Поштовани председниче Владе Дачићу,
Поштовани потпредседниче Владе Вучићу,

 
Обраћамо вам се поводом наступа министра правде и државне управе Србије Николе Селаковића у емисији „Утисак недеље“, емитованој 20. јануара 2013. на телевизији Б92 у којој је председник Српског народног покрета Наши претио силом, укључујући претње мучењем, сакаћењем и убиством, оснивачици и председници Хелсиншког одбора за људска права у Србији Соњи Бисерко и свима који кажу да је Косово независно.

Уместо да заштити Соњу Бисерко министар правде Селаковић изједначио је њу и председника покрета Наши који је експлицитно потврдио да стоји иза своје изјаве да  „свако ко изјави да је Косово независно неће остати само без језика, него и без главе“. Ивановић је ово рекао након што је Соња Бисерко изјавила да је Косово већ независно. Чак се и сам Ивановић касније „исправио“ и Соњи Бисерко „ублажио“ казну рекавши да њој не би летела глава већ да би била процесуирана. Претходна изјава није релативизована с обзиром да је покрет који води Ивановић до сада више пута показао да не преза од силе.

Молимо вас да јасно и јавно кажете да нико због јавно изговорених речи не сме да буде убијен, да не сме да му буде прећено смрћу и насиљем, и да државни органи, пре свега правосудни систем, морају да заштите све грађане којима се прети на овај начин. У искреност ваших речи и поступака, да државни органи желе да покрену истрагу против организације Наши, вероваћемо тек кад јавно осудите наступ министра Селаковића у емисији „Утисак недеље“.

Чињеница да је министар правде дозволио да се у његовом присуству изговарају претње убиством, сакаћењем људи и мучењем јасно сведочи да министар подржава активности покрета Наши. Министар је прећутао ове претње и чак отишао корак даље у њиховој релативизацији, када је закључио своје „излагање“ речима да су Бисерко и Ивановић исти. Министар Селаковић је на овај начин стао на страну насилника.

Постоји много разлога због којих Бисерко и Ивановић нису исти. Навешћемо само један. Соња Бисерко и Хелсиншки одбор никада нису заговарали насиље и убиства нити су били виновници инцидената у којима је полиција морала да интервенише. Чланови покрета Наши, изазивају инциденте (верујемо да МУП има податке о томе) и сарађују са организацијама којима је циљ „јачање духа и војна обука полазника“. Тако је, према званичним информацијама са сајта „www.nasisrbija.org“, организација Народни сабор у Москви, у оквиру обуке „Добровољац“, инсистирала да гостима из СНП Наши одржи „кратку обуку у склапању и расклапању калашњикова“. Такође полазници курса „Добровољац“ су летос боравили у Апатину у спортско-војном кампу кога је организовало о Удружење Патриотски фронт.

Чињенице да су чланови организације Наши организатори насилних инцидената, да прете, да похађају обуке за руковање оружјем, указују на то да су ове претње веома озбиљне и веома узнемиравају све који другачије мисле, а очигледно и другачије у односу на министра Селаковића.

Устав и закони Србије гарантују слободу јавног изражавања и говора и претње силом онима који мисле другачије противне су домаћем законодавству.

Кућа људских права и демократије:

Изабела Кисић – Хелсиншки одбор за људска права
Милан Антонијевић – Комитет правника за људска права
Весна Петровић – Београдски центар за људска права
Маја Стојановић – Грађанске иницијативе
Драган Поповић – Центар за практичну политику

 
Peščanik.net, 21.01.2013.