Miomir Grujić Fleka u Salonu MSUB-a, april 2021.
Miomir Grujić Fleka u Salonu MSUB-a, april 2021, foto: Peščanik

Saopštenje uredništva ruskog portala Meduza, koji se više ne otvara iz Rusije. Zapravo, većini ruskih nezavisnih sajtova i portala više ne može da se pristupi. Blokiran je i pristup BBC-u, Deutsche Welleu, Radio Slobodnoj Evropi, Twitteru, Facebooku, ne otvara se Wikipedia… Čitaoci se dovijaju instaliranjem VPN-a i softvera za šifriranje i sakrivanje IP adrese i deblokiranje cenzurisanih web stranica.

Ovaj tekst objavljujemo u nadi da ćemo stići da na vreme ovekovečimo jedan za istoriju preloman trenutak: u Rusiji je zvanično uvedena cenzura. Kada kažemo da žurimo da stignemo na vreme, pre svega mislimo na to da u sledećih nekoliko dana u zemlji više neće postojati nijedan nezavisni medij. Da biste dobili informacije iz nezavisnih izvora moraćete da se dovijate kao generacije naših roditelja koji su krišom lovili „neprijateljske glasove“ po etru.

Naredba Roskomnadzora (Federalne agencije za nadzor informacionih tehnologija i komunikacije) da se rat u Ukrajini naziva isključivo „specijalnom operacijom“ (спецоперация); zahtev ministarstva kojim se portali i publikacije obavezuju da uklone materijale o ratu; blokiranje Radio Eho Moskve, Taigi.info, magazina Doxa, lokalnog portala The Village, TV kanala Dožd i mnogih drugih nezavisnih medija – nesumnjivo predstavlja cenzuru.

Cenzura je u Rusiji zabranjena Ustavom. Čak i onom verzijom Ustava koja je usvojena kako bi Vladimir Putin mogao da vlada kao monarh. Da li će službenici Roskomnadzora i tužilaštva, koji su učestvovali u cenzurisanju nezavisnih medija, ikada odgovarati? Pitanje je retorsko i za sada nije previše zanimljivo tražiti odgovor na njega.

Po današnjim merilima, u poređenju sa ubijanjem civila u Ukrajini, ova cenzura možda ne izgleda kao kapitalan zločin, međutim, rusko rukovodstvo već godinama unazad vodi žestoku, militantnu borbu protiv društvene stvarnosti. Uspešno zatiranje nezavisnih medija jedan je od ključnih razloga zašto je rat u Ukrajini uopšte postao moguć.

Da je Rusija imala necenzurisane federalne TV kanale Putin se možda nikada ne bi osmelio na ovu avanturu. Očigledno je da današnji TV kanali pružaju Putinu onakvu sliku stvarnosti kakvu on želi da vidi, u koju je po svemu sudeći i sam poverovao, i na osnovu koje danas donosi odluke.

Na kraju krajeva, čak bi i Putin imao koristi od nezavisnih medija kada bi razumeo kako oni funkcionišu i zašto je savremeno društvo nezamislivo bez njih. Razlog za žalosno stanje u kojem se naša zemlja nalazi leži u napadu vlasti na nezavisne medije, a time i na samu stvarnost.

Da bismo imali bilo kakvu šansu da zaustavimo ovaj rat, a nakon toga i da pokušamo da vratimo malo života u Rusiju, neophodni su nam nezavisni mediji.

Meduza, 02.03.2022.

Prevela s ruskog Lana Budimlić

Peščanik.net, 04.03.2022.

SLOBODA MEDIJA, SLOBODA GOVORA
UKRAJINA