Na Balkanu su glavne vesti ko je u zatvoru, ko je iz njega izašao i kome će se suditi. Sudi se istaknutim ličnostima i sva suđenja imaju političke posledice. Najznačajnija je bila oslobađajuća presuda u Hagu dvojici hrvatskih generala 16. novembra. Hrvati su bili oduševljeni, Srbi ogorčeni.

Ante Gotovina i Mladen Markač prvobitno su osuđeni 2011. za učestvovanje u „udruženom zločinačkom poduhvatu“ proterivanja Srba iz Krajine. Kada se Jugoslavija raspala početkom devedesetih, hrvatski Srbi su, uz pomoć države Srbije i Jugoslovenske narodne armije, napravili svoju mini-državu Krajinu. Ali onda ju je 1995. hrvatska vojska ponovo zauzela. Pobeglo je oko 200.000 Srba, većina njih da se više nikad ne vrati. Niko ne poriče da je zločina bilo. Ali oslobađajuća presuda dvojici generala znači da sud veruje da nije bilo organizovanog plana za „etničko čišćenje“ Srba.

Generali su u Hrvatskoj dočekani kao heroji. G. Gotovina će sada možda ući u politiku. Ako to učini, učiniće će to kao desničarski političar blizak katoličkoj crkvi. Do sada nijedan Hrvat nije osuđen pred Haškim sudom za dela tokom rata u Hrvatskoj. Za Hrvate ova presuda dokazuje da je njihova borba protiv Srba bila bezgrešna.

Srbi su oslobađanje hrvatskih generala dočekali sa gnevom. Ova odluka „nipodaštava i vređa srpske žrtve“, rekao je Ivica Dačić, premijer Srbije. Srbi su oduvek verovali da je Haški tribunal samo antisrpska parodija suda. Srpski liberali su se svim silama borili da svoje sunarodnike ubede da nije tako. I za njih je ova presuda katastrofalna. Sud će 29. novembra izreći presudu Ramušu Haradinaju, bivšem premijeru Kosova, i još dvojici optuženika. Oni su oslobođeni 2008, ali uvažena je žalba – delimično, kako kaže sud, zbog „ozbiljnog zastrašivanja svedoka“. Srbi više ne očekuju ni da će oni biti proglašeni krivima.

Ako sud nije mogao da dokaže „udruženi zločinački poduhvat“ u Hrvatskoj, kako će dokazati njegovo postojanje u slučajevima dvojice bosanskih Srba, Ratka Mladića i Radovana Karadžića? Jedna od odgovornosti Haškog suda jeste pomirenje. Bez obzira na pravne presude, postizanje pomirenja sada će biti teže nego ikada.

Ratni zločini nisu jedini slučajevi u vestima na Balkanu. Ivo Sanader, bivši premijer Hrvatske, osuđen je 20. novembra na deset godina zatvora zbog korupcije. Nedelju dana ranije, Radomir Čačić, potpredsednik vlade Hrvatske, podneo je ostavku. Osuđen je za izazivanje dva smrtna slučaja u saobraćajnoj nesreći u Mađarskoj, i sprema se za zatvor. U Srbiji je bivši potpredsednik vlade priveden u istrazi o zloupotrebi položaja. Na Kosovu je Fatmir Ljimaj, krupna politička figura, optužen za organizovani kriminal i korupciju i poslat na novo suđenje pod optužbom za ratne zločine, od koje je prethodno bio oslobođen. Za balkanske advokate nikada nije bilo boljih vremena.

 
The Economist, 24.11.2012.

Preveo Ivica Pavlović

Peščanik.net, 24.11.2012.