Savez udruženja Kuća ljudskih prava i demokratije (Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za zaštitu ljudskih prava u Srbiji i Centar za praktičnu politiku) traži od Vlade Srbije da zaustavi pokušaje Ministarstva pravde da se smanje ovlašćenja Zaštitnika građana i ugrozi rad jedne od retkih nezavisnih institucija u Srbiji.

Prema pisanju lista „Blic“ Ministarstvo pravde pokušava da kroz mišljenje na nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštitniku građana izuzme iz nadležnosti ove institucije kontrolu rada Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva, kao i da suzi mandat Zaštitnika građana. Izuzimanje pomenutih tela iz kontrole Zaštitnika građana očigledna je odmazda zbog mišljenja Zaštitnika da je rad Visokog saveta sudstva nelegalan u krnjem sastavu, kao i sve odluke koje su tako donesene.

Smanjenje nadležnosti institucije koja se bavi zaštitom ljudskih prava predstavljalo bi sužavanje dostignutog stepena ljudskih prava u Srbiji, što je zabranjeno Ustavom i međunarodnim ugovorima iz ove oblasti. Podsećamo javnost da je mandat Zaštitnika građana od sedam godina jedna od mera kojom bi se sprečilo da izbor na ovu funkciju zavisi od aktuelnog saziva Skupštine i time od političkog voluntarizma vladajuće većine.

Po ocenama svih međunarodnih i domaćih institucija i organizacija koje se bave ljudskim pravima, Zaštitnik građana uspeo je u proteklom periodu da izgradi nezavisnu i profesionalnu instituciju koja predstavlja jednu od retkih brana kršenju ljudskih prava i neprofesionalnom radu državne uprave u Srbiji. Ministarstvo pravde Republike Srbije svojim ponašanjem već duže vreme ugrožava ljudska prava i vladavinu prava u Srbiji, daje podršku neustavnim i nezakonitim odlukama Visokog saveta sudstva i odgovorno je za jednu od najneuspelijih reformi u Srbiji od 5. oktobra 2000. godine.

Kuća ljudskih prava i demokratije odlučna je da istraje u odbrani svih nezavisnih institucija koje svoj posao obavljaju savesno i profesionalno. Smanjenje ovlašćenja i skraćivanje mandata Zaštitniku građana predstavljali bi jasnu poruku Vlade građanima da se borci za zaštitu ljudskih prava u Srbiji kažnjavaju i da se odustalo od izgradnje vladavine prava u zemlji. Sve političke stranke koje podrže ovakvo mišljenje Ministarstva pravde, a posebno Demokratska stranka, čiji funkcioneri upravljaju tim ministarstvom, biće odgovorne ugrožavanje  vladavine prava u Srbiji i smanjenje dostignutog stepena zaštite ljudskih prava.

 
Peščanik.net, 28.01.2012.