Britanski Ekonomist u svom aktuelnom izdanju prikazuje Angelu Merkel sa navodno tajnim dokumentom. A u dokumentu plan kako pustiti evro da propadne. Merkel na ovoj montaži sedi za stolom sa zamišljenim izrazom lica, pored nje kafa i žestoko piće, ne bi li u piću našla hrabrost. „How to break up the euro?“ („Kako razbiti evro“), velikim zlatnim slovima ispisano na dokumentu, uz naslov „Tempted Merkel“ („Merkel pred iskušenjem“), čime magazin pokušava da ukaže na nedavne izjave nemačkih političara koji smatraju da bi Grčka trebalo da izađe iz evrozone.


 

 
Ekonomist je već početkom juna objavio naslovnicu u vezi sa anti-kriznom politikom Angele Merkel, na kojoj je svetska ekonomija ilustrovana kao brod koji tone a Ekonomist se pita: „Gospođo Merkel, možemo li sada da pokrenemo motore“. To je poziv da kancelarka brže reaguje, što se pre svega odnosi na pomoć Grčkoj, u vezi sa kojom su odluke suviše sporo donošene, što Ekonomist pripisuje oklevanju Angele Merkel. Britanski premijer Dejvid Kamerun pri tome ne želi regulaciju berze i City-a u Londonu, a sa druge strane zahteva stabilizaciju evrozone.


 

 
„Heil Angela“, može se videti na naslovnici italijanskih novina Il Giornale od 3. avgusta 2012. Na njoj slika kancelarke kako pozdravlja podignutom rukom uz naslov „Quatro Reich“ (Četvrti Rajh). Časopis iz Berluskonijeve medijske imperije prebacuje Nemačkoj da zastupa snažne nacionalne interese koji pogoršavaju evrokrizu. Šef ECB-a Mario Dragi je pre objavljivanja ovog izdanja dao nekoliko nejasnih izjava da će Italiji uskoro biti potrebna finansijska pomoć. Rim bi zahtevao pomoć za svoje banke, ukoliko ova pomoć nije uslovljena političkim reformama.


 

 
Grčki magazin Crash pokazuje kancelarku u narandžastoj uniformi karakterističnoj za zatvorenike iz Gvantanama. „Izvedite je pred sud zbog genocida nad Grcima“, glasi naslov. Izdavač Giorgos Trangas prijavio je Angelu Merkel Međunarodnom sudu u Hagu zbog strogih uslova štednje optužujući je za „zločine protiv čovečnosti“. Mala uteha: uz kancelarku, na optuženičkoj klupi bi trebalo da se, prema Trangasovom mišljenju, pojave i šef MMF-a Kristin Lagard, Volfgang Šojble, Hoze Manuel Barozo i Herman van Rompuj. „Merkel i njeni prijatelji ne veruju ni u ljudski život ni u ljudsko dostojanstvo“, piše Trangas.


 

 
Merkelova nije ništa bolje prošla ni u španskim medijima. Satirični časopis „Jueves“ pretvorio je kancelarku u polugolu dominu, koja bičuje premijera Španije Rahoja, dok on leži sa ogrlicom za pse oko vrata. Angela Merkel ga pita: „(Evro)žigosanje ili bič?“ Rahoj sav preznojen odgovara: „Sve zavisi“. To je floskula koju Rahoj stalno koristi kako bi izbegao bilo kakav konkretan odgovor na bilo koje pitanje. Ovim je časopis želeo da pokaže koliko su teški uslovi pod kojima je Španija dobila pomoć, uz ogovarajući naslov „Početak jednog divnog prijateljstva“.


 

 
Britanski nedeljnik New Statesman na naslovnici od 21. juna ove godine poredi Angelu Merkel sa Terminatorom, označavajući je kao najopasnijeg nemačkog vođu još od Adolfa Hitlera, na isti način kako je to još 1998. godine uradio tabloid Sun označavajući isto tako tadašnjeg nemačkog ministra finansija Oskara Lafontena, tokom kampanje protiv zajedničke valute. Merkelova je opasnija za svetski mir i blagostanje od Mahmuda Ahmedinedžada ili Kim Jong-Una, zaključuje New Statesman.


 

 
„Pažnja, to je Angela“, naslov iz američkog Newsweeka polovinom decembra prošle godine. Na naslovnici Angela Merkel koja se hladno osmehuje. Ramena u crnoj boji koja se sliva ka dnu slike. Tekst je kao i uvek posvećen nemačkoj poziciji u evro krizi. Autor Rodžer Bojs opisuje Merkelovu kao duboko nepoverljivu, sebičnu i pre svega hladnu, spominjući često efekat zamrzivača.


 

 
Čak je i u Kini početkom decembra 2011. Merkelova dospela na naslovnu stranu. Velika slika njenog lica, ozbiljan pogled i naslov „Poker Face“ ukazuju na veliko poštovanje koje u Kini uživa nemačka kancelarka. Izvozna nacija Kina veoma je zainteresovana za stabilnost evra.


 

 
Gorko-maliciozna satira: 2007. godine desničarsko-konzervativni poljski magazin Wprost pokazuje Angelu Merkel otkrivenih grudi kako doji najpoznatije poljske blizance, u međuvremenu preminulog tadašnjeg predsednika Leha Kačinskog, koji je poginuo u avionskoj nesreći, i njegovog brata, tada premijera, Jaroslava. Članak je označio Angelu Merkel kao „maćehu Evrope“, optužujući je za „postkolonijalne reflekse“. Članku je prethodio evro samit na kome se raspravljalo o sistemu glasanja i ulozi malih država u EU.


 

 
Američki Time je u izdanju od 16. jula 2012. stao u odbranu Angele Merkel. „Žasto svi vole da mrze Angelu Merkel“, naslov uz crno beli portret. „I zašto svi greše“, piše ispod. Jedna od ključnih rečenica: „Nemačkoj ide bolje nego ostatku Evrope, jer se ona ne ponaša kao ostatak Evrope; nju sve manje zanima Evropa i ona gleda dalje u svet“. U trenutku objavljivanja ovog teksta Nemačka nije ni osetila krizu, imala je visoke poreske prihode, nisku nezaposlenost i rekordne prihode automobilske industrije; sve to je dodatno podizalo raspoloženje u zemlji.


 
Süddeutsche Zeitung, 12.08.2012.

Izbor i prevod Miroslav Marković

Peščanik.net, 14.08.2012.