Poštovana gospođo Dolovac,

U poslednjih nekoliko meseci učestale su pretnje predstavnicima organizacija civilnog društva, medijima, institucijama i pojedincima koji se zalažu za poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava. Ni u jednom slučaju nije se oglasilo tužilaštvo, niti je pokrenut bilo kakav postupak. Ovakav rad institucije na čijem ste čelu navodi nas da vam se obratimo u formi otvorenog pisma.

Iz hronologije svih pretnji i napada, od pravljenja spiskova zamenika ministra kulture do najnovijih pretnji smrću članovima redakcije E-novina i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti Neveni Petrušić, jasno je da se situacija radikalizuje i da se nasilnici osećaju zaštićenima i ohrabrenima da nastave svoje delovanje. Ekstremističke organizacije, ohrabrene nereagovanjem države i protivzakonitim postupcima, poput zabrane Parade ponosa, sve su glasnije i radikalnije u svojim zahtevima.

Najnovije štampanje i lepljenje poternica za medijima i organizacijama, koje mesecima nekažnjeno proganjaju, predstavlja još jedan dokaz jačanja ovih grupacija. Jedan od razloga njihovog osećaja sigurnosti nesumnjivo je i činjenica da javno tužilaštvo nije pokrenulo zakonom predviđene postupke.

Gospođo Dolovac, kao što već znate, u ovim postupcima ekstremističkih grupacija i pojedinaca ima elemenata više krivičnih dela. U pitanju je širok raspon, od povrede ravnopravnosti, ugrožavanja sigurnosti, pa do rasne i drugih diskriminacija, krivičnog dela koje pruža jasan osnov za krivično kažnjavanje onih koji proganjaju organizacije i pojedince zbog njihovog zalaganja za ravnopravnost ljudi. Brojni međunarodni dokumenti obavezuju državu da posebnu zaštitu pruži braniteljkama i braniteljima ljudskih prava, među njima i predstavnicima institucija koje štite ljudska prava i medija koji o tome izveštavaju. U pitanju su dela koja se gone po službenoj dužnosti, a počinioci se potpisuju punim imenom i prezimenom. Ne postoji nijedno opravdanje za ćutanje tužilaštva.

Analiza kršenja ljudskih prava od početka rada ove Vlade, koju je uradila Kuća ljudskih prava i demokratije, ukazuje na urušavanje institucija putem nelagalnih istražnih radnji i pritvora, medijskih presuda pojedincima, nepopunjavanjem upražnjenih pozicija predsednika sudova, provociranjem međunacionalnih sukoba (npr. postavljanje i uklanjanje spomenika), kao i odlukama Ustavnog suda koje imaju politički karakter.

Ionako slab pravni sistem Srbije još više se urušava, uz ćutanje velikog broja aktera, nažalost i tužilaštva. Zahtevamo utvrđivanje odgovornosti za ovakvo ćutanje tužilaštva. Očekujemo da svoju funkciju obavljate savesno i pokrenete niz postupaka protiv onih koji svakodnevno urušavaju pravni sistem ili da, u suprotnom, podnesete ostavku na ovu funkciju.

Srbija je u bliskoj prošlosti prošla kroz period u kome su institucije urušene, vlast uzurpirana, a ekstremna desnica, uz medijsku podršku, mimo institucija presuđivala ljudima. Nažalost, posledice svi osećamo. Jedina prepreka ponavljanju istorije jesu jake institucije. Zakletva koju ste položili vas obavezuje da od tužilaštva napravite takvu instituciju. Vaš odgovor kroz konkretne akcije očekujemo u najkraćem roku.

S poštovanjem,

Kuća ljudskih prava i demokratije koju čine: Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Pismu potpisuju i:

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Partneri za demokratske promene
Centar za kulturnu dekontaminaciju
Fondacija za otvoreno društvo
Kulturni centar Damad
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Labris
Žene u crnom
Centar za evroatlantske studije
Vojvođanski centar za ljudska prava
Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava
Incest trauma centar
Autonomni ženski centar
Beogradski fond za političku izuzetnost
Centar za nenasilnu akciju
Evropski pokret u Srbiji
Novosadski humanitarni centar (NSHC)
Centar za razvoj civilnog društva
PROAKTIV
Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije
Regionalna informativna agencija JUGpress
Nova naša reč
Centar za razvoj civilnih resursa
Vojvođanski klub
Građanska akcija Lingva
Udruženje građana Zamisli Srbiju
Odbor za ljudska prava Leskovac
Građanska akcija Pančevo
Edukacioni centar Leskovac
Inicijativa za inkluziju Veliki Mali
Savez antifašista Srbije
Regionalni centar za manjine
Centar za industrijske odnose
Centar za građansko delovanje – CeGraD
Foto klub “Leskovac”
UG Ekobečej
Fondacija ADRA
Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije – Transparentnost
Omladinska organizacija KVART
Udruženje građana “Iskra-Loznica”
Dištrikt 0230
Lokana Agenda 21 za Kostolac – OPŠTINA
Centar za prava žena
KEK „Iskon“
Centar za istraživanje u politici Argument Prijepolje
Radio Zlatousti
Ekološki pokret Sremska Mitrovica Kulturni forum
Nacionalna asocijacija za ekoturizam „Ekoturizam Srbija“
Udruženje za unapređenje Sremčice
PRADOK
BAZAART
Entuzijasti Kučeva
Pokret ZDRAVO
KUD Batajnica
Udruženje žena Peščanik
Rekonstrukcija Ženski fond
Ženski istraživački centar
Odbor za ljudska prava Valjevo
Miša Brkić
Irina Subotić
Jovo Bakić
Miljenko Dereta
Ljiljana Stojanović
Dinko Gruhonjić
Blažo Nedić
Borka Pavićević
Đorđe Subotić
Vukašin Obradović
Ivan Torov
Aleksandra Vujić
Žarko Korać
Radovan Pantović
Nebojša Dragosavac
Jelena Milić
Latinka Perović
Dimitrije Boarov
Mijat Lakićević
Zlatko Paković
Bojan Tončić
Svetlana Lukić
Svetlana Vuković
Dragoljub Todorović
Safeta Biševac
Slobodan Kostić
Pavel Domonji
Boban Stojanović
Miloš Teodorović

 
Peščanik.net, 15.01.2013.