Fotografije čitateljki, Slavica Miletić

Fotografije čitateljki, Slavica Miletić

Ponašanje vladajuće stranke je protivrečno. Javnost je zasuta njihovim porukama o tome da zvanična politika teži miru i stabilnosti. U isto vreme se neprekidno otkrivaju strani i domaći neprijatelji. Posle epizode sa vozom „Kosovo je Srbija“, predstavnici SNS-a su šokirani delovanjem Inicijative mladih za ljudska prava, koja tvrdi da je štetno promovisati ratne zločince.

Aktivisti i aktivistkinje Inicijative su prebijeni tokom tribine SNS-a u Beški, jer su hteli da ukažu na protivrečnost zvaničnog stava Srbije. Zbog toga su nazvani huliganima i fašistima. Vlada Srbije je u februaru 2016. godine usvojila Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina koju je potpisao predsednik SNS-a, partije koja je organizovala spornu tribinu.

Porukom Inicijative na tribini SNS-a da ratni zločinci treba da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama podiže se društvena svest o značaju kažnjavanja učinilaca ratnih zločina, što je bio jedan od razloga usvajanja Strategije. Predstavnici vladajuće stranke su organizovanjem tribine za ratnog zločinca pokazali da nemaju razumevanja za stradanja žrtava u ratovima devedesetih, niti kakvu štetu to nanosi današnjoj Srbiji.

Žrtve ratova, silovanja i torture i članovi njihovih porodica dolaze u sudnice i svojim svedočenjima pomažu tužilaštvu da se izbori sa nasleđem ratnih zločina. Podrškom osuđenom ratnom zločincu nadjačan je cilj Strategije da unapredi odnos društva prema kažnjavanju ratnih zločina. Stavovi društva se ne menjaju predstavljanjem knjiga zločinaca. Vladajuća stranka svojim postupcima relativizuje ratne zločine i priziva ponavljanje istorije.

Prekršeno je i glavno strateško opredeljenje Srbije da promoviše politiku pomirenja i tolerancije. Haški osuđenik Veselin Šljivančanin ima pravo da govori na skupovima. Aktivisti i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava imaju pravo da se ne slože s tim. Problem je nastao kada su predstavnici SNS-a krenuli da batinaju aktiviste.

Nijedna politička stranka ne mora da se složi sa zvaničnom politikom svoje države. Ali šta kada se te politike ne pridržava ni stranka koja je tu politiku osmislila, prihvatila i obavezala se na njeno sprovođenje? Izgleda da vladajuća stranka pred svake izbore pokazuje svoji pravi karakter, svoj pravi obraz.

Autor je istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Peščanik.net, 19.01.2017.

Srodni linkovi:

Vesna Rakić-Vodinelić – Bibliotekar

Anite Mitić – Sa ratnim zločincima nema razgovora

Nemanja Stjepanović – Prebijanje Inicijative

Miloš Ćirić – Izvinite se Vučiću što vas je tukao

Grupa NVO – Osuda napada na aktiviste Inicijative mladih