Ove nedelje, predsednik Evropske centralne banke trebalo bi da okonča raspravu o kupovini obveznica, kada predstavi mapu puta ECB. U sukobu sa Bundesbankom, Mario Dragi je upotrebio sav svoj autoritet da spase zajedničku valutu. I u tom poslu se pokazao dobro.

Na evropskom frontu, jesenje obnavljanje političkih aktivnosti nakon letnjih odmora može se svesti na samo jedno ime: Mario Dragi. Taj čovek, sa elegantno iskrivljenim osmehom koji pokazuje smirenost u teškim uslovima, sigurno neće odustati. Sada je, više nego ikad, budućnost zajedničke valute u rukama predsednika Evropske centralne banke. To nas prilično umiruje. Ovaj Italijan je pravi Evropljanin – a u poslednje vreme, ta vrsta je izuzetno retka među liderima država EU.

Prošle nedelje, g. Dragi je za nemački nedeljnik Die Zeit izjavio da je spreman da sprovede „vanredne mere“ da bi spasao evro. Očigledno, ECB će pokrenuti program otkupa državnih obveznica i pomoći dvema velikim državama EU kojima je najteže da se finansiraju na tržištu, Španiji i Italiji.

U pravu je. Madrid i Rim su doneli neke hrabre odluke u borbi sa svojim patološkim problemima, a Italijani i Španci plaćaju visoku cenu ovih planova za drastičnu fiskalnu konsolidaciju i strukturne reforme. Finansijska tržišta, međutim, ne mare za to previše, i još uvek traže zelenaške kamate na obveznice ovih država.

Evrozona je uzdrmana, i kazna koja se tako nameće dvema najvećim ekonomijama od ovih 17 doprinosi deprimirajućoj atmosferi u Evropi – usled visoke nezaposlenosti i anemičnog rasta. Imajući u vidu žrtve koje su te dve države podnele, razlika između kamatnih stopa na njihov i nemački dug iracionalna je i nema ozbiljno makroekonomsko opravdanje. U tom smislu, ova razlika predstavlja negaciju zajedničke valute.

Tržišta imaju poverenje samo u ECB. Obelodanivši svoje namere, Mario Dragi je spasao leto: kamatne stope su popustile za španski, a naročito za italijanski dug. U četvrtak, g. Dragi bi definitivno trebalo da obrazloži svoj plan za intervenciju. Možda će ipak sačekati još nedelju dana, jer se 12. septembra očekuje odluka nemačkog Ustavnog suda da li je zajednički fond za spasavanje 17 država – Evropski mehanizam za stabilnost – u skladu sa nemačkim ustavom.

G. Dragi ima podršku nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda, koji su se malo približili preko leta. Čistunci iz Bundesbanke su jedini koji gunđaju o rizicima inflacije. Međutim, ako nemaju da ponude ništa što bi Španiji i Italiji pomoglo da ne potonu, neka ćute!

G. Dragi nameće stroge uslove za intervencije ECB. Države treba da nastave sa reformama. Posle spasavanja, vlade 17 država duguju ovom Italijanu rehabilitaciju arhitekture evra. Hitno se mora dovršiti fiskalni sporazum i preći na bankarsku uniju. Ne treba jednog dana da se govori kako je jedini državnik u regionu bio šef ECB!

 
Le Monde/PressEurop, 03.09.2012.

Preveo Ivica Pavlović

Peščanik.net, 05.09.2012.