Pismo Žerara Depardijea, u kojem glumac zahvaljuje Vladimiru Putinu na ruskom državljanstvu i hvali demokratiju u Rusiji, izazvalo je mnogobrojne jetko i podsmešljivo intonirane kritike na ruskim društvenim mrežama.

„Žerare, dođi 31. januara na Trg pobede u Moskvi sa svojim novim ruskim pasošem u džepu. Svakog 31. u 18 sati, na ovome trgu ruski građani zahtevaju pravo na mirno okupljanje, kako je predviđeno članom 31 ruskog ustava. Čekamo te, Žerare!“, poručio mu je pisac Edvard Limonov. „Čekamo te, Žerare!“, ponovio je ovaj pisac i u tekstu objavljenom na francuskom na sajtu lista Courrier international, „Ako me pamćenje ne vara, u jednom filmu si glumio velikog revolucionara Dantona? Dragi francuski prijatelju, ovde ti nudimo pravu ulogu, istorijsku: odbranu ruske slobode.“

U pismu koje je u četvrtak uveče objavio ruski TV Prvi kanal, Depardije je izjavio: „O ovome sam razgovarao i sa mojim predsednikom Fransoa Olandom… On zna da mnogo volim vašeg predsednika Vladimira Putina i da je ta ljubav uzajamna. Rekao sam mu i da je Rusija velika demokratija.“

Novinar Matvej Ganapolski izjavio je na opozicionom radiju Eho Moskve: „Rečenicu Rusija je velika demokratija nećemo mu zaboraviti niti ikada oprostiti“. Izvesni Vladimir Sokolov na Fejsbuku komentariše: „Oduševljen je našom demokratijom – potpuno je podetinjio!“ Na LiveJournal izvesni Herherman piše: „Zbrisati iz vlastite zemlje zbog love… pa to je tako ruski potez! On je zbilja jedan od naših!“

Pisac i Putinov oponent Lev Rubinštejn takođe je žustro reagovao: „Dragi gospodine Depardije, nemojte ni časa časiti, dođite što pre u Rusiju. Vaš porez će otići u dobrotvorne svrhe: povisićemo plate čekistima (agentima službe bezbednosti), državnim tužiocima, sudijama i gorilama koji nemilosrdno palicama prebijaju momke i devojke, kao i starice – sve one koji su pretnja našoj stabilnosti. Bićete iznenađeni kada budete videli kakav ćete ugled steći kod ispravnih ljudi širom sveta.“.

Ruski novinar Andrej Gračev, koji radi za opozicioni list Novaja Gazeta, uputio je upozorenje francuskom glumcu koji je veoma popularan u Rusiji: „Paradoksalno je što će ovo suziti krug njegovih fanova u Rusiji, a popularnost će mu verovatno opasti“. On je izrazio žaljenje zbog Depardijeove izjave da je Putinov prijatelj, i to u času kada ruskog predsednika sve „ozbiljnije osporavaju“ u vlastitoj zemlji. „Depardije bi morao da se malo druži sa ljudima iz kulture, kod kojih je kritički stav prema Putinu sve žešći“, dodaje ovaj ruski novinar.

Jedna karikatura na Fejsbuku prikazuje Depardijea opruženog, s balalajkom u ruci i pantoflama od pletene trske na nogama, kako su nekada bili obuveni ruski seljaci. Ispod ove karikature stalno raste broj komentara. „On je kreten“, napisala je Jelena Durden-Smit. „Nije on baš takav idiot, nego nema pojma šta je ovo ovde“, procenjuje Tanja Paroha iz Moskve.

Na blogu radija Eho Moskve ima komentara koji su direktne i nemilosrdne aluzije na pretpostavljenu sklonost francuskog glumca prema jakim pićima: „Možda nemamo dovoljno svojih alkoholičara? Osim što ćemo ga izuzeti od poreza, možda ćemo ga napajati besplatnom votkom u neograničenim količinama?“, napisala je osoba pod nadimkom Sparki.

Mnogi komentatori se pitaju da li će Depardije stvarno doći da živi u Rusiji da bi iskoristio ruski poreski sistem, znatno povoljniji od francuskog. „Intuicija mi kaže da Žerar neće doći“, piše Vasatkavasa na LiveJournal, izražavajući time veoma rašireno mišljenje. Stručnjaci naglašavaju da zakon predviđa da se u pojedinim slučajevima ruski fiskalni sistem može primeniti na osobe koje ne žive u Rusiji.

Za Alekseja Venediktova, glavnog urednika radija Eho Moskve, „davanje državljanstva Depardijeu je vrlo snažan reklamni potez za unutrašnju upotrebu, dok zakon protiv usvajanja najviše utiče na sliku Rusije u svetu“. Naime, predsednik Putin je u decembru potpisao kontroverzni zakon kojim se zabranjuje da Amerikanci usvajaju rusku decu, što je bila reakcija na „listu Magnicki“ usvojenu u Vašingtonu koja zabranjuje boravak u Sjedinjenim Državama ruskim oficirima i licima umešanim 2009. u smrt u zatvoru pravnika Sergeja Magnickog, ali i licima koja su na drugi način bila uključena u kršenja ljudskih prava.

 
Le Monde, 05.01.2013.

Prevela Ana A. Jovanović

Peščanik.net, 06.01.2013.

Srodni linkovi:

Ljubomir Živkov – Nužni smeštaj

TAZ – Obeliks u egzilu