Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Letnje doba, letnje teme. Do pre par decenija letnja tema u medijima bila je „miš u pivu“, a danas – malo najava ratovanja i sukoba zbog kojih obustavljamo izvoz oružja, pa najava „dobrih vesti“ koje će Vrhovni predsednik svih Srba svemira saopštiti u nekom od redovnih „obraćanja naciji“.

Da me ne bi tužile međunarodne korporacije koje su sada vlasnice pivara i dok se odlučim da li da otkopavam protivavionski top iz bašte, izabrao sam laganu letnju temu – memorandume. Nije onaj memorandum, ne brinite.

Za početak, tri vesti koje su vam možda promakle. Tužilaštvo je saopštilo da zamrzava odnose sa antikorupcijskom agencijom jer je ova prekršila nekoliko odredbi memoranduma o saradnji. To, valjda, neće naškoditi borbi protiv korupcije jer su čelnici republičkog i nekoliko drugih tužilaštava istog dana razgovarali sa predstavnicima MUP-a o intenziviranju saradnje. Narednog dana, čelnici republičkog tužilaštva i finansijske policije sastali su se i razgovarali o saradnji i koordinaciji kako bi se obezbedilo efikasno krivično gonjenje i otkrivanje nezakonito stečene imovine. Istina, za sada bez potpisivanja memoranduma o saradnji.

Možda nije čudno što su vam promakle, jer ove vesti stižu iz Severne Makedonije. To sam mogao da prećutim, da ostavim većinu onih koji nisu kliknuli na linkove u uverenju da se desilo u Srbiji. Neko bi jedino mogao da se zapita da li je moguće da Zagorka Dolovac ima tri aktivnosti u jednoj sedmici.

Ovakva saopštenja i memorandumi nisu, naravno, makedonski izum. Da li ste zaboravili da su pre dve godine potpredsednik Vlade, u ime Saveta za borbu protiv korupcije, ministar unutrašnjih poslova u ime MUP-a i v.d. direktorka Uprave policije potpisali memorandum o saradnji? Pa još saopštili da je potpisivanje „od višestrukog značaja u nastavku borbe protiv korupcije na visokom nivou“. Ovakva, ako ne značajna, a ono bar smehotresna vest vam je možda promakla jer je stigla iz Crne Gore. Kao i vest od pre godinu dana da su dva ministarstva potpisala memorandum o saradnji u cilju zajedničke koordinacije i razmene informacija za efektivnu implementaciju IPARD programa.

Dobro, zapitaće se sada neko, kakvo je ovo zatrpavanje bedastoćama iz regiona, kao da nemamo dovoljno svojih. Naravno, u „balkanskoj krčmi“ nema boljih i lošijih stolova.

Pre nepunih 20 meseci tadašnji ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin potpisao je sa tadašnjim ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem Memorandum o saradnji na uspostavljanju efikasnog sistema kontrole plovila na unutrašnjim vodama Republike Srbije. Memorandum nije potpisan na neutralnom terenu, u Kumanovu ili u Ženevi, već u Vladi Srbije. I verovatno je saradnja dala toliko dobre rezultate, da su samo dva meseca kasnije isti akteri potpisali još jedan memorandum – o saradnji na realizaciji projekta „Nacionalna akademija za vanredne situacije i obuku članova posade broda“. Nisam našao vest da li su posle Vulin i Toma Mona potpisali i memorandum o saradnji sa predsednicom Vlade.

S druge strane, neki ljudi (neka lica, neki prostori, neki predmeti) ne žele da se previše obavezuju pa su, negde u to doba, ministar spoljnih poslova Selaković i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković potpisali samo „Principe saradnje i unapređenja koordinacije između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u oblasti javne i kulturne diplomatije“.

