Filozofski fakultet, foto: Peščanik
Filozofski fakultet, foto: Peščanik

Protest protiv napada na predstavnike akademske zajednice u Narodnoj skupštini

Poštovani građani i građanke Srbije,

Stanje srpskog društva svakodnevno se pogoršava. Autokratija jača, a netrpeljivost vlasti prema svima koji drugačije misle ogleda se u njihovom javnom omalovažavanju i optuživanju.

Na sednici Narodne skupštine Republike Srbije 20.1.2020. narodni poslanik Marko Atlagić je ponovio napade na profesore Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu – Ognjena Radonjića i Dubravku Stojanović. Pokušao je da ospori Radonjićev pedagoški rad, optužio ga da „sprovodi teror nad studentima“, kao i da krije podatke o prolaznosti na ispitima – iako ove informacije poseduje uprava Filozofskog fakultet i oni nisu nikakva tajna.

Atlagić je ponovio ranije izrečene zloslutne optužbe protiv profesorke Dubravke Stojanović optužujući je za izdaju Kosova, pravdajući se da je „samo uputio na članove zakona od 305. do 321, pa da vidi. Normalno da bi u zatvoru završila zbog toga, to stoji u našem Krivičnom zakoniku i dodao sam za knjaza Miloša i ništa drugo“.

Narodni poslanik Atlagić optužuje sve koji drugačije misle, pa je tako i profesora Nikolu Samardžića okrakterisao kao „antisrbina“, koji je „pelcovan od osećaja patriotizma“. Tokom skupštinske rasprave poslanik Marijan Rističević je napao profesore Jovu Bakića, Danicu Popović i Dušana Teodorovića, dokazujući da je prava meta napada čitava akademska zajednica, koja sebi uzima slobodu da kritički misli.

U toku svog obraćanja, poslanik Atlagić je izneo niz pohvala savremenim obrazovanim procesima, zaobišavši sve probleme akademskog i naučnog rada u Srbiji. Uz iznošenje brojnih provizornih ocena o stanju pre i posle aktuelne vlasti i primitivno sagledavanje uloge školskih psihologa, propagirao je i problematične odluke poput uvođenja dualnog obrazovanja. Pokušao je i da unese razdor u akademsku zajednicu deleći je na manju grupu kritički orijentisanih pojedinaca i većinu koja „izuzetno dobro“ sarađuje sa Ministarstvom.

Narodni poslanik Marko Atlagić je osoba sa retkom političkom karijerom u savremenoj Srbiji. Teško da će se naći neko ko je poput njega bio učesnik 14. kongresa Saveza komunista Jugoslavije, poslanik Socijalističkog saveza – Saveza socijalista Hrvatske u prvom sazivu Hrvatskog sabora i predsednik Republičke zajednice za nauku Republike Hrvatske, predsednik opštine Benkovac, ministar u vladi Srpske Krajine, član Srpske radikalne stranke, svedok na suđenju Slobodanu Miloševiću i sadašnji član i poslanik Srpske napredne stranke. Politička biografija Marka Atlagića jasno pokazuje da on nije improvizator i bahati pojedinac koji vodi svoje privatne ratove, već jasno profilisani vojnik partije trenutno zadužen za diskreditaciju kritičara aktuelne vlasti.

Napadi Marka Atlagića na akademsku zajednicu obavljeni su po nalogu partije i imaju za cilj zastrašivanje svih kritičara vladajućeg režima i ućutkivanje Univerziteta u Beogradu. Oni istovremeno pokazuju sunovrat demokratije u savremenoj Srbiji, gde je parlament postao mesto obračuna sa neistomišljenicima, a ne prostor za demokratsku razmenu mišljenja.

Osuđujemo napade Marka Atlagića i očekujemo da se poslanici Narodne skupštine Republike Srbije ponašaju u skladu sa civilizacijskim i demokratskim normama, jer ovakvim ponašanjem oni ne manifestuju samo sopstvenu moć, agresivnost i netoleranciju, već i snažno doprinose destabilizaciji srpskog društva.

Profesori i saradnici Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beograd / Inicijativa Nije Filozofski ćutati

Peščanik.net, 23.01.2020.