Keyboard Street Art

 
Kuća ljudskih prava i demokratije (u daljem tekstu Kuća) zahteva od Vlade Republike Srbije i svih nadležnih organa da hitno zaustave pritiske na pojedince, organizacije i institucije.

Nakon najave premijera Vučića da će tužilaštvo ispitati širenje panike, usledila je ekspresna reakcija pravosudnih organa nakon koje je predložen i pritvor za troje ljudi. Istraga nije vođena protiv tabloida koji su danima imali naslovne strane poput „Leševi plutaju po Obrenovcu“, ili protiv premijera koji je dramatično pozivao dobrovoljce da brane Šabac i javno poručivao načelniku generalštaba „ako Šabac padne, znaš šta da radiš“, već protiv osoba koje su na svojim profilima na društvenim mrežama objavili ono što su čuli ili saznali. Nedopustivo je ovakvo selektivno sprovođenje krivičnog zakonika i to u situaciji kada javnosti nije prezentovano gde je nastala panika i gde su državni organi usled toga bili onemogućeni da rade svoj posao (što je uslov za postojanje ovog krivičnog dela). Umesto reakcije na cenzuru medija i na uklanjanje sadržaja u kojima se kritikuje rad Vlade Srbije, premijer je u emisiji na javnom servisu optužio Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju da učestvuje u međunarodnoj zaveri za njegovu smenu, zbog toga što Srbija nije uvela sankcije Rusiji. U državi u kojoj se kritika proglašava delom zavere, bila ona međunarodna ili domaća, nema slobode i nema demokratije.

Na cenzuru je upozorio i Zaštitnik građana, a nakon toga je usledila odluka vladajuće većine u Skupštini Srbije da ne raspravljaju o produženju ugovora za 19 zaposlenih u instituciji Zaštitnika. Kuća upozorava da na ovaj način zakonodavna i izvršna vlast koriste indirektne metode pritiska i direktno ugrožavaju nezavisnost Zaštitnika građana, čim se urušava i vladavina prava Srbiji. U situaciji kada je veliki broj građana Srbije ugrožen, najugroženiji su, prirodno, pripadnici marginalizovanih grupa poput Roma, osoba sa invaliditetom ili izbeglica. Na osnovu dosadašnjih iskustava, aktivnosti Zaštitnika građana na zaštiti ovih osoba su od ogromnog značaja i Kuća stoga traži od državnih organa da odmah obezbede nesmetan rad institucije i sve uslove koji su za takav rad neophodni.

Kuća ljudskih prava i demokratije koju čine: Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

 
Peščanik.net, 30.05.2014.