Elza Fiuza/ABr
Elza Fiuza/ABr

Premijer srpski,  Aleksandar Vučić, obavestio je narod da se neće pojaviti na Paradi ponosa, da ima pametnija posla a i da nema takođe se ne bi pojavio. Dodao je da je to njegovo demokratsko pravo. On će se pobrinuti da izgrednici budu veoma, veoma, veoma kažnjeni. Njegova je dužnost da obezbedi bezbednost svima, bili oni LGBT ili oni koji su protivnici LGBT. Tako piše u ustavu i tako je obećao. Na kraju je rekao da crkva nema nikakv uticaj na odnos vlade prema svemu ovome.

Vučić uopštavanjem izjednačava učesnike Parade ponosa i one koji joj se protive. Sa njegove visine, odakle gleda na sve to, čini se da su svi mali, beznačajni i nalik jedni drugima tako da to nije vredno njegovog interesovanja. Dok se sve bude događalo on će šetati sa svojom decom ili će raditi na sanaciji posledica od poplava. Ako neko nekoga ubije ili povredi on će ga kazniti i on će time svoju dužnost ispuniti. Šta on tu više može da učini?

On veoma, veoma, veoma dobro zna ko je u svemu ovome nosilac nasilja. To su oni nasilnici koji godinama prete organizatorima i učesnicima parade, to su isti oni ljudi zbog kojih je prošle godine država otkazala samu sebe, to su isti oni koji su prošle godine pretili eksplozivnim i raznim drugim napravama, to su isti oni koji na plakatima koriste likove srpskih fašista Mladića, Karadžića, Šešelja i Draže Mihailovića, to su isti oni koji nasilje smatraju legitimnim oblikom političke borbe. U ostalom to su uglavnom sve njegovi dojučerašnji ideološki saborci pa bi mu, ako možda ne dobija policijske izveštaje, njihove metode morale biti bar donekle poznate.

Na drugoj strani imamo organizatore i učesnike parade koji nikada nisu najavljivali nasilje niti ga smatraju legitimnim oblikom političke borbe, niti su obožavaoci srpskih fašista i zločinaca. Imaju jasno artikulisan stav i ono što žele je da pokažu da u srpskom društvu nemaju ravnopravan položaj, da su diskriminisani i da se žele za ta svoja prava izboriti demokratskim sredstvima. Dakle oni su strana koja trpi nasilje od gore pomenute. Po premijeru između ovih strana nema bitne razlike, odnosno da su na nivou ustava oni svi isti. Sumnjam da u ustavu piše da su nasilnik i onaj koji trpi nasilje isti ali nisam stručnjak za ustavno pravo. Znam samo da ovo, po zdravom razumu, ne može biti isto. Žrtva i zločinac nisu isto. Država je tu da zaštiti žrtvu od nasilnika, da utiče preventivno da do nasilja ne dođe a ne da na to gleda kao na neki njihov privatan odnos sa kojim ona nema baš mnogo veze. Nasilje ima svoj koren, mehanizme, načine, narativ koji neko mora da dekonstruiše i svede na najmanju moguću meru.

Možda će Vučić sa svojom decom prošetati gradom i naići na prizor kako neko od gore pomenutih nasilnika razbija glavu kockom kaldrme nekom iz LGBT. Čemu onda šetnja sa decom ako se na ulicama događaju takve stvari?

Možda će Vučić otići u to vreme da radi na sanaciji posledica od poplava dok za to vreme nasilnici tuku učesnike Parade? Čemu onda očišćena jedna soba od blata ako neko nedaleko krvari?

Možda će Vučić sedeti kod kuće i čitati knjigu. U čemu je svrha čitanja knjige ako ti ispod prozora teku krv i nasilje? Čemu bilo šta ako ne znaš da fašizam nije na suprotnoj strani od LGBT već je na suprotnoj strani od čovečanstva? Čemu vlada, čemu izbori, čemu reforme, čemu ulazak u EU ako ne znaš da žrtva i nasilnik nisu isto? Nije li sve ovo takođe i odnos Crkve za koju premijer tvrdi da nema uticaja ni na vladu ni na njega?

Nezainteresovanost premijera Srbije da uđe u suštinu i prekine sa uvijanjem stvarnosti u lepa pakovanja je zabrinjavajuća. On u svemu ovome želi samo da prvo on izgleda dobro nadajući se da će onda tako izgledati država i to je sve. Okretanje glave od nasilja i reagovanje samo na njegove posledice nije demokratsko pravo, to je saučesništvo. Oni koji podržavaju nasilje dajući mu moralne i duhovne izgovore takođe su nasilnici. Stav Crkve nije nešto što je samo njihova stvar. Naravno oni mogu da misle šta hoće i to im je ustavom zagarantovano pravo ali ako to pređe u pozivanje ili opravdavanje nasilja onda je to stvar koja se tiče svih građana. Znamo koliko Crkva ima sledbenika i da je velikom broju građana autoritet. Onda je to nešto na šta država i njeni predstavnici moraju da odgovore i jasno kažu da je to stav koji je pogrešan, dikriminatorski i vodi ka mržnji i nasilju.

Zbog svega ovoga mislim da svako ko može treba da izađe na ulicu i bude deo Parade ponosa i tako pokaže da je protiv nasilja, protiv dikriminacije, da je uz onaj deo svojih sugrađana koji trpi nasilje i da sebe ne može zamisliti na drugoj strani.

Bob Lebowski blog, 25.09.2014.

Peščanik.net, 26.09.2014.

LGBTQIA+