sedišta u pozorištu na kojima je zabranjeno sedeti zbog korona virusa
Foto: Predrag Trokicić

Roditelji u Valjevu protestuju dve večeri zaredom. Kažu da njihova deca nemaju iste uslove školovanja kao deca u Beogradu i Novom Sadu i smatraju da je to nedopustivo. Srednje škole u ovoj opštini započele su novu školsku godinu u takozvanom žutom ili kombinovanom modelu. Nepune dve nedelje kasnije, ministarstvo ih je prebacilo u crveni model. To znači da od ovog ponedeljka svi srednjoškolci u Valjevu nastavu slušaju online.

Da li su deca u ovom gradu zaista u lošijem položaju od svojih vršnjaka u, recimo, centralnim beogradskim opštinama? Pobunjeni roditelji nemaju nikakvu dilemu. Porazni rezultati završnih testova, kažu oni, pokazali su da je kvalitet nastave znatno opao od kad se ona odvija virtuelno. Sada kada deca u Valjevu časove ponovo slušaju online, postoji opasnost da njihove životne šanse budu značajno ugrožene u odnosu na decu iz centralnih beogradskih opština koja školu pohađaju redovno.

Računica je dobro poznata. Deca koja nastavu slušaju redovno ostvaruju bolje rezultate na testovima od dece koja nastavu slušaju online. Slabiji rezultati na testovima tu decu sprečavaju da nastave svoje školovanje ili ih ograničavaju na manje poželjne fakultete i više škole. Bez (dobrih) fakulteta ta deca neće imati pristup dobro plaćenim poslovima. Pored toga, ostaće i bez vrednog znanja koje im je potrebno da vode kvalitetniji i bezbedniji život. Tako će recimo imati manje poverenja u medicinska dostignuća i odlučiće da se ne vakcinišu. Ili, ukoliko nije u pitanju poverenje u nauku, već u domaći režim, neće imati dovoljno znanja i veština, ali ni vremena, da se o bezbednosti i efikasnosti vakcinacije informišu u inostranim medijima. Krug se zatvara kada odbijanje vakcine počne da se odražava na životne prilike njihove dece.

Čitalac lako prepoznaje da prethodni pasus govori o reprodukciji nejednakosti. Ipak, da bi priča bila do kraja uverljiva potrebni su nam i određeni podaci da to potkrepe. Pogledajmo prvo kako stvari stoje sa procentom vakcinisanih. Dvadeset drugog aprila u javnosti su se pojavile prve informacije o broju vakcinisanih po opštinama. Prednjačili su Stari grad, Savski venac i Vračar. To su ujedno bile i jedine tri opštine u Srbiji gde je broj vakcinisanih prelazio 50%. Valjeva nije bilo među prvih 30, što znači da Valjevci nisu uspeli da dobace ni do 31,3%. Mada nisam uspeo da pronađem relevantne svežije podatke, možemo pretpostaviti da se lista nije značajnije menjala.

Pogledajmo sad obrazovnu sliku tri opštine sa najvećim procentom vakcinisanih i uporedimo je sa Valjevom. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku procenat stanovnika Savskog venca, Starog grada i Vračara sa završenom višom školom ili fakultetom je redom 46,6%, 50,2% i 52,3%. Drugim rečima, u ove tri opštine svaki drugi učenik nakon srednje škole uspe da završi i naredni stepen obrazovanja. Sa druge strane, u Valjevu je svega 14,2% visokoobrazovanih. Naravno, dobar deo visokoobrazovanih koji su poreklom iz Valjeva odluči da nakon studija život nastavi negde van Valjeva. Ipak, to može samo delimično objasniti ogromnu razliku u stepenu obrazovanja.

Tu je još jedan zanimljiv podatak koji govori o obrazovnim šansama. Među visokoobrazovanim stanovnicima tri centralne beogradske opštine, najveći deo njih završio je fakultete, a samo manji deo više škole. Udeo fakultetski obrazovanih stanovnika Savskog venca, Starog grada i Vračara među visokoobrazovanima je redom 79,1%, 80,8% i 81,3%. U Valjevu na fakultetski obrazovane stanovnike otpada značajno manje (61,4%). Ovi podaci zapravo nam kažu da deca iz centralnih beogradskih opština koja odluče da nastave školovanje upisuju bolje škole od dece iz Valjeva.

Na kraju, sve ovo utiče i na primanja. Prosečna zarada bez poreza i doprinosa iznosi 79.803 dinara na Savskom vencu, 86.741 dinar na Starom gradu i čak 91.171 dinar na Vračaru. U Valjevu je prosečna zarada gotovo duplo manja: 48.673 dinara.1

Isti ti bogati i visokoobrazovani stanovnici centralnih beogradskih opština danas prednjače u vakcinaciji. Svaka odgovorna država morala bi zaustaviti ovaj krug nepravde. Morala bi dati sve od sebe da, koliko je to moguće, društvene i prirodne okolnosti, na koje deca nemaju nikakvog uticaja, u što manjoj meri odrede njihovu sudbinu. Naše ministarstvo radi upravo suprotno. Siromašnu decu, čiji roditelji odbijaju da se vakcinišu, isključuje iz obrazovnog sistema i oduzima im svaku nadu da će sutra pristojno živeti.

Autor je istraživač na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju i student doktorskih studija na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Peščanik.net, 16.09.2021.

KORONA
RAZGOVOR O OBRAZOVANJU

________________

  1. Podaci o obrazovanju su iz 2011, a o primanjima iz 2019. godine.