. „To je bila paravojna formacija koja je bila izvan sastava Vojske RS i rukovodstva RS. Taj odred je bio multietnički i u njemu su bili Srbi, Hrvati i Muslimani“, rekao je _________.

Zaokružite tačan odgovor:
(a) Nikolaidisa …….. Sjeverinu …….. Nikolaidis.
(b) Dežulovića …….. Lori …….. Dežulović.
(c) Slobodana Miloševića …….. Račku …….. Milošević.

Imali smo:

Prema rečima Gorana Matića, uhapšeni su bili članovi „10. diverzantskog odreda RS, koji je počinio zločine u Srebrenici“. „To je bila paravojna formacija koja je bila izvan sastava Vojske RS i rukovodstva RS. Taj odred je bio multietnički i u njemu su bili Srbi, Hrvati i Muslimani“, rekao je Matić. (izvor: Vreme br. 465; datum: 04.12.1999.) Građanine, baš si obavešten! Opet si pogodio.

(3) Generalštab __________________ predložio je _______________________ zbog „ispoljene lične hrabrosti, odlučnosti i smelosti u donošenju odluka od strategijskog značaja za odbranu i bezbednost“ _________________ za orden _____________.

Zaokružite tačan odgovor:
(a) VS ….. Ivicu Dačića ….. od parade ponosa ….. narodnog heroja.
(b) VRS ….. Borisa Tadića ….. Republike Srpske ….. sa krvavo-plavom lentom i mašnom.
(c) policije ….. Ministarstvo za vanredne situacije ….. od grada ….. protivgradne zaštite sa sunčevim zracima.

Imali smo:

Generalštab VJ predlozio je Slobodana Miloševića zbog „ispoljene lične hrabrosti, odlučnosti i smelosti u donošenju odluka od strategijskog značaja za odbranu i bezbednost SRJ“ za orden narodnog heroja. (Izvor: Republika, br. 245; datum: 05.06.2000.) Odgovori su tačni.

Važno obaveštenje: Prvih deset čitalaca koji se jave redakciji Peščanika sa tačno rešenim testom, dobijaju besplatne ulaznice za koncert „Vratimo se u vesele devedesete“, Svetlane ___________ (popuniti: Lukić; Ražnatović; Vuković), odlikovane Ordenom I Stepena Elektronske Narukvice sa dve Silikonske Lente.

S. F. – S. N.

Peščanik.net, 22.01.2012.

SLUČAJ SRETEN UGRIČIĆ

The following two tabs change content below.
Vesna Rakić Vodinelić, beogradska pravnica, 1975-1998. predaje na državnom pravnom fakultetu u Beogradu, gde kao vanredna profesorka dobija otkaz posle donošenja restriktivnog Zakona o univerzitetu i dolaska Olivera Antića za dekana. Od 1987. članica Svetskog udruženja za procesno pravo. 1998-1999. pravna savetnica Alternativne akademske obrazovne mreže (AAOM). 1999-2001. rukovodi ekspertskom grupom za reformu pravosuđa Crne Gore. Od 2001. direktorka Instituta za uporedno pravo. Od 2002. redovna profesorka Pravnog fakulteta UNION, koji osniva sa nekoliko profesora izbačenih sa državnog fakulteta. Od 2007. članica Komisije Saveta Evrope za borbu protiv rasne diskriminacije i netolerancije. Aktivizam: ljudska prava, nezavisnost pravosuđa. Politički angažman: 1992-2004. Građanski savez Srbije (GSS), 2004-2007. frakcija GSS-a ’11 decembar’, od 2013. bila je predsednica Saveta Nove stranke, a ostavku na taj položaj podnela je u aprilu 2018, zbog neuspeha na beogradskim izborima. Dobitnica nagrade „Osvajanje slobode“ za 2020. godinu.

Latest posts by Vesna Rakić Vodinelić (see all)