Fotografije čitalaca, N. Radić

Fotografije čitalaca, N. Radić

Prestao je da radi čarobni štapić direktora policije. Milorad Veljović više ne rukovodi policijom, već savetuje premijera o pitanjima regionalne i nacionalne bezbednosti. Čudno je da direktor koji je dobio otkaz bude postavljen na mesto savetnika predsednika vlade. To je verovatno rezultat kompromisa, jer je Veljović ipak 9 godina rukovodio Direkcijom policije, pri čemu je promenio 3 ministra i 4 vlade. Postupak nije nov, jer su i pojedini smenjeni generali bivali prebačeni u Odeljenje za unapređenje rada (o ovoj organizacionoj jedinici inače nema informacija u informatoru MUP-a). Bilo kako bilo, jasno je da se kriju pravi razlozi ove smene.

Da bismo u potpunosti razumeli šta se dešava, trebalo bi da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada obrazlože razloge za ovo razrešenje. Juče su objavljena dva zvanična saopštenja o tome. Vlada Republike Srbije saopštila je da je Veljović razrešen dužnosti. Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da će načelnik saobraćajne policije Vladimir Rebić preuzeti ulogu vršioca dužnosti direktora policije. Kao razlog razrešenja navedeno je da je direktor policije Milorad Veljović ispunio sve zakonske uslove za penziju. Direktor policije je mogao u penziju još pre 3 godine, pre nego što je raspisan prethodni konkurs za direktora policije na kome je reizabran. Štaviše, Nacrtom zakona o policiji propisano je da će Milorad Veljović ostati na mestu direktora policije do isteka svog mandata. Takođe, proces razrešenja bi bio daleko mirniji da je reč samo o penzionisanju.

Trenutak pokretanja postupka razrešenja direktora policije zaista je neobičan, jer je 26. decembra 2015. u akciji „Rezač“ uhapšeno 80 osoba zbog sumnje da su od 2004. počinili više krivičnih dela u oblasti finansijskog kriminala i korupcije. Podsetimo, Milorad Veljović je direktor policije od 2006. U Srbiji sigurno nema čoveka sa boljim uvidom u ozbiljnije policijske istrage pokrenute u prethodnoj deceniji. Javnost treba da zna da li je rad direktora policije bio nezadovoljavajući ili su nastali ozbiljni poremećaji u radu Direkcije policije. U suprotnom, nameće se isti zaključak kao kada su razrešeni policijski generali, odnosno da politički interesi ostaju glavno merilo za smene u policiji.

Izbor novog direktora policije treba da bude u potpunosti transparentan. U zvaničnim saopštenjima ne spominje se raspisivanje javnog konkursa za izbor novog direktora policije. To nije pomenuo ni ministar unutrašnjih poslova u svom obraćanju javnosti, već smo samo saznali šta ga je opredelilo da za vršioca dužnosti predloži Rebića i kako je Vlada taj predlog, naravno, prihvatila. O Rebiću kao novom direktoru policije već se spekuliše i to nije dobro. Ovde nije reč o tome da li je dosadašnji načelnik saobraćajne policije dobar za tu poziciju, već o tome da nijedna zakonska procedura za izbor direktora policije nije sprovedena. Još uvek nije raspisan konkurs, nije formirana komisija, nije sastavljena lista. Ministar unutrašnjih poslova nije predložio kandidata. Vlada ga nije izabrala.

Sada je prava prilika da se ispuni obećanje Ministarstva s početka 2015. da su kriterijumi u upravljanju ljudskim resursima u policiji profesionalne zasluge i lični integritet. Ako politički interesi ostanu glavni kriterijum za postavljenja, reforma policije gubi smisao. Rasprava o novom direktoru policije ne sme da bude diskusija o tome kojoj političkoj stranci ili ličnosti je kandidat blizak, već o tome kako će on sprovesti prioritete Ministarstva i da li je sposoban za to. Obavezno je da budući direktor policije bude profesionalac i da razume važnost depolitizacije policije, i da zna kakve promene donosi novi Zakon o policiji koji je ušao u skupštinsku proceduru. Najzad, ne treba ponoviti iskustvo reizbora Veljovića, kada se više od godinu dana čekalo na raspisivanje konkursa, ili da neko bude vršilac dužnosti 17 meseci, kao što je to bio slučaj u Upravi kriminalističke policije.

Autor je istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Peščanik.net, 01.01.2015.

Srodni linkovi:

Saša Đorđević – Čekajući policijskog Godoa

Saša Đorđević – Policijska novogodišnja magija