Predizborne kampanje ulaze u kulminaciju i završnicu. Od početnih pompeznih fraza i kupusare reči stvari se ubrzano svode na svoju suštinu. Već tradicionalno, najveću transformaciju tokom kampanje doživljavaju radikali. Uvek započnu zabrinutih lica, skoro brižnih, ispaljujući tihim glasom gomilu opštih mesta o korupciji, siromaštvu i nepravdi sa kojima bi se mogao složiti i stanovnik SAD-a, Etiopije ili Švajcarske, pa i glasač LDP-a. Kako vreme odmiče, stari dobri radikali počinju sve više da liče na sebe, pa se skoro obradujete, kao kada sretnete druga iz obdaništa koji vas je mlatio svakog dana. Takoreći, uvek se vrate sebi, ma koliko pokušavali da se promene, ili da bar stvore iluziju evolucije svoje ideje.

To svođenje glomazne demagogije na suštinu radikala može se opisati jednostavnom redukcijom njihove predizborne parole:

„Na tvojoj strani“ → „Na(tvojoj)strani“ → „Nastrani“

Ne bih želela da se uvrede – „nastrano“ nema erotsku konotaciju. Nastrane su njihove namere, nastran je njihov politički program, nastrana je njihova vizija budućnosti Srbije!

Pre neki dan, gospođa Pop-Lazić velikodušno nam je pojasnila radikalske namere u budućoj vlasti, što će, sigurna sam, oduševljeno pozdraviti njihovi drugari iz DSS-a. Obračunavanje sa proevropskim medijima i nevladinim organizacijama, kao i patriotsko osvešćivanje omladine, jesu potezi otvorenog gušenja ljudskih sloboda i očigledan uvod u totalitarizam. Po definiciji, totalitarizam je sistem koji kontroliše sve oblasti života svojih podanika: industriju, zemljoradnju, religiju, vaspitanje, umetnost, nauku, medije, sve javne ustanove, pa čak i porodični život. Kriterijumi ispravnosti mišljenja, govora, ponašanja su rigidni, određeni svetonazorom i interesom vladara i ne ostavljaju prostora za raznovrsnost i neslaganje. U državi koja se nalazi u Evropi u 21. veku, takva vizija društva je ništa drugo do nastrana.

Verujem da nikoga nije iznenadila izjava radikalske uzdanice. Bilo je samo pitanje ko će od njih pući pred kamerama i progovoriti iz duše i srca. Mislim da je jako dobro što u Srbiji predizborne kampanje traju toliko dugo. Teško je izdržati dugotrajni zavet ćutanja. To je kao kada vam se puca od smeha u situaciji neprimerenoj za takvo ponašanje.

Dobro u celoj stvari je što ne postoji mogućnost da totalitarni sistem opstane duže vreme u evropskoj državi 21. veka. Dobro je i to što su pokazali da će svom silinom navaliti na ljudske slobode. Što represija bude veća, to će vreme trajanja njihove vlasti biti kraće. Iskustva već imamo, pa nam je i prag osetljivosti mnogo niži. Takođe, biračka podrška sa kojom će startovati radikalsko-narodnjačka vladavina neuporedivo je manja od Miloševićeve. Naravno, nadam se da tom eksperimentu nećemo ni prisustvovati. Videćemo u nedelju…

Peščanik.net, 07.05.2008.


The following two tabs change content below.
Biljana Stojković, rođena 6. oktobra 1972. u Beogradu, profesorka na Katedri za genetiku i evoluciju Biološkog fakulteta u Beogradu. Magistrirala je i doktorirala na istom fakultetu. Od 1996. učestvuje u naučnim projektima u oblasti evolucione biologije. Autorka je većeg broja publikacija u vodećim međunarodnim naučnim časopisima, kao i poglavlja i knjiga iz oblasti evolucione biologije. Objavila je knjige „Darvinijana: vodič kroz evolucionu biologiju” (2009) i „Od molekula do organizma: molekularna i fenotipska evolucija” (2012). Religiju i misticizam svake vrste smatra najvećim preprekama za razvijanje inteligencije, kritike autoriteta i humanog i slobodnog društva. Svetliju budućnost vidi u sekularnom humanizmu, u čemu posebno važnu ulogu imaju popularizacija nauke, borba protiv klerikalizacije, ksenofobije i nacionalizma. Izvori najveće ljubavi, inspiracije i istrajavanja u Srbiji su joj suprug Oliver i sin Paja.

Latest posts by Biljana Stojković (see all)