Hvala Raši Todosijeviću

Hvala Raši Todosijeviću

Sastali su se srpski patrijarh Irinej Gavrilović i predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić. Namera im beše da razmotre mračne prilike u državi i da među sobom razmotre šta bi valjalo učiniti za dobrobit našeg naroda. Pade dogovor da se, štednje radi, klasična dubina svih budućih grobnih rupa u Srbiji skrati za deset santimetara.

Jest’ da je reč o metafizici i snažnom zračenju Rudolfa Štajnera kome nije lasno razumeti pravi smisao, ali je očigledno da će se tom odlukom ipak mnogo toga uštedeti. Vreme + radna energija i oštrina ašova na prvom mestu. Primera radi, ako se na jednom neto grobu 90 x 230 cm uštedi deset santimetara dubine kopanja, onda je jasno da će se na 10 grobova uštedeti 1 metar dk. Na 100 grobova se uštedi deset metara radnog vremena + radne energije + oštrine lopata + zdravstveno stanje nebrojenih srpskih grobara itd. Na 1000 grobova uštedi se 100 metara kopanja, a to za sobom povlači niz drugih manje uočljivih ali značajnih ušteda: manji izdaci za kupovinu alatki, manje cigareta, manje sendviča, sokova, novina, tranzistorskih baterija i dalje da ne nabrajam. Zamislite kolika će država uštedeti na 2 ili 3 miliona izvesnih ukopa pro futuro.

Andronik, dakako, metafiziku nije badava nazvao metafizikom, pogotovu ako se zna da grobologija dolazi posle onoga “što biva”, dakle posle fizike. Tu nedokučivog i uzvišenog hermetizma uvek mora biti.

U postojećem aneksu ugovora Tomislav Nikolić se obavezuje da će komunalna policija zdušno pomagati u lakšem i intenzivnijem popovsko-kaluđerskom prosjačenju u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu. Gospodin Nikolić se takođe obavezuje oko izdataka za nabavku novih turpija nemačke izrade ali i oko osnivanja fabrike za masovnu proizvodnju emajliranih prosjačkih lončića dizajniranih isključivo za potrebe i u skladu sa kanonima naše Pravoslavne crkve. Nije red, nije ni estetski lepo i ne služi ugledu države da u špicu turističke sezone naši kaluđeri u srpskoj prestonici prosjače sa pohabanim kartonskim kutijama.

Peščanik.net, 28.01.2015.