Organizacije članice Kuće ljudskih prava i demokratije traže od Vlade Srbije da odmah prestane sa političkim zatvaranjem kosovskih Albanaca i oslobodi ljude uhapšene zbog „uvođenja recipročnih mera“.

Po rečima ministra policije Ivice Dačića, dvojica Albanaca su uhapšena kao deo mera reciprociteta zbog hapšenja četvorice kosovskih Srba od strane kosovske policije. Hapšenje ljudi na osnovu političke odluke predstavlja najgrublje kršenje ljudskih prava i u potpunosti urušava vladavinu prava u Srbiji. Ni jedan zakon u Srbiji ne poznaje mere reciprociteta kao osnov za lišavanje slobode.

Srbija ima na raspolaganju sva diplomatska i pravna sredstva da se izbori za poštovanje ljudskih prava Srba na Kosovu. Hapšenje kosovskih Albanaca u znak odmazde predstavlja golu političku silu i suspenduje vladavinu prava i ljudska prava u Srbiji. Ovakav čin ministra policije Ivice Dačića ne sme ostati nekažnjen i bez reakcije Vlade Srbije. Policija Srbije dužna je da sprovodi zakone, a ne da postupa po političkim naredbama ministra.

Podsećamo javnost u Srbiji da je režim Slobodana Miloševića protivpravno zatvorio nekoliko stotina kosovskih Albanaca koji su oslobođeni tek nakon demokratskih promena 2000. godine. Pored svih napredaka u dijalogu sa Kosovom, ministar Dačić ponovo hapsi ljude po političkoj osnovi i revitalizuje politiku koja nas je dovela u sadašnju situaciju. Ovoga puta tužilaštvo mora da reaguje hitno i ispita krivičnu odgovornost ministra Dačića i svih koji su učestvovali u protivpravnom zatvaranju ljudi.

 
Centar za praktičnu politiku
Građanske inicijative
Komitet pravnika za ljudska prava
Helsinški odbor za ljudska prava

 
Peščanik.net, 29.03.2012.