Prema analizi Centra za monitoring Kuće ljudskih prava i demokratije za period od 24. februara do 1. marta, u izveštajima osam dnevnih listova Srpska napredna stranka zastupljena je procentualno u rasponu od 15 do 37 odsto, osim u Večernjim novostima koje su ovoj stranci posvetile čak 72 odsto svih objavljenih tekstova. Dnevni listovi Kurir u svim tesktovima o Demokratskoj stranci, i Informer u tri četvrtine tekstova vode negativnu kampanju protiv Demokratske stranke. Dok su Večernje novosti samo jedan tekst posvetile Demokratskoj stranci, u dnevnom listu Politika nije objavljen ni jedan članak o najvećoj opozicionoj stranci. Parlamentarna stranka LDP nije tema nijednog članka ni u Politici, ni u Večernjim novostima.

Na osnovu analize, Centar zaključuje da Srpska napredna stranka i dalje ima ubedljivo najveću zastupljenost u dnevnoj štampi. Ipak, značajna novost je da su, uz tradicionalno profesionalni dnevni list Danas, ove nedelje i dnevni listovi Blic i Alo imali vrlo ujednačeno i fer predstavljanje političkih stranaka. Dnevni list Danas je i dalje jedini koji ima kritičke tekstove o Srpskoj naprednoj stranci.

Drugi deo analize pisanja dnevne štampe o političkim strankama obuhvatio je štampana izdanja osam dnevnih listova – Danas, Politika, Blic, Alo, Kurir, Informer, Večernje novosti i Naše novine.

Prvi izveštaj Centra za period od 15. do 23. februara analizirao je internet i štampana izdanja sedam dnevnih listova. Tada je utvrđeno da na SNS otpada 40 odsto tekstova, dok su koalicije oko SPS-a i DS-a zastupljene sa po 18,57 odsto. U tom periodu su svi tekstovi objavljeni o DS bili apsolutno negativni, dok je koalicija oko SPS imala oko 23 odsto negativnih tekstova. Koalicija oko LDP imala je zastupljenost od 10 odsto, od čega je 14 odsto bilo negativno.

Kako se navodi, cilj analize je da se utvrdi zastupljenost tekstova u kojima stranke iznose stavove i predstavljaju se biračima u predizbornoj kampanji. Iz tog razloga, izostavljeni su svi članci u kojima novinari analiziraju izbore ili neki njihov aspekt, kolumne, komentari i slični tekstovi. Takođe, nisu analizirani ni članci u tabloidima u kojima se prenose međusobne svađe na ličnoj osnovi predstavnika političkih stranaka, jer suštinski ne šalju biračima nikakvu poruku o programu i ciljevima stranaka.

Peščanik.net, 06.03.2014.

SLOBODA MEDIJA