Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Ambasada SAD u Srbiji, nagradu u kategoriji on-line novinarstva dodelili su novinaru Zoranu Janiću za serijal “Kabinet doktora Koštunice“, objavljen na Peščaniku i e-novinama. Janić je i jedan od autora teksta „Novogodišnja bajka za ubice“ zbog kojeg je Emir Kusturica podneo tužbe protiv Peščanika i e-novina.

Od ostalih nagrada, ekipa “Insajdera” RTV B92 dobila je nagradu za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu, a u kategoriji štampanih medija nagradu je dobio novinar nedeljnika “Vranjske” Zoran Radulović za serijal tekstova “Sve laži i obmane Dragomira Tomića”. Nagradu u kategoriji mladih novinara dobio je istraživački tim NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo za serijal tekstova “Projekat Mišković”. Nagrade dobitnicima su uručene na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović je nakon dodele nagrada ukazao na loš položaj medija u Srbiji i ocenio da istraživačko novinarstvo predstavlja “opasan poduhvat”, te da ono u Srbiji nezasluženo ima „loš status“. Predsednik NUNS-a zaboravio je da pomene seriju sudskih tužbi protiv medija, naročito protiv e-novina.

Američka ambasadorka u Srbiji Meri Vorlik je nakon dodele nagrada podsetila da je ovo šesta godina od kada američka vlada podržava najbolje novinare u Srbiji u istraživačkom radu. “Novinarstvo će se menjati kao profesija, ali naša dužnost je da obezbedimo da novinari budu slobodni… Uloga svih vlada jeste da zaštite one koji koriste pravo na slobodu izražavanja”, rekla je Vorlikova.

E-novine, 05.05.2011.

Peščanik.net, 06.05.2011.