žena i dete fotografisani s leđa
Foto: Predrag Trokicić

Posle šest meseci bez čelne osobe koja treba da se stara o sprovođenju Zakona o zabrani diskriminacije, Srbija danas konačno dobija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

U zemlji u kojoj se rokovi konstantno pomeraju, od onih za izgradnju brzih pruga, autoputeva, zelenih bulevara, pa sve do rokova kada će nam biti bolje, kada će nam opet skočiti dži-di-pi, kada ćemo dočekati reformu pravosuđa, ustavne amandmane ili otvaranje nekakvih pregovaračkih poglavlja, šest meseci minus jedan dan u zastoju rada Poverenika i nije tako strašno.

Dnevni red

U takvoj zemlji, podjednako naprasno kao što predsednik na konferencijama za medije sa korone prelazi na svoje kolokvijume na višoj trenerskoj školi, u petak, 20. novembra 2020. godine popodne na sajtu Narodne skupštine objavljen je saziv Sedme sednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, sa sledećim dnevnim redom:

„1. Razgovor sa kandidatom za izbor Poverenika za zaštitu ravnopravnosti;

2. Utvrđivanje Predloga odluke o izboru Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.“

Sednicu na kojoj će se razgovarati sa kandidatom i utvrditi Predlog odluke o izboru Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, narodna poslanica gospođa Jelena Žarić Kovačević, predsednica Odbora, zakazala je za ponedeljak, 23. novembar 2020. godine u 12,00 časova.

Ko je kandidat?

Sutradan, Otvoreni parlament je objavio saopštenje u kom ističe da najviši predstavnički dom, od građana koji su, poslednji put kad smo proverili Ustav bili nosioci suverenosti u Republici Srbiji, krije ime novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

U nedelju, dan pred sednicu, kockice su počele da se sklapaju. Romski centar za demokratiju iz Bujanovca preko medija obaveštava javnost da njihova kandidatkinja, gospođa Emila Spasojević koja deset godina radi u instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti (a koju je, transparentnosti radi da navedemo, organizacija koju zastupa autor ovog teksta podržala zajedno sa još šezdesetak udruženja građana) nije ni pozvana na razgovor, odnosno da ona nije kandidat.

U ovom trenutku važno je navesti relevantne odredbe Zakona o zabrani diskriminacije koje regulišu način izbora Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Ovaj zakon, koji predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, narodna poslanica gospođa Jelena Žarić Kovačević pogrešno naziva Zakonom o zaštiti ravnopravnosti propisuje da svaka poslanička grupa u Narodnoj skupštini ima pravo da Odboru predloži kandidata za Poverenika. Dakle, koliko god zainteresovani udruženi građani u šezdesetak ili šesto udruženja predlagali nekoga kao „svog“ kandidata, ta osoba to neće postati dokle god iza nje ne stane makar jedna poslanička grupa.

U našem slučaju, ovo znači da poslanici i poslaničke grupe nisu hteli da se konsultuju niti da razgovaraju o stručnim i drugim kompetencijama kandidatkinje koju je predložilo šezdesetak udruženja građana koja se bave zaštitom od diskriminacije i ljudskim pravima. Jednostavno, oni nisu hteli da razgovaraju ni o stručnim i drugim kompetencijama i nekih drugih, potencijalnih kandidata, koje bi predložila neka druga udruženja građana.

Poslednji pokušaj da se sazna ime kandidata i da se postupak izbora Poverenika za zaštitu ravnopravnosti upristoji, stigao je u foto-finišu, nešto malo više od pola sata pred početak sednice Odbora, kada su Koalicija protiv diskriminacije i Koalicija za pristup pravdi u svom saopštenju pozvale Narodnu skupštinu da obustavi postupak izbora novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i osigura inkluzivnost i transparentnost tokom celog postupka, koji su ove koalicije nazvale tajnim.

U tom trenutku, svega nekoliko minuta pred početak sednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, najmanje jedan nosilac suverenosti pomislio je kako bi kandidat za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti mogla biti sestra od tetke poslanice Žarić Kovačević, njen pripravnik, najbolja drugarica iz klupe ili mesar iz Maksija koji se interesuje za ljudska prava.

U dvanaest časova i tri minuta, pedeset dva minuta od izglasavanja Predloga odluke o izboru Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, javnost je konačno saznala ko je kandidat za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Kandidat je, ispostaviće se kandidatkinja! Kandidat je ni manje ni više nego prethodna Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, gospođa Brankica Janković, ako je verovati gradskim, a i ponekim novinarskim pričama, jedna od bivših kandidatkinja za neko od ministarskih mesta u novoj Vladi Republike Srbije.

