Foto: Peščanik
Foto: Peščanik

*Naslov teksta je slogan Levog samita Srbije.

Dogodilo se nešto naizgled potpuno neočekivano: kolaborantska struka optužila je vladu da laže. Kao da je Hipokratova zakletva odjednom prodrmala savest čelnika Batuta koji su u javnom saopštenju naveli da su njihovi podaci tačni, a da su podaci koji su se pojavili u javnosti obične senzacionalističke laži. Mada su toga bili svesni i ranije, pretpostavimo da su mučni snimci iz Novog Pazara bili okidač da se baš sada oglase. Pretpostavimo da su pogledali emotivno obraćanje hrabre devojke predsednici vlade u novopazarskoj bolnici, koja je zbog laži i obmana te predsednice ostala bez majke. Pretpostavimo da su nadljudskim naporima uspeli da osveste u sebi ljudske kapacitete za odgovornost i empatiju, pa su se predsednici vlade obratili rečima: „Veoma je opasno kada pojedinci koji nisu medicinski stručnjaci daju tumačenja u pogledu klasifikacije Covid-19 pacijenata na osnovu netačnih podataka“.

Nažalost, znamo da ništa od navedenog nije tačno. Mada nisam izmislio nijednu reč koja stoji između znakova navoda i mada nam je jasno da se saopštenje može protumačiti na izneti način, jasno nam je takođe i kome se nadležni iz Batuta obraćaju.

Podsetimo, BIRN je objavio da se podaci o broju zaraženih i umrlih koji se nalaze u informacionoj bazi Batuta ne poklapaju sa podacima koji se u javnosti pojavljuju kao zvanični. Danima unazad domaća javnost ne zna kome da veruje. Pojedini medicinski kolaboranti poput Srđe Jankovića upinju se svim silama da pokažu kako zapravo niko ne laže. Mada se takva tvrdnja kosi sa zdravim razumom, kolaborantima i njihovim nadležnima očigledno puno znači da u nju poverujemo.

Ukoliko se pokaže da podaci koji su bili javno dostupni nisu tačni, postaće očigledno da je vlada svesno lažirala brojke kako bi se po svaku cenu održali izbori i kapitalizovalo višenedeljno neustavno vanredno stanje. Takvo eksplicitno priznanje da im je vlast važnija od života podanika ne može sebi dopustiti čak ni bahata stranka poput SNS-a, koja je prethodno klijentelističkim mrežama i ucenama za sebe vezala gotovo 2 miliona birača. S druge strane, priznanje da podaci u bazi Batuta nisu validni značilo bi da se podaci iz medicinske dokumentacije unose nasumično, neprecizno i da naš zdravstveni sistem zapravo ne funkcioniše. To bi dalje značilo da višemesečno uveravanje u suprotno pada u vodu. Zato se ekspertski kolaboranti iz oblasti medicine na sve načine trude da nas zadrže u svom paralelnom univerzumu.

Koja je od ove dve opcije tačna još uvek ne znamo. Ili znamo, ali nam čelni ljudi Batuta to još uvek nisu rekli. Njihova namera nije bila da otkriju istinu i spreče dalju epidemiološku katastrofu. Cilj medicinskih eksperata koji se nalaze na čelu najznačajnijih zdravstvenih institucija jeste očuvanje moći tiranske vlasti. Zato nas i ne čudi kada doktor Kon kaže kako mu ne pada na pamet da kritikuje predsednika, istovremeno nazivajući nalaze istraživačkog novinarstva plodom teorije zavere.

Medicinski eksperti koji su svesno ili nesvesno stupili u pakt sa kriminalnim režimom izgubili su naše poverenje. Otvoreno nas lažu da testova ima dovoljno iako internetom kruži snimak besnih građana kojima medicinska sestra saopštava surovu istinu – testova nema, pitajte ministra Lončara gde su. Medicinski ekspertski kolaboranti iscrpeli su sve zalihe našeg poverenja dovodeći nas u opasno stanje sveopšte sumnje. U takvoj situaciji sve se dovodi u pitanje, čak i neupitna vrednost ljudskog života. Ne treba to da dozvolimo. Na svaku laž kolaborantske struke treba odgovoriti glasnom istinom. A ako ne znamo šta je istina, samo treba da odemo do najbliže bolnice.

Autor je student master studija na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Peščanik.net, 03.07.2020.

KORONA