Plato, Rektorat, foto: Peščanik
Plato, Rektorat, foto: Peščanik

Juče, 4.11.2019, studenti pokreta #1od5 miliona zahtevali su da se profesori koji ih podržavaju u borbi za odbranu akademske čestitosti Univerziteta u Beogradu izjasne o prologiranju roka za donošenje konačne odluke o predmetu osporene doktorske disertacije Siniše Malog.

Važno je naglasiti da prolongiranje ovog roka nije odluka Univerziteta ili rektorke već zakonska obaveza. U julu je Odbor za profesionalnu etiku UB, umesto da donese konačnu drugostepenu odluku, utvrdio da je mišljenje Stručne komisije FON-a, na osnovu kojeg je doneta odluka fakultetskog Nastavno-naučnog veća, nepotpuno, nejasno i kontradiktorno. Odluka Odbora da se proces vrati FON-u na ponovno odlučivanje je, kako se ispostavilo, aktivirala primenu Zakona o opštem upravnom postupku zbog čega smo dužni da sačekamo istek petnaestodnevnog žalbenog roka. Do previda je došlo, sigurni smo, ne rektorkinom krivicom. Razloge previda je u ovom trenutku teško identifikovati, ali koji god da su, zabrinjavajući su. U svakom slučaju, rektorkino izvinjenje zbog neplaniranog prolongiranja roka za donošenje konačne odluke je nesumnjivo pravo osveženje za društvo ogrezlo u diskursu mržnje, netolerancije i netrpeljivosti.

Da zaključimo, prolongiranje roka za donošenje konačne odluke o predmetu osporene doktorske disertacije Siniše Malog je neophodno radi očuvanja regularnosti procedure i, umesto postavljanja zahteva i ultimatuma profesorima, pozivamo studente i akademsku javnost na saradnju i zajedništvo, pošto samo na taj način možemo da sačuvamo dostojanstvo i ugled Univerziteta.

Pokretači inicijative #105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Peščanik.net, 05.11.2019.

PLAGIJATI