Otvoreno pismo građankama i građanima Srbije povodom odluke tužioca Nenada Stefanovića da odbaci prijave protiv bezočnih izjava Milomira Marića u TV emisiji Dobro jutro Srbijo od 30.09.2019.

Obraćamo se građankama i građanima Srbije povodom odluke tužioca Nenada Stefanovića da odbaci prijave protiv urednika TV Hepi Milomira Marića zbog vređanja, ali i raspirivanja nacionalne mržnje i netolerancije prema Danijelu Sinaniju, redovnom profesoru Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Dotični urednik je u emisiji Dobro jutro Srbijo od 30.9. 2019. doveo u pitanje stručnost profesora Sinanija jer predaje tamo neku „roka mandoljinu“, nadahnuto naznačio da ima „sumnjivo prezime“ i nazvao ga poslušnikom Tačija i Haradinaja.

Uprkos očiglednom gaženju svih etičkih normi i Ustavom zagarantovanih prava svim građankama i građanima ove zemlje, Milomir Marić ne samo da nije snosio nikakve sankcije unutar TV Hepi, već je „slučaj Sinani“ razmatrao i u nekim drugim emisijama. Time je i vlasnik ove televizije podržao Marića i stao iza njegovih besprizornih izjava. Nažalost, odbacivanjem prijave protiv Marića od strane tužioca Nenada Stefanovića, isto to je učinila i država Srbija.

Podsećamo javnost da je besramno ponašanje Milomira Marića u potpunoj suprotnosti sa najvišim zakonskim aktom Republike Srbije. Kako se jasno navodi u članu 21 Ustava Srbije: „Zabranjena je svaka diskriminacija, neposredna ili posredna, po bilo kom osnovu, a naročito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rođenja, veroispovesti, političkog ili drugog uverenja, imovnog stanja, kulture, jezika, starosti i psihičkog ili fizičkog invaliditeta“. U najvišem pravnom aktu Srbije definisano je, članom 156, da je osnovna funkcija javnog tužilašta da „preduzima mere za zaštitu ustavnosti i zakonitosti“.

Smatramo čin tužioca Nenada Stefanovića neprofesionalnim. Njime je građankama i građanima Srbije još jednom stavljeno do znanja da, ne samo oni koji kritikuju stanje u društvu i politički stvarnost, već i svi oni čiji se rad ne uklapa u želje vladajuće partije, postaju predmet medijskog progona i nipodaštavanja.

Ovaj slučaj jasno otkriva povezanost režimskih medija, skarednih televizijskih programa, podaništva okupiranog tužilaštva i politike vladajuće partije. Ovakva zloslutna kombinacija poništava sve civilizacijske tekovine i pretvara Srbiju u autokratsku pustinju.

Pokretači inicijative #105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta u Beogradu

Peščanik.net, 13.01.2020.