Stajanje Žena u crnom 10. jula 2020, foto: Peščanik
Stajanje Žena u crnom 10. jula 2020, foto: Peščanik

Organizacije okupljene oko Platforme Tri slobode oštro osuđuju hapšenje mirovnih aktivistkinja Aide Ćorović i Jelene Jaćimović, koje su brutalno privedene od strane policajaca u civilu dok su protestovale protiv murala osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću i traže obustavljanje svih postupaka protiv njih. Na dan borbe protiv fašizma, hapšenje aktivistkinja za ljudska prava i svrstavanje na stranu osuđenih ratnih zločinaca pokazuje pravo opredeljenje vlasti u Srbiji.

Podsećamo da je rešenjem Ministarstva unutrašnjih poslova nelegalno zabranjen skup Inicijative mladih za ljudska prava u okviru kog je planirano uklanjanje murala Ratku Mladiću, zbog navodne opasnosti po bezbednost ljudi i imovine. Ministar Aleksandar Vulin se potom oglasio saopštenjem u kome je ovu akciju okarakterisao kao „licemernu, podlu i vođenu zlom namerom“. Na sam dan prvobitno zakazanog protesta, a prema svedočenjima očevidaca, pripadnici MUP-a su zaustavljali i legitimisali građane/ke koji su se zatekli u neposrednoj blizini murala.

Podsećamo da je hapšenje Maje Stojanović, sada izvršne direktorke Građanskih inicijativa pre 14 godina nakon slične akcije protiv Ratka Mladića završeno tako što je ona proglašena zatvorenicom savesti od strane Amnesty International, a predsednik Srbije platio je tada dosuđenu prekršajnu kaznu. Ponavljanje ovakvih katastrofalnih grešaka od strane vlasti u Srbiji nas vraća unazad i pokazuje da Srbija ide u pravcu slavljenja zločina, a ne demokratizacije.

U svom saopštenju, MUP je naveo da je „mnogo onih koji bi da iz Beograda stižu slike razbijenih srpskih glava“. Umesto toga, večeras u Beogradu svedočimo brutalnoj demonstraciji sile nad mirovnim aktivistkinjama od strane neuniformisanih lica, a u svrhu odbrane ratnohuškačke politike.

Potpisnice:

Građanske inicijative
Inicijativa mladih za ljudska prava
Centar za kulturnu dekontaminaciju
Incijativa za socijalna i ekonomska prava – A11
Beogradski centar za bezbednosnu politiku
Trag Fondacija
Slavko Ćuruvija Fondacija
Helsinški odbor za ljudska prava Srbija
Beogradski centar za ljudska prava
Partneri Srbija
Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM
Žene u crnom
Autonomni ženski centar
Novi optimizam
Centar za praktičnu politiku
Srbija u pokretu
CRTA
Naša zadužbina
Catalyst Balkans
Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD)
Transparentnost Srbija

Građanske inicijative, 09.11.2021.

Peščanik.net, 10.11.2021.

MURAL RATKA MLADIĆA
SREBRENICA