Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Vlast se toliko upinje da spoljnjem i unutrašnjem svetu pokaže kako bojkota zapravo i nema da samo još fali da po televizijama organizuje neki Srbija ima talenat šou. Tako bi, po ugledu na slične TV formate – mada bi ovaj naš, kao uostalom i sve drugo pod ovom vlašću, izgledao svakako manje glamurozno a više vašarski – vlast mogla da nam predstavi sve takmace na predstojećim izborima. Ali ne da bi zabavila nego da bi zastrašila – i one koji bi bojkotovali i one koji će glasati.

Jer naš Srbija ima pluralizam šou treba da ostvari dva osnovna cilja. Prvi je da predstavi kako ima i mnogo bolje opozicije od one koja će izbore bojkotovati (te tako, navali narode, izađi i glasaj!) i drugi – da pokaže kako ima i mnogo gorih od ove vlasti (te tako, navali narode, glasaj za vlast ako nećeš da dođu ovi još gori!).

Pardon, ima i treći, naročito ako se, posle iznebuha smanjenog cenzusa, usvoji i predlog da za prijavljivanje liste nikome ne treba deset hiljada potpisa nego samo hiljadu. Navali narode, prijavljuj se za izbore, vidiš da još malo pa nestalo mesta u Parlamentu!

U kategoriji Gori od najgore vlasti stvar je prilično jednolična mada ima mnogo ličnosti – od neafirmisanih samozvanih firera preko neartikulisanih samozvanih vođa desnice do afirmisanih i artikulisanih (i za ratne zločine osuđenih) samozvanih vojvoda.

U kategoriji Bolji od najgore opozicije ponuda je već šarolikija. Što je i logično jer vlast zna da su glasači opozicije zahtevni i probirljivi. Zato se njima nudi maltene sve što bi mogli da požele (osim, naravno, onoga što bi svako poželeo – opoziciju koja može da smeni ovu vlast).

Dakle, ako vam neonaci, neofaši nije po volji, izvolite izvoljevajte. Ako preferirate obučeno u evropsko – evo vam ga baš pod tim nazivom. Hoćete evropsko, ali da se zove srpskije? Pa što ne kažete, kako da nema. Evropsko ali liberalnijeg imena? Ima, naravno.

Želite protiv evropski ali u građanskom ruhu – voila! Protiv evropsko a pro rusko? Pa, normalno da ima i to. Jer u ovoj ponudi nema čega nema.

Što je sasvim tačno – u predizbornoj ponudi vlasti nema onog čega stvarno i nema u Srbiji. Slobode medija, mišljenja, izražavanja. Slobode izbora.

Peščanik.net, 10.02.2020.

BOJKOT IZBORA 2020.

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)