Možemo da spojimo stolove u balkanskoj krčmi. A van konkurencije, na čelo stola, mogao bi da zasedne tadašnji ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, koji je svojevremeno sa predsednikom Kineske nacionalne svemirske administracije Keđanom Džangom potpisao Memorandum o saradnji u oblasti inovacija u istraživanju i upotrebi svemira u mirne svrhe. I Srbija je, reklo bi se, poštovala memorandum. Nismo (do sada) zloupotrebljavali svemir u ratne svrhe.

Početkom godine čitali smo i o obrazovanju Međuresorne radne grupe za sprovođenje projekta „Zaplovi Srbijom“. Kad pročitate naziv projekta, odmah vam je jasno ko stoji iza toga. Podseća na one nepostojeće projekte i akcije („Beograd pobeđuje“) koji su postojali samo u saopštenjima tadašnjeg zamenika Zorana Radojičića, koji je sad avanzovao u ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

S obzirom na to da smo već imali lepu tradiciju potpisivanja memoranduma o saradnji dva ministarstva iz iste vlade u vezi sa vodenim saobraćajem i rečnim kriminalom, prava je šteta što pre formiranja grupe nije potpisan memorandum o saradnji svih ministarstava (pet), kabineta predsednika Republike, kabineta predsednice Vlade i još 12 organa, organizacija i lokalnih samouprava.

Radna grupa, piše u odluci o osnivanju, ima zadatak da „razmatra pojedina pitanja, daje mišljenja i analizira pripremu projektnih zadataka za izradu tehničke dokumentacije, daje predloge i mišljenja iz oblasti turizma, životne sredine i infrastrukture, kao i adekvatnog vrednovanja postojećih resursa ekonomsko-društvene koristi“.

Nije kraj. Udahnite, zaronite i izdržite do kraja.

Zadatak je i da „razmatra pojedina pitanja, daje predloge i mišljenja u vezi sa izdavanjem neophodnih saglasnosti i dozvola, učešćem u pripremi tenderskih dosijea, preduzimanjem potrebnih radnji radi realizacije ciljeva“.

Treća etapa regate.

Ciljevi su: „Razvoj infrastrukture za međunarodni putnički i nautički saobraćaj, razvoj domaćeg i prekograničnog putničkog linijskog saobraćaja, povećanje broja turista koji Republiku Srbiju obilaze sa reka, povećanje prihoda od putničkog vodnog saobraćaja i nautičkog turizma, podizanje svesti lokalnog stanovništva, rukovodstva, poslovne javnosti o mogućnostima za razvoj nautike i propratnih komercijalnih delatnosti, kao i o ekonomskim i društvenim koristima nautičkog saobraćaja i podizanje vidljivosti nautičkih potencijala Republike Srbije u domaćim i međunarodnim okvirima i njihovog pozicioniranja na nautičkim kartama Evrope.“

Srbiju će na nautičke karte smesti grupa koju čine (uglavnom vršioci dužnosti, ali to je neka druga tema) pomoćnici ministara, savetnici, direktori direkcija, agencija, predstavnici javnih preduzeća i tri lokalne samouprave.

Da ne pomislite da su 23 člana tu samo zbog para, nema naknade za rad u radnoj grupi.

I dok o rezultatima onih potpisanih memoranduma sa početka teksta nismo mogli da se informišemo, resorni Vesić, iako nije član radne grupe, iskoristio je priliku za fotografisanje i predsedavao prvom sednicom u martu, kad je objasnio da projekat „Zaplovi Srbijom“ podrazumeva izgradnju novih pristaništa, jer „samo od nas zavisi koliko će nam doći turista“.

Što znači da bi pristaništa treba okičiti novogodišnjim ukrasima i organizovati koncerte kako bi nam doplovilo par stotina hiljada Bugara.

Posle prve sednice, održana je jedna u aprilu u Somboru i od tada nismo čuli šta rade ni od grupe ni od Vesića. Što nije čudno jer je vrednost celog projekta 28 miliona evra. Kao jedan kilometar auto-puta, tako da ima prečih stvari za gradnju i ugradnju. A možda je i posle poplava za rejting opasno promovisati projekat „Zaplovi Srbijom“.

