Napad na slobodu izražavanja u Srbiji

 
Tokom prethodnih sedmica, nekoliko blogova, Internet portala i sajtova u Srbiji su iznenadno ugašeni ili je njihov rad privremeno obustavljen, nakon što su kritički izveštavali o radu Vlade i tražili ostavku premijera Aleksandra Vučića. Najveći deo kritike prema vlastima u Srbiji usmeren je na sporu i neadekvatnu reakciju na katastrofalne poplave koje su nedavno pogodile zemlju.

Civil Rights Defenders se pridružuje inicijativi U lice cenzuri koja je usmerena na borbu protiv medijske cenzure, podržanu od strane stotina blogera, nezavisnih medija i organizacija civilnog društva.

„Republička Vlada ima obavezu da zaštiti slobodu izražavanja. Srbija je članica Saveta Evrope od 2003. godine i potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima. Vlada Srbije mora da sprovodi svoje obaveze. Ne tražimo ništa više od toga, a ni manje“, rekao je Goran Miletić, Programski Direktor Civil Rights Defenders za Zapadni Balkan.

Web portal Peščanik je jedan od najbitnijih partnera Civil Rights Defenders u Srbiji, poznat širom regiona kao online prostor u kom aktivisti i intelektualci diskutuju o bitnim pitanjima sa kojima se region Zapadnog Balkana suočava. Portal je prethodnih dana bio izložen hakerskim napadima samo par sati nakon objavljivanja teksta u kojem se tvrdi da je doktorski rad Nebojše Stefanovića, Ministra unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije plagijat.

Civil Rights Defenders snažno osuđuje hakerski napad na www.pescanik.net i poziva vlasti u Srbiji da obezbede poštovanje slobode izražavanja.

 
Civil Rights Defenders, 04.06.2014.

Peščanik.net, 05.06.2014.