Robert Mugabe se obratio svojim kolegama sa kontinenta na samitu Afričke unije (AU) u utorak 1. jula, dva dana nakon što je još jednom položio predsedničku zakletvu. Neki državnici su se možda osetili neugodno u svojim stolicama – neki afrički lideri su osudili nasilje kojim su se pred izbore služile siledžije g. Mugabea.G. Mugabe je ostao na vlasti samo zahvaljujući ubistvima i zastrašivanju, što je na kraju primoralo pobednika prvog kruga izbora održanih u martu Morgana Cvangiraija da se povuče iz trke. Opozicija u Zimbabveu tvrdi da je vladi naklonjena milicija ubila najmanje 86, a uhapsila, povredila i proterala na desetine hiljada ljudi. Niko ne veruje da su izbori u Zimbabveu bili pravedni. A ipak su afrički lideri uglavnom sramno ćutali.

Afrički posmatrači, koji su u prošlosti žurili da potvrde neregularne i nameštene izbore u Zimbabveu, svi do jednog su bučno kritikovali ove izbore kao nedemokratske i u neskladu sa izbornim smernicama za ovaj region. Timovi AU i posmatrači iz Zajednice za razvoj Južne Afrike (SADC), regionalne zajednice 14 zemalja obično nesklonih kritikovanju g. Mugabea, izjavili su da je glasanje neregularno. Mugabe je tvrdio da je u trci koju je trčao sam 27. juna dobio podršku 85 odsto glasača, pri maloj izlaznosti..

Južnoafrički sindikati, grupe koje se bore za ljudska prava i zapadne zemlje, svi su pozvali na bojkotovanje g. Mugabea. Raila Odinga, kenijski premijer kojem je takođe ukradena pobeda na predsedničkim izborima pre nekoliko meseci, želi da Zimbabve bude suspendovan iz AU. Neki veoma uvaženi ljudi iz Afrike, poput Nelsona Mandele, Dezmonda Tutua i Kofija Anana, tražili su od AU da pokaže «vođstvo, mudrost i moralnu odvažnost». Žele da se rezultati drugog kruga proglase nezakonitim i da se imenuje specijalni izaslanik koji bi vodio pregovore i pripremio teren za prelaznu vladu i nove, pravedne, izbore. Opozicija Zimbabvea želi da AU i SADC vode posrednički tim koji bi pomogao pri pronalaženju političkog rešenja zasnovanog na rezultatima prvog kruga.

Svojim sramnim odgovorom preko portparola na samitu u Egiptu g. Mugabe je poručio kritičarima na Zapadu da «mogu da se obese». Vlade afričkih zemalja oprezno predlažu da opozicioni Pokret za demokratske promene (MDC) i Mugabeova vladajuća partija ZANU-PF sada sednu za pregovarački sto kako bi došli do rešenja. Opozicija ima barem kontrolu nad parlamentom u Zimbabveu. Ali, snažniji pritisak sa kontinenta nije mnogo verovatan. Samo je potpredsednik Bocvane Mompati Merafhe zatražio da se Zimbabve isključi i iz AU i iz SADC-a. Ali, mnoge članice AU nisu baš demokratije za primer: na primer, prdsednik Gabona Omar Bongo, koji je decenijama na vlasti, kaže da g. Mugabea treba priznati kao novog predsednika Zimbabvea.

Jedan od retkih predsednika koji je otvoreno koristio teže reči govoreći o Mugabeu, Levi Mvanavasa iz Zambije, koji je i predsedavajući SADC-a, hospotalizovan je u Egiptu nakon moždanog udara u nedelju. Predsednik Južnoafričke Republike Tabo Mbeki, koji dugo smiruje g. Mugabea nadajući se da će uspeti da ispregovara mirnu podelu vlasti između Mugabea i opozicije, sigurno će nastaviti tim putem. Južnoafrička Republika će se, uz Kinu i Rusiju, verovatno usprotiviti sankcijama UN protiv pripadnika režima g. Mugabea, o kojima treba da se raspravlja u Savetu bezbednosti.

G. Mugabe, kao što je rekao mnogo puta ranije, izjavljuje da je spreman da razmisli o razgovorima sa opozicijom. Ali, u prošlosti to nije dovelo ni do kakvih rezultata i nema razloga za uverenje da će predsednik Zimbabvea dozvoliti sebi da ga ubede da napusti položaj. A opozicija deluje podeljeno. Jedan od Cvangiraijevih zamenika rekao je da nikakvi razgovori ne dolaze u obzir. Malo je verovatno da će MDC prihvatiti bilo kakav aranžman u kojem bi g. Mugabe ostao na vlasti. Tužno je što je veći deo kontinenta izgleda sasvim spreman da prihvati upravo to.

 
Getting away with murder, Economist, 01.07.2008.

Prevela Olja Petronić

Peščanik.net, 08.07.2008.