Beograd, 01.7.2023, foto: Peščanik
Beograd, 01.7.2023, foto: Peščanik

Ako je suditi po onoj da se veličina čoveka meri veličinom njegovih protivnika, mi mu dođemo neki ništaci.

Lako je bilo velikim umetnicima, filozofima, novinarima, pravnicima kad su vodili javne polemike sa velikanima. Ali kad premijerka sama kaže da su je strani mediji predstavili kao budalu, onda ni optužba predsednika Srbije da je opozicionom lideru zatvorena kafana jer je stavljao kereće meso u pljeskavice – jednostavno nema težinu.

Po toj istoj izreci, ispada i da je vlast u mnogo boljoj poziciji. Tim pre je nejasno zašto se onda toliko trudi da omalovaži svakog ko nije njen. Zar ne shvata da tako sebi spušta cenu? Milošević nam je bar predstavljao da je protiv njega svetska zavera, Vatikan pre svih. Osovine zla, najveći planetarni moćnici, CIA, snajka, CIA, svi udruženi samo da bi naudili njemu. A sadašnji predsednik? Jedva neke neimenovane nemačke fondacije za koje kaže da „ima dokaze“ i da im je to sasuo u lice, „a oni, šta će, ćute“. Pa zar tako na ekonomskog tigra, nepritajenog zmaja? Da proteste finansiraju fondacije, a ne Vatikan? I to samo nemačke ko da je Soroš u zemlju propao (od stida što je stipsa?). Osim ako ministar policije nije na njih mislio da štite ubicu Olivera Ivanovića, to bi im malo dodalo na značaju.

I kako sad da predsednik Srbije pompezno nazove svoj onoliko najavljivani pokret kad nema protiv koga važnog da bude? Rekao je da će biti narodni i na Vidovdan, ali pošto je, kao što znamo iz narodne pesme, to dan za hajdučki sastanak, nije bilo zgodno zbog bune koja se upravo valja ulicama gradova. Možda izađe sa novim imenom na Mitrovdan, nadajući se da će tad biti hajdučki rastanak?

Ali koje ime? Probao je „za pristojnu Srbiju“ ali kako kad je čak i ona najmanje pristojna ostala na drugoj strani? Svenarodni pokret? Kako kad je CRTA ustanovila da je polovina i dušom, a bogami i telom već u pokretu, na ulicama? Sad mu je i termin „elita“ preoteo vlasnik televizije koja godinama elitu predstavlja kao ološ, a ološ kao novu elitu koja dobija i istoimeni rialiti program. Možda se primi reč koju trenutno isprobava: sloboda, naročito među najokorelijim članovima kojima je ostanak na slobodi direktno uvezan sa ulaskom u taj budući pokret?

Ne znam da li se kaže: čija je livada, njegove i ovce ili čije su ovce, njegova je i livada, ali Srbija još uvek nije gola livada iako od državnosti nema baš mnogo, a onaj ko dođe na njeno čelo svakako ne postaje automatski i vlasnik nas koji na njenoj teritoriji živimo. I najvažnije – mi ipak nismo ovce iako nas vlast već desetleće sateruje u torove.

Peščanik.net, 03.07.2023.

3. MAJ 2023.

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)