Petoro članova Organizacionog odbora Povorke ponosa podnelo je žalbu Ustavnom sudu zbog zabrane Povorke ponosa 20. septembra 2009. godine.

Ustavna žalba je podneta kako bi se osporilo rešenje kojim je Direkcija policije Ministarstva unutrašnjih poslova naložila organizatorima da premeste skup iz centra Beograda na Ušće, kao i zbog propuštanja državnih organa da učine sve što je u njihovoj moći da spreče nasilje nad učesnicima Povorke ponosa i obezbede ostvarivanje elementarnog ustavnog prava na slobodno javno okupljanje.

Uprkos tome što će podnosioci žalbe ubrzo podneti predstavku i Evropskom sudu za ljudska prava, šansa je data i domaćem pravosuđu da ispravi nepravdu.

Osnovni cilj Ustavne žalbe je zaštita prava na mirno okupljanje, odnosno odbrana manjinskih prava naročito u slučajevima kada su ona veoma ugrožena i kada se manjini otvoreno preti nasiljem kao što je to bilo u slučaju gej, lezbejske i transrodne populacije.

Namera podnosilaca žalbe je i da ukaže na nedopustivo ograničavanje prava na slobodno okupljanje svih diskriminisanih grupa – radnika, pripadnika romske nacionalnosti, žena ili bilo koje druge grupe lica koja mirnim protestom želi da izrazi svoj politički stav.

Takođe, ukoliko Ustavni sud ili sud u Strazburu utvrde pravo na naknadu nematerijalne štete – podnosioci žalbe će celokupan iznos donirati u dobrotvorne svrhe.

Podnosioci žalbe su Dragana Vučković, Dušan Kosanović, Majda Puača, Marija Savić, Milica Đorđević. Podnosioce žalbe pred Ustavnim sudom zastupaće Beogradski centar za ljudska prava.

 
Belgrade Pride 2009, 19.10.2009.

Peščanik.net, 19.10.2009.