Radnici, seljaci i poštena inteligencija Srbije i ovaj su Prvi maj proveli izležavajući se po šumarcima i livadama, neuznemireni moralnom indignacijom što se danima orila u iznenada klasno osvešćenim medijima. Uzalud su im poturali prizore stotina hiljada ljudi kako po svetskim ulicama slave Međunarodni praznik rada, zgražavali se nad prasićima i pivom, pozivali se na tradiciju, progres, krizu, solidarnost.

“Obespravljeni ste”, ubeđivao ih je Ombudsman u prazničnom saopštenju, podsećajući ih da im je država suviše slaba da sprovede sopstvene zakone, da poslodavci krše Ustavom garantovana prava radnika, da su radnice – potencijalne trudnice, porodilje, majke – u još gorem položaju, da je potrebno izvršiti pritisak na ministarstva, inspekcije i sudove kako bi radili svoj posao. Službe u državnoj upravi popunjavaju se po partijskim kvotama, upozorio je Ombudsman, instrumenti zaštite podložni su nezakonitim uticajima.

A onda se sa istorijskih lekcija o borbi za osmočasovno radno vreme, godišnji odmor i topli obrok prešlo na arhaični jezik proslave najradosnijeg hrišćanskog praznika po antičkom kalendaru, i potlačene klase su konačno ostavljene na miru.

Sa trećinom registrovanih radnika bez posla i još jednom trećinom u članstvu nekog od preko 25.000 sindikata – Srbija živi svoj postideološki raj.  U njemu se svesno i sa odgovarajućom dozom cinizma obespravljenost bira kao promotivni paket životnog osiguranja građana čiju stvarnost decenijama oblikuju paravojni i paraekonomski odredi. Političke i intelektualne elite proglasile su kraj ere “opšteg dobra”; podatak da u Srbiji bez posla ostaje po pet stotina radnika dnevno ne može više da uznemiri čak ni one na koje već sutra dolazi red.

Nema više “velikih priča”, konstatuju teoretičari listajući evropske ilustrovane magazine od pre tri decenije. Ideologija proizvodi sukob a u Srbiji mir nema alternativu. Zbacili smo jaram prinudne jednakosti pred zakonom, besplatno zdravstvo i školovanje suviše je skupo  za siromašnu naciju. Privatni interes je temelj bolje budućnosti.

Samo nam nedostaju crveni barjaci za Prvi maj. Ustajte za bolji imidž Srbije.

 
Peščanik.net, 05.05.2013.