Da se na kraju vratimo u mirnu luku, na memorandume i jednu svežu vest koja zatvara krug sa onom o saradnji (makedonske) antikorupcijske agencije i tužilaštva.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova i direktor Agencije za sprečavanje korupcije potpisali su prošle sedmice Memorandum o razumevanju „usmeren ka daljem razvijanju partnerskih odnosa MSP-a i ASK u oblasti sprečavanja korupcije“.

Ovde nema podmetanja vesti iz regiona ili svemira, reč je o MSP Srbije i ovdašnjoj Agenciji. I sigurno se sećate da Ivica Dačić ima veliko iskustvo u sprečavanju i izbegavanju korupcije. Pre 17 godina je izašao iz stana u kome je nađeno „koferče“, a onda je deceniju i po davao uspešne izjave o borbi protiv korupcije.

Mnogi su verovali da Dačić tada nije išao kod viceguvernera samo da bi se divio kako je uredio stan. Ali, stvari nisu uvek onakve kakvim izgledaju. Često vreme promeni perspektivu. Tih 100.000 evra danas zvuči smešno. Jovičić (sećate li se uhapšenog i do sada neprocesuiranog predsednika beogradske opštine Palilula) je navodno tvrdio da su 350.000 evra koji su mu nađeni u kući svadbeni keš pokloni, a ne novac od mita. Direktor jednog javnog preduzeća založio je imovinu vrednu pola miliona evra kao kauciju tokom suđenja na kome je oslobođen optužbi za korupciju. Sumnjivi projekti koji su vrištali „oprez, korupcija!“ vredni desetine i stotine miliona evra prolazili su gotovo bez buke i otpora. Da ne pominjemo tabloidnu obradu Kokeze i njegovih 640 miliona evra.

Stoga je sa vremenske distance lepo podsetiti se jednog slučaja gde nismo imali memorandum o saradnji, već nešto što je većini građana tada delovalo čudno ili čak groteskno. Sećate li se kada je ministar unutrašnjih poslova Stefanović, povodom učešća pripadnika MUP-a u međunarodnoj akciji zaplene gotovo tone kokaina, pre četiri godine izjavio da pripadnici Uprave kriminalističke policije imaju njegovu snažnu podršku, podršku direktora policije i celog Ministarstva unutrašnjih poslova? Čuj, Uprava policije ima podršku direktora policije i ministra policije! Smejurija.

Iz današnje perspektive, sa Jovanjicom, Mitićem i Milenkovićem, nije smešno.

Peščanik.net, 26.07.2023.


The following two tabs change content below.
Zlatko Minić, novinar zarobljen u telu mašinskog inženjera. Novinarstvom počeo da se bavi na Radio Indexu, najduže se zadržao u Beti, gde je dužio resor borbe protiv korupcije. To ga je kao predstavnika novinarskih udruženja odvelo u Odbor Agencije za borbu protiv korupcije 2009, a potom u Transparentnost Srbija. Voli sve što vole mašinci koji se bave novinarstvom u organizacijama civilnog društva: javna preduzeća, izborne kampanje, posebno funkcionerske, transparentnost lokalne samouprave. Analizirao brojne propise i (loše) prakse, učestvovao u izradi više antikorupcijskih (loše primenjenih) akata, radio kao konsultant, trener. Koautor nekoliko knjiga i publikacija o temama koje su zanimljive samo grupi ljudi koje sve lično poznaje: „Rečnik korupcije“ (sa prof. Č. Čupićem), „Politički uticaj na javna preduzeća i medije“ (sa N. Nenadićem), „Funkcionerska kampanja kao vid zloupotrebe javnih resursa“ (sa N. Nenadićem) i „Pod lupom – prva petoletka“ (sa N. Nenadićem, izbor tekstova sa stranice Pod lupom na sajtu Transparentnost Srbija, čiji je urednik).

Latest posts by Zlatko Minić (see all)