Fond za humanitarno pravo uputio je u sredu zahtev načelniku generalštaba vojske Srbije Ljubiši Dikoviću da do okončanja postupka udalji iz vojske Pavla Gavrilovića i Rajka Kozlinu, optužene za zločin nad kosovskim Albancima u Trnju 25. marta 1999. godine.

Početkom novembra tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu oficira Gavrilovića i podoficira Kozline za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Optužnicom se terete da su kao nekadašnji pripadnici 549. motorizovane brigade vojske Jugoslavije, zajedno sa drugim pripadnicima pozadinskog bataljona, 25. marta 1999. ubili najmanje 27 civila, stanovnika sela Trnje kod Suve Reke na Kosovu, starije muškarce, žene i decu, među kojima i dečaka starog četiri godine.

Iz saopštenja tužilaštva može se zaključiti da su optuženi i dalje aktivni u službi vojske Srbije, ističe se u saopštenju Fonda. Članom 77 zakona o vojsci Srbije predviđeno je da vojno lice može biti udaljeno sa dužnosti ako je krivično delo za koje je optuženo „takve prirode da bi bilo štetno po interes službe da takvo lice i dalje ostane na dužnosti”.

Prema optužnici, Pavle Gavrilović je izdao naređenje da u selu „ne sme biti preživelih“, a Rajko Kozlina je jednom starcu pucao u glavu kako bi drugim vojnicima pokazao kako da ubijaju civile. O ulozi i odgovornosti Gavrilovića i Kozline za počinjene zločine, dvojica bivših pripadnika 549. mtbr VJ svedočili su, pod merama zaštite, 2002. godine u predmetu protiv Slobodana Miloševića (K-41 i K-32) i 2007. godine u predmetu protiv Milana Milutinovića i drugih (K-82 i K-54).

Fond je u saopštenju upozorio da zadržavanjem optuženih za ratne zločine u institucijama koje su nadležne za sprovođenje zakona i bezbednost građana, institucije države otežavaju proces vraćanja poverenja u rad institucija koje su učestvovale u činjenju i prikrivanju najtežih zločina tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Krivičnu prijavu protiv 11 pripadnika 549. mtbr VJ zbog sumnje da su počinili zločin u Trnju podneo je Fond za humanitarno pravo u maju 2008. U martu ove godine, Fond je objavio dosije o delovanju 549. mtbr VJ, u kojem je opisano učešće pripadnika ove jedinice u zločinu u Trnju, između ostalog i Gavrilovića i Kozline.

Peščanik.net, 21.11.2013.

Srodni link: Fond za humanitarno pravo – Odlaganje pravde

KOSOVO