izbledeli poster sa likom Vučića
Foto: Predrag Trokicić

Loša vest: stigli su nam najgori dani od početka pandemije. Dobra vest: predsednik države nam je to saopštio sa osmehom. Osmehom! Jer je toliko brižan prema nama da nije hteo da nas prepadne još i ozbiljnim izrazom lica.

I ne samo da se osmehivao nego se čak i ozario kada je, već u sledećoj rečenici, prešao na vesti iz sveta. „Po broju mrtvih i preminulih smo među najboljima u Evropi“. (Izgleda da se više ne kaže „ko živ, ko mrtav“ nego „ko mrtav, ko preminuo“, što i nije baš optimistično.)

I sad zamislite da imamo nekog drugog na mestu predsednika države. Kažem to retorički, ne zanosite se sa zamišljanjem. Zamislite da nam brojeve obolelih i preminulih saopštava neko ko se ne osmehuje. Pa mi bismo mislili da je mrtvozornik i da nam se bliži smak (našeg) sveta. I ne bismo bili u pravu. Jer, mi ćemo možda i umreti, ali predsednik države je u mnogo goroj situaciji od nas. On će izvesno umreti samo ako se ostvare pozivi na ubistvo koje on lično upućuje.

A kad čujete predsednika države kako svesrdno zaziva da ga već jednom ubiju jer je to mnogo jeftinije nego da se samo piše i priča o njemu, prosto vam dođe da pozovete Bezbednosno-informativnu agenciju ili državnu tužiteljku da preduzmu nešto. Ali, BIA se ne oglašava, valjda misli da je dovoljno uradila time što je lično predsedniku države javila poverljivu informaciju da neće skoro kraj pandemije. Kako je BIA došla do tog podatka, ne znamo. Ako nije Koronu podvrgla ispitivanju ko Ilija Čvorović („pa ti nisi Korona, ti si neki veći izdajnik“) onda je verovatno čitala tabloide jer je malo verovatno da su pogledali zvanične izveštaje Svetske zdravstvene organizacije. U kojima piše da pandemija neće skoro da se završi.

Nije se oglasila ni državna tužiteljka. Jer se ona i inače ne oglašava osim da bi izjavila kako je raspitivanje o njenom radu „potkopavanje krivično-pravnog sistema zarad određenih interesa“. I, da je kamera nije slučajno uhvatila dok se odšunjavala sa tajnog sastanka u Predsedništvu, mi bismo i dalje mislili da državna tužiteljka ne radi ono za šta je plaćena.

Srećom pa ima ko se ipak oglasio. Predsednik države. Pošto se svojevremeno nesmotreno izlanuo da obožava punjene lignje, počeo je da nas zatrpava fotografijama na kojima neveselo zuri u punjene paprike, sarme, pasulj… i izjavama „obožavam čvarke, Srbija je najlepša zemlja“. Sada je svoju kampanju „ja sam samo jedan od mladića koje viđaš svaki dan“ nastavio izjavom da on nije primio nikakvu imuno terapiju jer „niko ne može da ospori, čak ni njegovi politički protivnici (uvek su protivnici, ne neistomišljenici ili oponenti, jer on je u ratu) da je delio sve teškoće, izazove i muke našeg naroda“. Jer je ono sve što znamo o njemu samo prazna priča, on je jedan od mladića, la-la-lala-la-la-laaa.

Peščanik.net, 16.11.2020.

KORONA

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)