Razgovor sa kandidatom

Sada kada smo konačno saznali ko je novi i jedini kandidat, koji će sasvim sigurno u današnjem danu glasanja biti i izabran za Poverenika, red je da onima koji nisu pratili ovaj svojevrsni institucionalni rijaliti prenesemo malo atmosfere iz razgovora poslanika sa kandidatom.

Razgovor sa kandidatom je počeo žustro, onako kako poslanica Žarić Kovačević nanosi štetu ruinama zaštite ljudskih prava u Srbiji (za one koji nisu ispratili, poslanica Žarić Kovačević je nedavno podnela amandman na Zakon o ministarstvima kojim se praćenje sprovođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava briše iz delokruga nadležnosti Ministarstva pravde).

Za one koji su pomislili da je žustrina bila usmerena prema kandidatu, gospođi Janković, koja se preznojavala obrazlažući plan rada Poverenika u novom mandatu, moramo reći da su naivni.

Žustro se poslanica Žarić Kovačević obrušila na nevladine organizacije i „određene medije“ koji su ukazali na netransparentnost i isključivanje javnosti iz procesa izbora novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, nazivajući sve ovo malicioznim piskaranjima.

Plan rada kandidata

Nakon toga, kandidat gospođa Janković predstavila je plan rada. Kako stvari stoje, planom rada je predviđeno sprovođenje Zakona o zabrani diskriminacije, hitno rešavanje šestomesečnog zastoja u radu po pritužbama građana, sa posebnim osvrtom na posledice koje je korona virus ostavio na ostvarivanje prava građana i građanki. Predstavljanje plana rada Poverenika u novom mandatu trajalo je između deset i jedanaest minuta.

Želje i pozdravi

Nakon predstavljanja plana rada Poverenika za zaštitu ravnopravnosti u novom mandatu, prešlo se na želje i pozdrave narodnih poslanika koji su zainteresovani za pitanja diskriminacije. Tako smo imali prilike da čujemo da se poslanik gospodin Vuk Mirčetić impresionirao biografijom i oduševio naučno-istraživačkim radom kandidata, jer je i on neko ko se bavi naučno-istraživačkim radom. Potom se poslanik Mirčetić, ovog puta kao građanin, zanimao za pitanje koje se ticalo toga da neki kažu da su najstariji sugrađani, odnosno penzioneri, glasači drugog reda i da li je to diskriminacija. Nakon toga, ovog je poslanika zanimalo kako kandidat povezuje kulturu i ravnopravnost i kako bi tu mogla eventualno da se napravi „neka saradnja“.

Potom nas je poslanica gospođa Dubravka Kralj upoznala sa time da se SPS posebno interesuje za pitanja koja se tiču jednakog plaćanja muškaraca i žena za rad jednake vrednosti, i da je ona o tome pisala jedan rad na (nadamo se makar master) studijama. Posle socijalista, vratili smo se na vladajuću stranku, čiji nam je poslanik, gospodin Uglješa Mrdić rekao da je impresioniran biografijom kandidata i poručio da „ako se igde poštuju ljudska prava u ovom delu jugoistočne Evrope, onda je to Srbija“. Poslanik Mrdić nakon toga je istakao da je kandidat gospođa Janković bila izložena brojnim napadima nevladinih organizacija, opozicije i pojedinih delova medija onda kada je javno osuđivala govor mržnje prema porodici predsednika Republike ili prema ženama koje se nalaze na odgovornim funkcijama i da je posle toga bila izložena neopravdanoj, bolesnoj hajci. Poslanika Mrdića, zanimalo je šta je kandidatu, gospođi Janković tu bilo najteže.

Nakon toga, narodni poslanik gospodin Toma Fila ponovio je da kandidat ima impresivnu biografiju, govorio malo o tome kako 240 poslanika nosi maske da bi zaštitili „onih pet bezumnika, iz Novog Pazara i Albanaca“ i istakao da kandidat gospođa Janković mora više da radi sa medijima. Za sam kraj, narodni poslanik, gospodin Pero Đurić razumno je pretpostavio da će biti sve više problema sa diskriminacijom starih osoba i istakao da PUPS misli da će kandidat sa uspehom moći da obavlja sve poslove koji se stavljaju pred nju.

Kandidat gospođa Janković se zahvalila i razložno odgovorila na pitanja. O malicioznim piskaranjima, bezumnicima i bolesnim napadima nije imala šta da kaže.

Srbija danas, u postupku koji je manje neizvestan od postupka izbora predsednika lokalnog lovačkog društva dobija novu-staru Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti.

Sada je zaštita od diskriminacije izvesna. Čestitke!

Peščanik.net, 26.11.2020.

Srodni link: Koalicija protiv diskriminacije – Pravna analiza izbora Poverenika za zaštitu ravnopravnosti