Pre par dana u okolini Sombora uhapšeni su i na po trideset dana zatvora prekršajno osuđeni petorica ljudi. Ministar policije dao je svoje viđenje ovog slučaja. S obzirom na to da ministar ne poseduje kredibilitet, njemu se ne može verovati.

Političke stranke takođe su reagovale.1 Reagovale su i nevladine organizacije okupljene u koaliciji Građanska Vojvodina.

Problem je što članice koalicije Građanska Vojvodina nisu bile obaveštene da su osuđeni pretukli dvojicu traktorista. Stoga ne stoje tvrdnje iz njihovog saopštenja o „mirnom protestu“ i „legitimnoj zaštiti prava“.

Političke stranke su ciljno-racionalne organizacije. Usredsređene su ka partikularnim interesima. Nevladine organizacije su mahom vrednosno-racionalne organizacije. Usmerene su ka ispunjavanju načela.

Zahuktala se, poslednjih dana, predizborna kampanja. Razumljivo je da stranački takmaci koriste sve društvene pojave i sve socijalne sukobe, kao i njihove aktere, kao Kanonenfutter (topovsko meso). Uostalom, našim strankama građanke i građani i nisu ništa drugo.

Ne znam šta je u pozadini slučaja. Nagađam da se radi o sukobu rivalskih latifundista koji iskorišćavaju siromašne. I koji su povezani sa naprednjacima, demokratima, ligašima, kao zastupnicima svojih interesa. Dakle, da se radi o nečemu što predstavlja strukturalnu karakteristiku celog srbijanskog društva.

Ali, ako ne mogu da izvedem uzročnu analizu, lako mi je da pojavu objasnim funkcionalno. Koristi od ovog incidenta imaju ne samo latifundisti, nego i političke stranke.

Štetu podnose i istučeni i osuđeni. Dodatnu štetu trpe nevladine organizacije koje su jednostrano opisale događaj i koje time gube na kredibilitetu.

Zalaganje za načela podrazumeva striktno poštovanje istine. Bez toga, rad u nevladinom sektoru ne bi imao smisla. A ovaj rad ima smisla. Utoliko više ukoliko je udaljeniji od praktičnih interesa tajkuna i političkih stranaka kao njihovih ekspozitura.

Peščanik.net, 22.03.2016.

Srodni link: Zlatko Minić – Srbija u borbi protiv pravne države


________________

  1. http://www.rtv.rs/sr_ci/politika/kostres-kazniti-uzurpatore-a-ne-paore_700837.html; http://www.autonomija.info/vasin-ds-trazi-sazivanje-odbora-za-poljoprivredu-skupstine-vojvodine.html