Intenzivna podrška iz inostranstva pred Paradu ponosa 2011

Kako se dan održavanja beogradske Parada ponosa 2011 približava, svakodnevno pristižu pisma podrške iz celog sveta i to najviše od međudržavnih organizacija, brojnih međunarodnih nevladinih organizacija, pa do pojedinaca koji najavljuju svoj lični dolazak na Paradu ponosa 2011.

Članovi intergrupe za LGBT prava Evropskog parlamenta, među kojima su i poznati parlamentarci Ulrike Lunaček i Jelko Kacin, pored pisma podrške organizatorima, uputili su otvoreno pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću i gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu, u kome pozivaju vlasti da osiguraju bezbednost svih učesnika Parade.

„Podrška ovogodišnjoj Paradi kao i bezbednost tog skupa predstavljaće jasnu poruku da je Srbija spremna da garantuje pravo svih na slobodu okupljanja i izražavanja kao i pravo svih građana da budu zaštićeni od diskriminacije”, navode članovi Parlamenta u svom pismu.

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope, Tomas Hamarberg, navodi da izveštaj načinjen u junu ove godine pokazuje da mnoge države članice Saveta Evrope još uvek ne poštuju u potpunosti ljudska prava LGBT osoba. Hamarberg ističe da „političari i druge javne ličnosti pribegavaju govoru netolerancije, a reakcija često izostaje jer tek nekolicina ustane protiv homofobije i transfobije”.

„Uspešno održana Parada ponosa u Srbiji prošle godine bila je važan korak koji je skrenuo pažnju javnosti na probleme sa kojima se suočavaju LGBT osobe u Srbiji. Uprkos nasilju srpske vlasti pokazale su da poštuju pravo na mirno okupljanje LGBT osoba” – dodao je Hamarberg.

Sa ovim se slaže i Internacionalna lezbejska i gej asocijacija (ILGA) koja posebno pohvaljuje pripadnike policije na iskazanom visokom stepenu profesionalizma. Takođe, ILGA podseća vlasti da će pratiti situaciju na ovogodišnjoj Paradi i da će o tome izvestiti relevantne evropske institucije.

Amnesti Internešnal poziva vlasti u Srbiji da obezbede punu podršku beogradskoj Paradi ponosa. Imajući u vidu ozbiljne izazove koji su proistekli na prošlogodišnjoj Paradi, podrška Vlade Srbije je ključna u obezbeđivanju prava onima koji žele da praktikuju pravo na slobodu okupljanja i izražavanja.

Prema međunarodnim dokumentima koje je Srbija ratifikovala, Vlada ima obavezu da poštuje i štiti slobodu izražavanja i pravo na mirno okupljanje. Amnesti navodi da pretnje koje dobijaju organizatori Parade ponosa imaju za cilj opstrukciju slobode okupljanja i da direktno podstiču diskriminaciju, mržnju i nasilje prema organizatorima Parade i njenim učesnicima. Amnesti naglašava da policija i sudske vlasti dužni da zaštite sve građane, uključujući i LGBT osobe, od nasilja i to bez ikakve diskriminacije.

 
Parada Ponosa, 16.09.2011.

Peščanik.net, 16.09.2011.