Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Predsednik države je rekao da neće da razgovara sa liderima opozicije makar protestovalo i pet miliona. Ali da sa njima hoće da se bije. I to u nefer uslovima (vas petorica ja sam). A da sa narodom hoće da razgovara.

Sada se ispostavilo da ipak razgovara sa opozicijom a sa narodom se bije.

Dobro, ne razgovara on sa opozicijom. Jer za to, kako kaže, on nema ustavna ovlašćenja. Nema ustavna ovlašćenja? Ali ih ima da pred kamerama naloži da se ukloni zakonom zaštićena zgrada u centru Beograda jer mu je „ružna“, da javno čita dokumenta sa kojih nije skinuo oznaku državne tajne, da šakom i kapom deli pare iz državnog budžeta, da bez ovlašćenja pregovara i predlaže razgraničenje sa Kosovom…?

Dobro, očito da predsednik države ima problem sa razumevanjem pročitanog teksta pa nije razumeo ni odrednicu Ustava da se „Predsednik republike razrešava funkcije zbog povrede Ustava“ (da li je on uopšte položio zakletvu nad Ustavom ili su bile samo korice a unutra strip?), ali zar nije mogao da upamti bar zakletvu koju je položio – da će sve snage posvetiti ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda? U okviru kojih su valjda i sloboda govora, sloboda da biraš i budeš biran, pravo da budeš blagovremeno i istinito informisan, što su sve teme o kojima opozicija traži da se razgovara.

Da stvar bude gora, na razgovore je poslat ministar policije poznat po tome da podnosi tužbe protiv medija (pa bi nekome to moglo da deluje kao preventivno zastrašivanje), a ne ministar državne uprave i lokalne samouprave u čijoj su nadležnosti izbori i birački spiskovi o kojima opozicija takođe traži da se razgovara.

Da stvar bude još i gora (o, da, ne brinite, uvek može gore) ministra policije je opozicija upravo optužila da je nezakonito skarabudžio i fakultetsku diplomu a ne samo doktorat, što ga čini pogodnim kandidatom za razrešenje sa funkcije, ako ne i za tužbu, ali ne i za razgovore sa tom istom opozicijom.

Ali tako vam je to kad imate disleksičnu vlast – jedno misle, drugo izgovore, ne razumeju pročitano, pa umesto pravila Čatam hausa da se sme obelodaniti sadržaj razgovora ali ne i ko je šta rekao – oni ofiraju sagovornike a blefiraju stavove i, najvažnije, brkaju termine pa za Čatam haus misle da je Čaprazdivan haos. Srećom da pljačkaju nas a ne banke, inače bi stvarno bili ko u vicu: Vazduh u ruke pljačka vam materina, ovo je…

Peščanik.net, 12.08.2019.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)