Autori emisije Insajder, Brankica Stanković i njeni saradnici, primili su nove pretnje nakon emitovanja prve epizode iz serijala Ne(moć) države koja ja na programu TV B92 emitovana 3.decembra.

Ekipa Insajdera je istraživala prijave protiv vođa navijačkih grupa, koji su upleteni u mnoga krivična dela i brutalne napade koji su se dogodili poslednjih godina. Prema saznaju autorskog tima Insajdera protiv vođa navijačkih grupa su podnošene prijave od strane policije ali je izostalo donošenje pravosnažnih presuda, uprkos činjenici da je u većini ovih slučajeva proteklo neprihvatljivo mnogo vremena.

Civil Rights Defenders oštro osuđuju ove napade i zahtevaju od Vlade Srbije da smesta preduzme mere kako bi se odgovorni u najskorije vreme priveli pravdi.

Vlada Srbije je dužna da štiti medije i novinare, te da se postara da oni ne budu sami naspram predstavnika kriminalnog miljea, kaže Robert Hårdh, izvršni direktor međunarodne organizacije Civil Rights Defenders.

Mediji imaju važnu ulogu u identifikaciji pojedinaca i pravnih subjekata koji su umešani u krivična dela, oni vrše pritisak na državu i organe reda da preduzimaju mere i osnažuju građane i nevladine organizacije da zahtevaju reforme.

Broj napada na novinare u Srbiji je u porastu, a prethodni slučajevi pretnji, napada i ubistava novinara do danas nisu rasvetljeni. Ovi slučajevi još uvek nisu dobili svoj epilog u pravosudnom sistemu Srbije. Iako su predsednik Srbije i ministarka pravde izdali saopštenja u kojima zahtevaju da se odgovorni pronađu i privedu licu pravde, to se nije dogodilo.

Mediji i javnost imaju pravo da znaju ko je odgovoran za pretnje, napade i ubistva novinara u Srbiji. Zahtevamo od Vlade i od organa zaduženih za borbu protiv kriminala da ovim slučajevima pridaju najviši značaj i da se odgovorna lica privedu pravdi.

 
Civil Rights Defenders, 08.12.2009.

Peščanik.net, 09.12.2009.