Salvador, Brazil, foto: Pxhere.com
Salvador, Brazil, foto: Pxhere.com

Universidade do Estado da Bahia, državni univerzitet smešten u Kabuli, kompleksu favela u centru brazilskog grada Salvadora, bio je prinuđen na zatvaranje dva puta u proteklih nekoliko nedelja zbog ubistava u okolini, uključujući četrdeset hitaca ispaljenih na jednog mladića na autobuskoj stanici koju koriste zaposleni i studenti. Kolega koji tamo predaje, još je držao čas kad je čuo pucnjavu na glavnoj aveniji. Inače obično kreće kući u to vreme.

Policija istražuje slučaj, ali ove vrste oružanih obračuna, koje obično proističu iz nadmetanja bandi oko teritorije i tržišta kokaina, sada se dešavaju širom grada. Skoro svi napadači i žrtve su mladi pardo i preto muškarci (melezi i crni) iz favela poput Kabule. Savezna država Baija petu godinu za redom beleži najveće nasilje u Brazilu, sa Salvadorom u središtu.

Već sam pisao da je i moj univerzitet, Universidade Federal da Bahia, nekoliko puta morao da obustavi nastavu zbog sukoba bandi u okolnim favelama. U januaru je bilo jedanaest oružanih obračuna u salvadorskoj opštini Federasao, sa tri smrtna slučaja. Mafije iz Rija i Sao Paula ušle su u ove kvartove za vreme pandemije. Sve te grupe su ponikle iz zatvorskog sistema koji su stvorili vojni diktatori tokom Hladnog rata, a koji, kao ni vojska i policija, nije reformisan po ustavu iz 1988.

Strategija korišćenja elitnih policijskih jedinica, nad kojima guverneri saveznih država imaju ograničenu kontrolu, za borbu protiv lokalnih narko-bandi dovela je do stvaranja grupe za ubistva, iznude i otmice poznate pod nazivom „Biro za kriminal“, kojom upravljaju viši službenici državne bezbednosti. Jedan od njih, Roni Lesa – komšija Žaira Bolsonara u luksuznom stambenom kompleksu u Riju – optužen je da je 2018. bio izvršilac ubistva Marijele Franko, gradske odbornice koja je razotkrivala veze između organizovanog kriminala i politike u Riju. Lesa je bio u kontaktu sa Bolsonarovom rezidencijom tokom čitavog tog dana kada je Franko ubijena, zbog čega su uhapšena braća Brazao, Domingo i Čikinjo, dvojica političara odavno povezana sa milicijama u Riju, kao i bivši šef gradske policije Rija Rivaldo Barbosa.

Barbosu je imenovao general Braga Neto dan pre ubistva Marijele Franko. Braga Neto je bio Bolsonarov kandidat za zamenika na predsedničkim izborima 2022. i pominje se u vezi s napadom na brazilski Kongres 8. januara 2023. U vreme ovogodišnjeg karnevala, Bolsonaro se toliko uplašio hapšenja da se sakrio u mađarsku ambasadu, mada se posle hvalio da bi, ako bi neko pokušao da mu uruči nalog za hapšenje, „pucao“ – a možda i ne bi, jer je ubrzo povukao izjavu.

Situacija je kontradiktorna, čak i paradoksalna: s jedne strane, mašinerija pravde se pokrenula, ma koliko sporo, da procesuira Bolsonara i pripadnike njegove klike, uključujući vojne generale, za događaje od 8. januara, kao i ubice Marijele Franko i one koji su organizovali i platili njeno ubistvo. S druge strane, bez organizovane levice sa predlozima za alternativne politike javne bezbednosti, koja bi uverila ljude da su te alternative održive i poželjne, mafije i narko-bande ubrzano šire svoj domet. (S obzirom na trenutnu konfiguraciju regionalnih snaga, nema nikakve razlike što je sad Lula u predsedničkoj palati.) Bio sam svedok takvih dešavanja u Kolumbiji od 2010. godine, kad su se mafije specijalizovane za izvoz kokaina, suočene sa sve većim zaplenama i zastojima u transportu, okrenule povećanju potrošnje na domaćem omladinskom tržištu.

S obzirom na rekordne nivoe proizvodnje u Kolumbiji poslednjih godina, kao i u Ekvadoru, u Brazilu ima previše kokaina za isplativi izvoz, dok mikro-saobraćaj na domaćem tržištu zahteva kontrolu teritorije. Dok su mafije u Riju odavno podeljene i u sukobima, grad i državu Sao Paulo je donedavno gotovo isključivo kontrolisala banda Primeiro Comando da Capital. PCC sada ima svoju teritoriju u gradu Salvadoru, ali je takođe u savezu sa grupama kao što je Bonde de Maluco (BDM), najveća lokalna banda sa monopolskim aspiracijama, a protiv lokalnih ogranaka Comando Vermelho (CV) iz Rija. Druga grupa iz Rija, Terceiro Comando Puro, nastala je izdvajanjem iz CV-a s kojim od tad ratuje.

Salvador ubrzano postaje mali Rio, a najnovija dešavanja u „paralelnom Brazilu“, kako se naziva paradržavno podzemlje, ne slute na dobro. U saveznoj državi Sao Paulo, na inicijativu vojne policije u primorskoj oblasti Bajšada Sančista, pokrenuta je „Operacija leto“. Izvedena je po odobrenju guvernera, mogućeg Bolsonarovog naslednika, a za sobom je ostavila 56 mrtvih.

Nedavna ubistva nekoliko vođa bandi sugerišu da Sao Paulo počinje da oseća posledice prve ozbiljne podele unutar bande Primeiro Comando da Capital otkako je osnovana početkom 1990-ih. Bandu odavno predvodi Markos Vilijans Herbas Kamačo, zvani Markola, a sada njegovo vođstvo otvoreno osporavaju Roberto Sorijano, zvani Tirisa, Abel Pačeko de Andrade (49) zvani Vida Loka i Vanderson Nilton de Pola Lima (45) zvani Andinjo. Navodno su u zaveri da izbace Markolu iz bande i ubiju. (Svi su u zatvoru u Braziliji.)

Pošto ih je proterala sintonia final, ili bord direktora bande, formirali su novu organizaciju pod nazivom Primeiro Comando Puro, sa sedištem u Kampinasu, i ušli u savez sa CV-om u Riju i širom zemlje. Kao mozak iza logistike transporta, skladištenja i distribucije kokaina, Tirisa i ostali navodno uživaju lojalnost kapetana PCC-a koji nose posao na terenu i komanduju pešadijom, i na domaćem i na izvoznom tržištu.

Ako se održi novi savez između delova mafije iz Rija i Sao Paula, pejzaž organizovanog kriminala i trgovine drogom u Brazilu će se dramatično promeniti. Nova banda već rasprodaje bocas de fumo, lokalna skladišta droge, verovatno za kupovinu naoružanja, dok pešadija iz Rija ide u Sao Paulo na obuku za rukovanje naprednijim oružjem. Čini se da politike javne bezbednosti – koju Brazilci smatraju najvažnijim političkim pitanjem, prema svim novijim anketama – vrlo sporo pokreću svoje zastarele mehanizme, dok organizovani kriminal grabi napred opremljen savremenom tehnikom.

London Review of Books, 13.04.2024.

Prevela Milica Jovanović

Peščanik.net, 17.04.2024.